NÖDINGE. En bra och stimulerande arbetsmiljö för 600 elever och personal under dagtid. Ett levande kultur- och föreningscenter under kvällstid. Nya Da Vinciskolan i Nödinge ska stå helt klar hösten 2019 och beräknas kosta cirka
110 miljoner kronor.
– Knäckfrågan har varit att skapa lokaliteter som underlättar för samnyttjande internt mellan kommunala verksamheter och även med föreningslivet på kvällstid. Nu är vi äntligen framme med ett genomtänkt förslag, säger kommunstyrelsens ordförande Paula Örn (S).
Redan när Kyrkbyskolans högstadieelever flyttade in i före detta Ale gymnasium hösten 2014 utlovades snabba åtgärder för att skapa en acceptabel arbetsmiljö för elever och personal. Fyra år senare är det både glada och något självkritiska socialdemokrater som presenterar ett färdigt ombyggnadsförslag.
– Det har tagit alldeles för lång tid. Vi måste vara kritiska till hur processen har skötts, men det finns också olyckliga omständigheter som långtidssjukskrivna nyckelpersoner och chefer som slutat, förklarar Paula Örn.
Bakgrunden är tämligen känd. När beslutet togs 2013 om att lägga ner Ale gymnasium avbröts samtidigt planerna på en ny F-9-skola vid Norra Kilandavägen. Istället blev den tidigare gymnasieskolan högstadieskola hösten 2014 och fick namnet Da Vinciskolan.
– Men även om Ale gymnasium känns ny för många är det ändå en skola med snart 25 år på nacken. Den är dessutom inte alls anpassad som högstadieskola. Det visste vi redan då och planen var att ganska snabbt kunna vidta åtgärder, men av olika skäl har det dragit ut på tiden, säger Utbildningsnämndens ordförande Dennis Ljunggren (S) och fortsätter:
– Det kommer bli en tuff tid att bedriva skola samtidigt som det pågår ett större ombyggnadsprojekt, men vi måste ha tålamod. De stora ingreppen sker under sommarmånaderna i år och nästa år. När vi är klara ska det vara en skola med kapacitet för 600 elever och det beräknar vi ska räcka till minst 2028.
Uppdragets utmaningar har varit flera. Den verksamhet som idag finns i det fuktskadade C-Huset (bakom Ale Kulturrum) där matsalen och köket idag finns måste införlivas i Da Vinciskolan. Dagens cafeteria blir elevmatsal i framtiden och det öppna Magnifiket stängs.
– Dagtid kommer lokalerna bara vara för skolan, men kvällstid kommer delar av lokalerna att vara tillgängliga för föreningslivet. Förutsättningarna blir mycket bättre, säger Paula Örn.
Ett stort huvudfokus i projektet har varit att skapa en bra arbetsmiljö för både elever och personal.
– Ljudnivåerna måste ner och alla utrymmen kommer att anpassas efter de elever som går där idag, säger Anders Rollings (S), Kultur- och fritidsnämndens ordförande som menar att ombyggnadsförslaget skapar förutsättningar för en föreningsvänlig mötesplats.
Notan landar på 110 miljoner, att jämföra med den tidigare kalkylen om ca 85 miljoner (+/-10%).
– Vi bör också ställa det i relation med vad en helt ny skola kostar. Kronaskolan landade på 208 miljoner. För 110 miljoner får vi nu en modern högstadieskola dagtid och en mötesplats för allmänheten under kvällstid. Det tycker jag känns väldigt bra, avslutar Dennis Ljunggren.
Oppositionen är inte lika positiv.
– Dialogen kring ombyggnaden har varit bättre efter årsskiftet, men det finns många oklarheter. Den senaste av många ritningsändringar skedde så sent som i förra veckan, förslaget går då emot vad konsulten själv rekommenderade i februari. Vi är tveksamma till att investeringen om minst 100 miljoner ger ett önskat resultat. Alliansen kommer ta beslut i veckan kring hur ärendet bör hanteras, säger oppositionsråd Mikael Berglund (M).