NÖDINGE. När det i torsdags vankades midsommarlunch på Äppelgårdens förskola var så gott som all mat ekologisk och närproducerad.
Kocken Nadin Hellman har många idéer för Ales förskolor och är inte rädd för att röra om i grytan.
Nadin Hellman bojkottar allt vad ”femveckorsmenyer” heter eftersom det hämmar nytänkandet.
– It’s time for change!
Det är ord och inga visor när Nadin Hellman, kock på Äppelgårdens förskola, pratar om sina visioner samtidigt som hon fyller på skålarna vid midsommarbuffén.
Karamelliserade rotfrukter, färsk kålsallad, marinerade kikärtor med lime och dill, ratatouille med fetaost, kokt lax, tzatziki… Det enda som faktiskt känns igen från det traditionella midsommarbordet är sillen.
Här flödar såväl kreativiteten som näringsämnena. Innan Nadin Hellman tog över kommandot i Äppelgårdens kök har hon drivit eget i 24 år då hon haft ekologisk krog i Säve, Café i Linné och lunchrestaurang i Kungälv. En gång om året gör hon recept för tidningen ”Allt om mat”.
För två månader sedan tog hon steget in i den kommunala verksamheten i hemkommunen Ale och hon har kommit för att förändra.
– Ales förskolor ligger efter, det finns ingen variation eller nytänk. Jag blir så upprörd när jag hör någon säga att ”så här har vi jobbat i 20 år…”. Utvecklingen går framåt och vi som jobbar i köken måste hänga med. Inte minst för vår egen del, för att känna att det vi gör är kul och att det finns utrymme för kreativitet och fantasi.
Bjuder in politiker
Tidigare i vår anordnades en första informationsträff för det regionala projektet SKY – stark kompetens och yrkesstolthet som syftar till att öka kompetensen för kommunalt anställda inom kök och lokalvård.
– Det är ett jättebra projekt med utbildningar som ger ny kunskap och inspiration. Tycker man inte att det är roligt att jobba som kock är man på helt fel ställe. För mig är mat 80 procent av mitt liv. Jag pratar mat, jag andas mat och nu vill jag inspirera andra som jobbar med mat.
Det hon framför allt efterlyser är gemensamma riktlinjer för förskolan där man strävar mot samma mål.
– Jag skulle vilja sätta mig med all förskolepersonal och hitta eniga riktlinjer som kan garantera kvaliteten och näringsinnehållet. Sedan vill jag även bjuda in de ledande politikerna hit till köket för att inspirera med min erfarenhet.
På Äppelgårdens förskola hade man under hela midsommarveckan ekologiskt tema där så gott som all mat var ekologisk och närproducerad. Ale matservice hjälpte till med ekologiskt kött och fisk.
– Det handlar om att tänka om och se hur man på bästa sätt kan tillaga god, nyttig och billig mat. Här på förskolan har jag till och med fått barnen att äta kikärtor med hjälp av lime och dill. Melonsallad med pumpakärnor är ett annat exempel. Jag skulle aldrig kalla mig kock om jag stod och skivade gurka och kallade det sallad.