ALE. I våras kom det tunga beskedet att färre elever än någonsin har sökt till Ale gymnasium.
Oron över skolans framtid växte och en politisk krisgrupp utsågs av Kommunstyrelsen.
Nu, en knapp vecka innan terminsstarten, är det trots allt en hoppfull nytillsatt skolledning som blickar framåt.
Trots att antalet behöriga elever bara uppgår till 87 stycken kommer hela sju program att startas den 23 augusti. Detta blir möjligt genom att vissa ämnen kommer att samläsas över programgränserna.
– Det kommer inte att på något sätt försämra kvaliteten på undervisningen och de som börjar andra och tredje året kommer inte att påverkas alls. Vi tror snarare det kommer att gynna eleverna att få läsa tillsammans med andra linjer, säger nytillträdda rektorn Lola Odén.
Utmaningen som den nya ledningen nu står inför innebär dels att granska varför man tappar elever, dels att komma fram till lösningar som kan lösa problemen.
Nye verksamhetschefen Hans Enckell, som tidigare arbetat som bland annat skolinspektör, har tidigare riktat kritik mot Ale gymnasium.
– Det här är en utveckling som har pågått under många år. Men nu försöker vi att inte blicka bakåt utan lägger istället fokus på en nystart för skolan. Jag ser det som en utmaning och jag tror mycket på att vi har stora konkurrensfördelar. Jag tror inte att elever valt bort Ale gymnasium utan snarare valt något annat. Där måste vi vara självkritiska och ta reda på varför det blev så.
Högre behörighetskrav
Några konkreta orsaker till varför gymnasiet backat så pass drastiskt har inte ledningen något svar på i dagsläget. Hans Enckell har svårt att tro att bristande marknadsföring ligger till grund, utan problemet grundar sig i något annat. Den explosionsartade ökningen av friskolor har gjort det svårt för många kommunala gymnasieskolor att stå sig i konkurrensen. Dessutom har behörighetskraven höjts i och med den nya gymnasiereformen. Det försvårar för elever att bli antagna till exempelvis samhällsprogrammet som tidigare varit en mycket efterfrågad utbildning på Ale gymnasium.
– Bristerna ligger inte i utbildningen. Vi har kompetenta behöriga lärare och undersökningar har visat att de allra flesta elever är nöjda med sin utbildning. Vi har dessutom fina rymliga lokaler och vi ligger i framkant när det gäller elevservice i form av exempelvis vård och kost.
Han poängterar också att man kommer att satsa mer på kunskapsresultat och uppmuntra även de elever som redan har höga betyg.
Nya upplägg
Fokus ligger nu på en nystart och Hans Enckell känner stort förtroende för kommunledningen.
– Nu tar vi nya tag och förändrar såväl struktur som upplägg. Bland annat vill vi integrera entreprenörskap i undervisningen vilket ska genomsyra alla ämnen, säger Lola Odén.
Förutom de 87 elever som antagits startar man även upp ett introduktionsprogram med fem inriktningar. Det vänder sig till elever som är i behov av att läsa upp ämnen för att bli behöriga. I nuläget väntas 50 stycken börja på programmet som pågår under ett år med chans till förlängning.
Med den nya ledningen på plats påbörjas nu det hårda arbetet med att få tillbaka eleverna till Ale gymnasium.
– Vi vill se en markant förändring när de nya ansökningarna kommer in i februari, säger Hans Enckell.
Nämnden optimistisk
Från utbildningnämndens sida säger man sig ha stort tålamod med Ale gymnasium och ordförande Peter Kornesjö (M) är optimistisk.
– Vi är nere på låga nivåer nu, men vi ska upp. Det sista kommunen behöver är politiker som sätter en gräns för hur få sökande som är godtagbart. Ale kommun ska ha ett gymnasium, det är jätteviktigt.
Han vill också poängtera att alla elever som påbörjar en utbildning i Ale gymnasium garanteras att de får gå färdigt.
– Den nya ledningen har tagit vid och nu kör vi därifrån. Det gäller att titta framåt och inte bakåt.