NÖDINGE. Att cykla till och från skolan har många fördelar. Det är dock viktigt att cyklingen sker så säkert som möjligt. ”Säker cykling” är en utbildning som vänder sig till elever i årskurs fyra.
Under våren har trafikenheten i Ale kommun, i samarbete med NTF Väst, genomfört en trafiksäkerhetsutbildning inom cykel för elever i årskurs fyra på Himlaskolan i Alafors, Alboskolan i Skepplanda och Kyrkbyskolan i Nödinge.
– Vi börjar dagen med teori i klassrummet, sedan tillämpas praktiska övningar utomhus. Vi står för allt material – cyklar, hjälmar och så vidare. Det är kostnadsfritt för skolan, berättar trafikingenjör Linnéa Andersson.
Årligen skadas 2 500 barn i cykelolyckor i Sverige, majoriteten av dessa är barn i åldern 7-14 år.
– Syftet med utbildningen är att uppmärksamma vilka risker som finns i trafiken, men också att inspirera till ökad säker cykling, säger Linnéa Andersson.
Lokaltidningen fanns med när barnen på Kyrkbyskolan fick besök av trafikenhetens representanter. De praktiska övningarna skedde på bobollplanen.
– Innan vi gick ut fick vi veta vilka trafikregler och vägmärken som är bra att ha koll på, berättar Wilma Markusson och tillägger:
– Vi har också fått information om hur en säker cykel ska vara utrustad.
Brukar du cykla till skolan?
– Ja, varje dag!
Av övningarna på bobollplanen, vilken var svårast?
– Cirkeln var klurig, då det gällde att ha koll på balansen, säger Wilma Markusson.
I Ale kommun vill man att fler barn ska cykla eller gå till skolan. Det främjar barnens hälsa och det bidrar dessutom till en mer trafiksäker och bättre närmiljö vid respektive skola.
– I Gång- och cykelplanen som antogs av Samhällsbyggnadsnämnden förra året visas vilka gång- och cykelbanor i kommunen som är prioriterade att bygga ut under de kommande åren. Fokus är att bygga säkra gång- och cykelbanor till kommunens skolor och förskolor, avlutar Linnéa Andersson.