ALE. Allt fler som jobbar inom verksamhet förskola väljer att sluta. I år har 53 tillsvidareanställda slutat jämfört med 26 under samma period förra året.
– Det är förstås inte bra när våra medarbetare slutar, säger kommunchefen Björn
Järbur.
I förra veckans nummer skrev lokaltidningen om att personalen på flera förskolor i kommunen har tröttnat på den rådande situationen. Många vittnade om ett arbetsklimat som är under all kritik och där många har tvingats sluta på grund av att de inte längre orkar jobba kvar.
– Vi är tre vuxna som ska ta hand om 22 barn på äldregrupp. Vi hinner inte följa läroplanen och vi kan inte utföra vårt arbete. Personalen som finns bränner ut sig en efter en och nu har vi fått nog. Förskolan har blivit en barnförvaring, vilket är fruktansvärt. Vi har vid vissa tillfällen fått göra skolgården mindre eftersom att vi inte har kunnat ha koll på alla, sa en i personalen på Mor Annas förskola.
Läs också: ”Vi orkar snart inte längre”
Siffrorna på hur många som har lämnat sina tjänster inom verksamhet förskola i år jämfört med förra året talar sitt tydliga språk. Från januari till september i år har 53 av 289 tillsvidareanställda lämnat sina yrken, vilket går att jämföra med samma period förra året då 26 av 300 slutade.
– Vi ser att det är ett större antal förskollärare som avslutat sin tjänst i de tre kategorierna: pensionsavgång, byte inom kommunen och till en annan kommun, Vi följer naturligtvis dessa siffror och vår uppfattning är i nuläget att det kommer att vara ett ökande problem med byte mellan kommuner i hela regionen då konkurrensen hårdnar, skriver Åsa Ericson, verksamhetschef förskola, i ett mejl till lokaltidningen.
Hon fortsätter:
– När vi startade arbetet med med effektiviseringbudgeten skapade det en oro över hur det skulle bli i organisationen och flera valde att lämna oss för andra kommuner. Det handlade dels om att få högre lön, dels om förutsättningar i form av barngruppernas storlek och antal personal på avdelningarna.
Siffrorna om antalet uppsägningar är slående. Björn Järbur kommenterar:
–För att kunna dra slutsatser behöver man titta på de individuella orsakerna och hur det ser ut jämfört med andra kommuner. Sedan är det förstås inte bra att våra medarbetare slutar, men det är så här inom många olika yrkeskategorier där det inte finns tillräckligt med utbildade medarbetare, säger han.
Hur ser du på vikariebristen som förskollärarna är bekymrade över?
– Det är förstås ingen bra situation. Vi har rent allmänt tittat på bemanningsfrågan och vi kan konstatera att samarbetet har mer att önska. Det ligger både på bemanningssidan och på den enskilda verksamheten.
Har det gjorts någon analys på varför antalet uppsägningar har fördubblats i år jämfört med förra året?
– Vi jobbar målmedvetet med kompetensförsörjningsfrågorna och det finns med i augustirapporten som presenteras snart, men jag har inte hunnit sätta mig in i det ännu och det är ett tag kvar innan vi ska göra en samlad analys på kommunnivå.
Under förra året mellan januari till september lämnade 26 av 300 tillsvidareanställda sina tjänster inom verksamhet förskola i Ale kommun. Av dessa 26 var 16 förskolelärare, åtta barnskötare och två förskolechefer samt fem gick i pension.
Under samma period i år har 53 av 289 tillsvidareanställda lämnat sina tjänster inom verksamhet förskola i Ale kommun. Av dessa 53 medarbetare var 14 barnskötare, 33 förskolelärare, två dagbarnvårdare, två fritidspedagoger och två förskolechefer samt sex stycken gick i pension.