Framtidens chaufförer redo för vägarna

NÖDINGE. Det råder en stor brist på lastbilschaufförer i Sverige, men på fredag lämnar ett 15-tal nyutbildade Yrkesgymnasiet för att ge sig ut på vägarna. Två av dem är Alfred Fritzson och Nicolina Susa från Älvängen.

I ryggen har de båda avgångseleverna en gymnasieutbildning som varit hårt präglad av pandemin. Stora delar av den teoretiska biten fick under rådande restriktioner utföras hemifrån, vilket inte alltid var det lättaste.

– Det påverkade jättemycket. När man är hemma är det lätt att man slappnar av och skjuter fram uppgifterna. När man sedan kommer tillbaka till skolan så inser man hur mycket man har tappat. Då är det skitjobbigt att man hamnat så långt efter, berättar Alfred Fritzson och Nicolina Susa instämmer:

– Det har varit rätt jobbigt. Det tar mer än vad man tror att bara sitta hemma hela tiden. Man förlorar gemenskapen med alla och så förlorar man körtid. Det försvårar ju allt för oss också i och med att man vill hinna bli klar med körkorten.

Både Alfred och Nicolina har gått transportlinjen och kan efter examen titulera sig som färdigutbildade lastbilschaufförer. Även om det funnits tuffa perioder så kan de båda eleverna, från Älvängen, vara stolta över att de till slut rodde utbildningen i hamn.

Hur känns det att ta examen?

– Det är ändå vemodigt, för den relationen man har till skolan kommer man inte längre ha. Att man kan komma och gå lite när man vill. Jag tycker alltid det är tråkigt att lämna en skola för det har blivit som ett hem i tre år men det ska ändå bli väldigt gött att komma ut och jobba, säger Alfred.

– Det är skönt och kul att man äntligen är klar. Samtidigt lite tråkigt med tanke på att man skaffat vänner i skolan, men det ska bli kul att testa på att bli vuxen på riktigt, säger Nicolina.

När de väl springer ut från skolan så kliver de samtidigt ut i en bransch som skriker efter nya chaufförer. Chanserna till jobb direkt efter examen, får därmed anses var väldigt goda.

– De är jättestora. Min bonusmammas kompis jobbar på Renova. De hade sökt omkring 140 chaufförer och det är bara ett 20-tal som ansökt. Så man märker ju att det finns plats, säger Alfred som även fått en del förfrågningar.

För Nicolinas del säkrade hon redan första jobbet i april.

– Nu är jag bara timanställd och arbetar så mycket jag kan vi sidan av skolan. Efter studenten kommer jag att fortsätta att jobba fast på heltid, säger hon.

För hennes del innebär det dessutom att ta sig in i en mansdominerad bransch – något som inte alltid varit det lättaste.

Har det varit jobbigt på något sätt?

– Ja, ibland märker man av det. Det kan vara att folk inte tror att man klarar av saker eller att de undervärderar en. En del ser ner lite på en och tror inte att man kan göra det lika bra som en kille helt enkelt.

Dock märker Nicolina att det håller på att bli en jämnare könsfördelning och att det även finns fördelar med att vara kvinna i branschen.

– Tjejer är väldigt eftertraktade eftersom att vi är försiktigare och billigare i drift, säger Nicolina med ett skratt och utvecklar:

– Om man tittar på statistik som folk har räknat ut och så är tjejer överlag bättre utifrån att vi förstör mindre, därmed är vi billigare i drift.

Mer från skola

Eleverna tävlar bort matsvinnet

Allt började med att kökspersonalen på Alafors Fria Skola, i…

Matsvinnet minskade men målet missades

Kommunens mål inför 2022 var att minska matsvinnet till en…

Här läser eleverna som aldrig förr

”Den stora läsutmaningen” av Adlibris, Bonnier Carlsen, Natur och Kultur…

Nu föreslås en ny skola i Alafors

En ny F-6-skola i Nol-Alafors har varit på politikens bord…

Senaste nytt

Firade 75 år med öppet hus

Det var ett Forsvallen i vinterskrud som välkomnade födelsedagsgästerna. 75-åringen…

Pizzeria blev thaikök

Ortsborna har säkert noterat att skylten med Pizzeria Roma monterats…

De delar ut gratis mat – varje vecka

Samtidigt som allt flera familjer fått det tuffare ekonomiskt och…

Trafikolycka i Älvängen

Det kraftiga snöfallet ledde till problem i trafiken, på flera…

Eleverna tävlar bort matsvinnet

Allt började med att kökspersonalen på Alafors Fria Skola, i…

Matsvinnet minskade men målet missades

Kommunens mål inför 2022 var att minska matsvinnet till en…

75-åring uppvaktad av näringslivet

Complettbyggen AB och Alekuriren AB överlämnade en gratifikation på 25…

Kritiserade LSS-boendet ska byggas

Det var i januari förra året som lokaltidningen rapporterade om…

Positiva vindar i Ale Padelclub

I slutet av augusti invigde Dream Padel sin första hall…

Alebyggen har växt i rekordfart

Alebyggen summerar ånyo ett händelserikt år. Under fjolåret färdigställdes Änggatan…

Repslagarmuseet laddar för Båtmässan

Nu på lördag, den 4 februari, invigs Båtmässan i Göteborg.…

Amira är svensk ungdomsmästare

Det är fredag kväll och inne i Fit4fight Gyms lokal…

En eller två?

Debatten om en ny grundskola i Nol-Alafors har tagit fart…