ALE. Personaltätheten i Ale kommuns fritidshem är låg. Siffror från den senaste mätningen 2023 visar att det går fler barn per heltidstjänst i Ale jämfört med hur situationen ser ut i kranskommunerna.
Statistiken kommer från Skolverket och grundar sig på den senaste mätningen som genomfördes den 15 oktober förra året. När Göteborgs-Posten uppmärksammade siffrorna i en artikel för två veckor sedan var det flera alebor som reagerade i sociala medier. I artikeln framgick det att Ales personaltäthet på fritids är betydligt lägre än rikets snitt och lägre än andra närliggande kommuner.
– Siffran är helt korrekt och statistiken är grundad på antalet elever per heltidstjänst inom fritids. Vi ligger högt (28,2 barn per heltidstjänst) i Ale och har gjort det i många år. Ur mitt perspektiv, som facklig representant och lärare inom fritidshem, så är det såklart fruktansvärda siffror. Det är inget vi är stolta över och vi har även ifrågasatt hur det kommer sig att vi har så höga siffror i jämförelse med riket och våra kranskommuner, säger Daniella Crona från fackförbundet Sveriges Lärare Ale.
Åsa Ericson, förvaltningschef på utbildningsförvaltningen, är väl medveten om statistiken och berättar att man från kommunens sida arbetat på olika sätt för att åstadkomma en förändring.
– Siffrorna som presenteras är inget nuläge utan de jämförelsesiffror vi ser i artikeln är från 2023 vilket i sin tur är resultatet av budgetarbetet under 2022. Statistiken för i år, nuvarande bemanning, kommer att visa bättre siffror, skriver Åsa Ericson i ett mejl till Alekuriren.
Hon förklarar vidare att inrapporteringen gällande fritidshemmens personal kan göras på väldigt olika sätt, eftersom väldigt få medarbetare arbetar heltid bara inom fritidshemmet.
– Vi har varit väldigt noggranna med våra nyckeltal och att rapportera endast de som ska räknas på fritids för att själva kunna följa utvecklingen. Det som också skiljer sig mellan kommuner är huruvida man bedriver fritidshem för 10-12-åringarna, som vi gjort, vilket drar ner genomsnittet i personaltäthet, skriver Åsa.
Förvaltningschefen förklarar att kommunen, under många år, haft fokus på fritidshemsutveckling och att den stora utmaningen främst varit att få tag på legitimerad personal.
– Vad gäller ekonomiska förutsättningar så har det spelat roll att bemanningen även på grundskola har legat lågt och då har det inte varit rimligt att göra någon omprioritering av medel. Politiskt har det tidigare gjorts värdefulla satsningar på förskolan både från kommunfullmäktige och nämnd där personaltätheten under några år låg mycket bra till statistiskt och där Ale nu ligger på jämförbar nivå med andra pendlingskommuner nära storstad. Vi arbetar för att öka även på fritids, säger Åsa Ericson.
Daniella Crona är medveten om att siffrorna lär se bättre ut när den nya mätningen genomförs 15 oktober 2024. Samtidigt anser hon att politikerna behöver satsa betydligt mer.
– I budgeten 2023 gjordes det en liten satsning och därför lär vi säkert se lite bättre siffror i oktober 2024. Men jag tror inte att vi sedan i oktober 2025 kommer att se någon positiv utveckling eftersom att politikerna istället valde att satsa på en skattesänkning när budgeten klubbades igenom i juni, säger Daniella och fortsätter:
– Skattesänkningen är katastrofal för oss. Jag bor i kommunen, men jag tycker att pengarna behöver gå till skola, omsorg och socialtjänst. Siffrorna är redan dåliga som de är. Ska vi ner mot det som är rikssnittet för personaltäthet behövs en större politisk satsning. Det behövs pengar som är riktade för att specifikt satsa på fritidshemmen. Det hänger på politikerna, säger Daniella.
Ale: 28,2 barn
Göteborg: 23,4 barn
Kungälv: 22,4 barn
Lilla Edet: 22,0 barn
Alingsås: 21,4 barn
Härryda: 20,6 barn
Kungsbacka: 20,6 barn
Lerum: 23,2 barn
Mölndal: 20,1 barn
Partille: 18,5 barn
Stenungsund: 20,3 barn
Tjörn: 23,2 barn
Riket: 21,0 barn
Källa: Skolverket