NÖDINGE. På tisdag hälsas Kyrkbyskolans elever välkomna tillbaka av en ny rektor.
Sten-Åke Domeij tar över efter Joakim Östling som istället blir verksamhetschef.
Den första utmaningen består i att ta emot skolinspektionen, något han ser som ett bra tillfälle att stanna upp och starta om.
Ännu står skolgården öde, men när några förbipasserande elever får syn på Joakim Östling genom rektorsexpeditionens fönsterruta kommer de genast fram och vill prata.
”Varför måste du sluta”, undrar en av dem.
– Det klart att det känns konstigt och lite vemodigt att sluta. Att jobba som rektor är förbaskat roligt och man får en otrolig närhet till eleverna, men det är viktigt att utvecklas och gå vidare. Det jag framför allt ser fram emot som verksamhetschef är att kunna jobba mer långsiktigt och påverka på ett annat sätt utan att fastna i detaljplanen. Det är en chans att kunna påverka mer.
Han blir nu verksamhetschef för årskurs sex/sju till nio samt gymnasiet och vuxenutbildningen.
Tydligare kriterier
Bredvid honom på kontoret sitter hans efterträdare Sten-Åke Domeij, som ser fram emot att ta över rodret på Kyrkbyskolan. Med en lång bakgrund som rektor, framför allt i Gnesta kommun och nu senast på en högstadieskola i Alingsås, vet han vad det handlar om.
– Jag har alltid tyckt om att jobba med ungdomar och det ska bli roligt att jobba i en lite större kommun jämfört med tidigare.
Enligt den nya läroplanen som kom i fjol ska man inom undervisningen bli tydligare med vilka kriterier som eleven betygssätts utefter, så kallad formativ bedömning. För det finns ett antal strategier, men grunden är att alla elever ska få veta vad som förväntas, var de ligger någonstans och hur de ska ta sig dit. Detta arbetar alla skolor i Ale med på liknande sätt.
– Syftet är att öka elevernas delaktighet och vi är helt överrens om att det är en viktig del att jobba med, säger Sten-Åke.
Naturligt steg
När den tidigare verksamhetschefen Hans Enckell skulle återgå till arbetet på skolinspektionen öppnades dörren där Joakim Östling nu kliver in, ett steg som känns naturligt.
– Det var faktiskt när en annan kommun ville headhunta mig till en liknande tjänst som tanken började gro. Jag tackade nej till erbjudandet, men la märke till att jag ofta hamnade i den sortens diskussioner. Jag kanske inte är den som själv kommer med så många idéer, men jag är desto vassare på att se och förvalta andras, något jag tror är värdefullt i jobbet som chef.
I höst ska Ales skolor läggas under skolinspektionens lupp, en granskning som återkommer var fjärde år. Resultaten väntas vara klara mot slutet av terminen.
– Det ger en nystartskänsla och även om det kommer att bli mycket arbete så är det bra att redan från början få svart på vitt inom vilka områden vi behöver utvecklas. Även om det kan kännas torrt med statistik så säger det faktiskt något om den enskilda eleven, säger Joakim.