NÖDINGE. Ale gymnasiums rektor, Jonas Widén, är trots en negativ mediastorm positiv.
– Jag tror att vi går vidare fast i en ny kostym, säger han.
Som många andra ogillade han den information som politiker spred om skolans framtid.
– Det var inte särskilt genomtänkt och förbättrade ju definitivt inte vår situation. Jag tvingades mejla alla studievägledare med information om att inga beslut är tagna och att de elever som sökt Ale gymnasium ska invänta besked, berättar Jonas Widén.
Beskedet om det låga söktrycket till Ale gymnasium slog ner som en bomb den 1 februari. Jonas Widén fick som rektor i uppdrag att omgående ta fram ett antal olika scenarior och konsekvensbeskrivningar. Hur påverkas kostnadsbilden, personalstyrkan och lokalbehovet av en fortsatt verksamhet?
– Jag tog fram ett utredningsmaterial och överlämnade det till sektorn. Sedan dess har vi från skolledningen inte deltagit i arbetet om skolans framtid. Det ligger nu helt i politikernas händer. Anledningen till att vi inte har kunnat informera personal och elever bättre beror på att vi inte har något att berätta. Det är först när nämnden har tagit beslut som vi vet vad som kommer att hända och vilka konsekvenser det får, säger Jonas Widén.
Vad tror du om Ale gymnasiums framtid?
– Jag tror att vi går vidare fast i en ny kostym. Den kommer som alla säkert har förstått att vara smalare och vi kommer att behöva effektivisera ytterligare. Jag vet att det är möjligt och jag tycker dessutom att skolan fortfarande har fantastiska förutsättningar. Det vore väldigt tråkigt för Ale kommun om vi inte försökte överleva den här krisen, svarar Jonas Widén.
Påtaglig optimism
Optimismen är påtaglig i rektorsrummet. I Widéns värld existerar inte nedläggning. Det är enligt honom ett otänkbart beslut.
– Nej, det skulle vara oerhört dramatiskt. Ale kommun och dess förtroendevalda har ju ett ansvar för de elever som faktiskt har valt och påbörjat sin utbildning här. De måste åtminstone få slutföra den. Dessutom tror jag inte att det blir riktigt så illa som det preliminära beskedet angav. Vi vet sedan tidigare att många tänker om under sommaren. Vi hade sex sökande till Barn- och fritidsprogrammet förra året. I augusti var det 20 som började. Teknik- och naturelever kan vi hitta en lösning för som gör att de kan samläsa flertalet kurser. Med ett antal förändringar skulle det vara möjligt att starta upp ett antal program till hösten även om det är väldigt få sökande, anser Jonas Widén.
Han tillträdde i somras med drömmar, mål och visioner för skolan. Framför allt var det uppdraget som pedagogisk ledare som lockade. Nu är han rädd för att bli en som ska avveckla en skola.
– Jag är rädd för det, men jag hoppas verkligen att det inte blir så. När jag är ute bland eleverna så möts jag bara av positiva röster. Alla trivs och stämningen är på topp. Därför blev det lite oroligt när det plötsligt började cirkulera rykten om att skolan skulle läggas ner. Hos personalen är reaktionerna blandade, vissa är ledsna, andra arga eller rent av förbannade. Alla förstår allvaret, men visst önskar även jag att hanteringen hade sett annorlunda ut, säger Jonas Widén.