Marianne Sjöö, Ica Kvantum Ale Torg, hade äran att för Ale kommuns räkning presentera årets ungdomsstipendiater och goda föredömen. Staffan Andersson, Siri Hansson och Peter Karlbom från Guntorps SMU scouter mottog 10 000 kronor och Felicia Eidenby (främst i bild) fick 5000 kronor.
Marianne Sjöö, Ica Kvantum Ale Torg, hade äran att för Ale kommuns räkning presentera årets ungdomsstipendiater och goda föredömen. Staffan Andersson, Siri Hansson och Peter Karlbom från Guntorps SMU scouter mottog 10 000 kronor och Felicia Eidenby (främst i bild) fick 5000 kronor.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2012/06/V-26-Stipendiater.jpg

Goda föredömen i Ale belönades

ALAFORS. Goda föredömen uppmärksammades i Ale kommunfullmäktige. Guntorps SMU Scouter och eldsjälen Felicia Eidenby aktiv i ungdomsföreningen Löftet belönades för föredömliga insatser. – Hedrande och välbehövligt, säger scoutledaren Staffan Andersson.

ALAFORS. Goda föredömen uppmärksammades i Ale kommunfullmäktige.
Guntorps SMU Scouter och eldsjälen Felicia Eidenby aktiv i ungdomsföreningen Löftet belönades för föredömliga insatser.
– Hedrande och välbehövligt, säger scoutledaren Staffan Andersson.

För Ale kommuns räkning fick Ica-handlare Marianne Sjöö presentera årets stipendiater på måndagens kommunfullmäktigesammanträde.
– En stor ära att få bli tillfrågad om det här uppdraget. Även om ni kanske inte är överens om alla frågor i den här församlingen så tror jag nog att ni håller med om att investera i ungdomar alltid är rätt, sa Marianne innan ceremonin.

Guntorps SMU Scouter erhöll ett stipendie om 10 000 kronor med motiveringen att; Guntorps SMU- scouter skapar en inkluderande miljö för alla, man arbetar för att träna barn och ungdomar i samarbete och har ett stort engagemang för att skapa förståelse bland dem för natur och vildmarksliv. Guntorps SMU- scouter är därmed ett gott föredöme för ungdomar och tilldelas därför 10 000 kr.

Scoutverksamheten som Guntorps missionsförsamling driver startade hösten 1996 och har idag 75 medlemmar. Dessa är sju år och äldre. Grundtanken med verksamheten är att göra unga människor redo för livet, främja samverkan och lära genom praktiska övningar.
– Hos oss finns det ingen avbytarbänk utan alla ingår i laget. Varje människa är unik och det är just olikheterna som förenar oss. Vi kompletterar varandra, berättar scoutledare Peter Karlbom.

Just i skrivande stund pågår ett större scoutläger i Uddevalla.
– Lägerverksamheten är kärnan och sker i både liten som stor skala. Förra året stod Sverige som värd för ett världsscoutläger med över 40 000 deltagare från 149 länder. Där fanns självklart även Guntorps SMU scouter med, berättar Staffan Andersson.

Hur ska ni använda stipendiet?
– På ett eller flera sätt ska pengarna gå till ledarutbildning. Vår verksamhet bygger på att äldre deltagare leder de yngre. Så våra äldre tonåringar är väldigt viktiga. Dessa måste vi uppmuntra och utveckla, säger Peter Karlbom.

Felicia Eidenby, 19, har varit en stor eldsjäl i ungdomsföreningen Löftet, unga arrangörer. Juryns motivering löd; Felicia Eidenby gör en anmärkningsvärd insats för föreningen Löftet, hon har ett betydande intresse för ungdomssituationen i Ale kommun och har gjort ett gediget arbete med integrerandet av funktionshindrade ungdomar. Felicia Eidenby är ett gott föredöme för andra ungdomar och tilldelas därför 5 000 kr.
– Jag blev både chockad och väldigt glad. Sven Nielsen på Ale Fritid ringde och berättade det, det var en fantastiskt rolig överraskning. Det kändes väldigt hedrande att få bli uppmärksammad på ett så positivt sätt, säger ungdomsstipendiaten som verkligen gör skäl för berömmet.

Vid sidan av studierna på Barn- och fritidsprogrammet i Mimers Hus är hon engagerad i ungdomsföreningen Löftet, där hon är ordförande. Föreningen fyller en viktig roll för ungdomsinflytandet i Ale kommun. Som om inte detta vore nog är Felicia Eidenby också engagerad i situationen för psykiskt funktionshindrade ungdomar.
– Det var mina fritidsledare i Bohus, Mats Berggren och Andreas Holmgren, som fick med mig på ett läger för psykiskt funktionshindrade. Syftet är att integrera dem med ”vanliga” ungdomar. Verksamheten omfattar både helgläger och sommarläger på Krokholmen. Det är otroligt givande och utvecklande. Dessa ungdomar ger så mycket energi och ser livet ur ett betydligt enklare perspektiv än vad vi gör. Förhoppningsvis bidrar vi också med något, men deltagarna ger minst lika mycket tillbaka, menar Felicia som ser fram mot sommarens läger.

Hur tänker du använda stipendiet?
– Åh, det blir en liten tatuering, min första. Resten ska jag försöka spara, fast jag har precis tagit körkort så en del går väl åt till bensin!

Mer från skola

Ny rektor för Ale gymnasium

Den 9 januari påbörjade Magnus Fagerström sin nya anställning som…

Eleverna tävlar bort matsvinnet

Allt började med att kökspersonalen på Alafors Fria Skola, i…

Matsvinnet minskade men målet missades

Kommunens mål inför 2022 var att minska matsvinnet till en…

Här läser eleverna som aldrig förr

”Den stora läsutmaningen” av Adlibris, Bonnier Carlsen, Natur och Kultur…

Senaste nytt

Pogab tog med plåtlådan till riksdagen

Kompetensförsörjning är ett ämne som Mathias Mattson brinner för. Trots…

Edethus säljer för att investera i nytt

Åtta månader har gått sedan Sanny Mattelin tillträdde vd-rollen på…

Från flaskpost till brevbärare, Putin och ortsmöten som försvann

Kommunikation är tidlöst och människan har alltid kommunicerat på ett…

Regnbågsfärgade nummer på ryggen

Att öppet stötta hbtq-rörelsen är ingen ny företeelse för Lödöse…

Afrika i sikte för familjen Zimmergren 

I februari för tre år sedan skrev Alekuriren om familjen…

Ett nybygge som slår vakt om historien

Historien bakom Svenska Stenhus nya lägenhetshus ”Bomullsmagsinet” återfinns i namnet.…

Kulturlördag med hållbart mode

Under dagen blir det loppis i Kulturhuset Eden. Allmänheten har…

Tito kan bli egyptisk landslagsman

Tito Gad flyttade med sin pappa till Sverige från Egypten…

Åk 6 på Alboskolan är bäst i klassen

Årskurs 6 på Alboskolan består av två klasser och drygt…

”En överprestation om vi håller oss kvar”

Under torsdagen arrangerade Ettanfotboll årets upptaktsträff i Stockholm. På plats…

Så påverkas trafiken i Bohus av arbeten

Ett större och betydligt mer omfattande arbete kommer att ske…

Skår IBK blir Skepplanda BTK 

I slutet av september stod det klart att Skår IBK:s…

Kulturbyggnader i behov av renovering

Servicenämnden föreslår att kommunfullmäktige anslår ett investeringsmedel om 6,6 miljoner…