BUTUCENI. Tolv gånger i Sverige och nu två gånger i Moldavien.
Ale kommuns utbildning i entreprenöriellt tänkande tar position.
– Vi måste våga utbilda våra ungdomar i kreativitet, att lära dem finna nya lösningar på framtidens problem, säger professor Roger Mumby-Croft som har utvecklat utbildningsmodellen YEE.
Efter en veckas utbildning i den lilla fattiga byn Butuceni, en timmes bussfärd från Moldaviens huvudstad Chisinau, var det dags för de 20 deltagarna från fem olika länder att redovisa sina projektarbeten. Lokalen var välfylld av intresserade åhörare, varav ett stor flertal var från lokala, regionala och nationella medier.
– Intresset för entreprenörskap är stort i Moldavien. Vi vill gärna hitta ett sätt att hjälpa dem ytterligare, det vill säga att utbilda dem i att starta eget. Därför har vi kopplat in Drivhuset och Högskolan Väst i ett sidoprojekt, berättar Kjell Lundgren som har varit Ales projektledare för YEE sedan starten 2001.
Årets deltagare var i åldern 18-23 år och kom från Moldavien, Rumänien, Ukraina, Turkiet och Sverige. I internationellt mixade grupper har de under en knapp vecka utbildats i teamwork, kreativt tänkande, marknadsföring och affärsplanering. Uppgiften har varit att utforma en realistisk affärsidé.
Magiskt och lärorikt
– Det har varit en magisk och mycket lärorik vecka som innehöll många olika utmaningar. Att komma överens var inte alltid så lätt eftersom vi har väldigt olika bakgrund och är uppväxta under helt skilda förhållanden, säger Irina Galchenko från Ukraina och tillägger:
– Sverige måste vara ett fantastiskt land. Att ni engagerar er i oss här nere… Det hade vår regering aldrig gjort.
Hon liksom flertalet av deltagarna reagerade också kraftigt på Moldaviens utsatthet. Byn Butuceni som tillhör landets äldsta delar är kontrasternas plats. Resorten där utbildningen hålls håller god standard, men verkligheten utanför grindarna vittnar om ett tuffare liv. Fattigdomen är påtaglig, fast byborna är mer eller mindre självförsörjande och ser inte ut att lida. I Butuceni bor det 150 invånare, men det finns 200 hus. Ett antal är med andra ord övergivna, ofta till förmån för ett liv i huvudstaden.
– Att genomföra utbildningen i Butuceni ger ett unikt mervärde. Allt blir förankrat i en verklighet som är minst sagt allvarlig och det bidrar säkert till att eleverna blir extra fokuserade, säger Roger Mumby-Croft som bland annat tjänstgör vid Warwick University.
Utbildningsdagarna lättas upp med gruppaktiviteter och dessa regisserades av Mats Berggren, fritidsledare från Ale. Han blev omåttligt populär för sina många och udda lekar.
– Jag jobbar mycket med improvisation och drama. Det tror jag kan bidra till mycket när det gäller att stärka ungdomars självkänsla, vilket är inte minst viktigt inför en större muntlig presentation, menar Berggren och det fick vi senare flera bevis för.
I onsdags redovisade deltagarna sina affärsidéer som alla var inriktade på att förbättra miljön. Flera av dem handlade om mat och då främst ekologiskt närodlade produkter. En av grupperna hade noterat Moldaviens brist på återvinningsstationer för plast. Gruppen Eco-line beskrev i sin affärsidé att företaget skulle köpa plastsopor av invånarna. Plasten skulle sedan smältas ner och säljas tillbaka till industrin. Eco Event var en verksamhetsidé som erbjöd allt från bröllop till företagsevent med en helt grön och miljövänlig inriktning.
En strålande idé
– En strålande idé. Idag försöker många större företag profilera sig som miljöcertifierade och kan de då välja en leverantör som är ekoinriktad kommer de att prioritera detta, menade Utbildningsnämndens vice ordförande Dennis Ljunggren (S) som fanns på plats.
Play for life ville göra nästa generation ännu mer miljömedveten med hjälp av ett roligt spel. Detta skulle främst säljas till skolor och vara ett bra pedagogiskt hjälpmedel. Något liknande finns inte idag.
Det var en närmast tårögd professor som hämtade andan efter presentationerna.
– Jag tycker alla gjorde sitt yttersta idag. De var som bäst när det väl gällde och flera av affärsidéerna är riktigt gångbara. Imponerande!
En av de svenska deltagarna från Ale gymnasium var Fatima Rekic.
– Två värdefulla lärdomar har varit att mina engelska har förbättrats och att rädslan att tala inför en grupp har försvunnit.
Utbildningen i Moldavien har finansierats genom Sida och underavdelningen ICLD, internationellt centrum för lokal demokrati.
Fotnot: YEE står för Unga entreprenörer i nya Europa.