ALE. I Ales kommunala grundskolor minskade matsvinnet under 2022, men inte så mycket som kommunen hade hoppats på.
– Vi arbetar alltid med att minska svinnet, säger Sofie Axelsson, kostchef Ale kommun.
Kommunens mål inför 2022 var att minska matsvinnet till en nivå på 45 gram matsvinn per ätande. Det misslyckades.
– Vi nådde nästan dit men inte riktigt hela vägen. Det är ett arbete vi behöver fortsätta att jobba med, berättar Sofie Axelsson, kostchef Ale kommun.
Även om enskilda skolor mäter matsvinnet betydligt oftare så genomför kommunen två övergripande mätningar per år. Under 2022 visade dessa att matsvinnet minskat till 48 gram per ätande. Med andra ord väldigt nära målet på 45 gram.
– Det är en tydlig förbättring jämfört med 2021 då matsvinnet var 54 gram per ätande. Tidigare år har det varit mer än så också, så det går åt rätt håll vilket är jättekul, säger Sofie.
Hur arbetar ni för att minska matsvinnet?
– Vi arbetar på många olika sätt. Det handlar om att tänka till vid inköpen, tillagningen och serveringen. Vi arbetar givetvis för att det inte ska bli några rester men om det blir det så är det viktigt att man tar hand om dem på ett så bra sätt som möjligt, säger Sofie och lägger till:
– Då kan det exempelvis bli en extra rätt dagen efter, eler så gör man om det till något annat.