I budgeten för 2011 valde den nya politiska majoriteten att inte fördela 21 Mkr. Dessa reserverades istället för särskilda satsningar som partierna ville återkomma till senare. Efter fem månader var timmen slagen, allt för sent enligt oppositionen, för en rad positiva initiativ. Ett förhandsbesked om att låta 5 Mkr satsas inom äldreomsorgen gavs i för två veckor sedan. Nu meddelade Allianspartierna och Aledemokraterna att 8,7 Mkr går till riktade åtgärder i grundskola och förskola. Förskolan får 3 miljoner kronor till ökad personaltäthet i förskolan och grundskolans personal får 3 miljoner kronor avsedda för kompetenshöjning.
– Vi har varit ute och lyssnat på rektorer, lärare och elever. Bilden om vilka åtgärder som behövs just nu har blivit tydlig. Självklart önskar även vi att säcken med pengar hade varit större, men vi känner oss ändå nöjda med att kunna göra dessa insatser, menade Mikael Berglund och fortsatte:
– Personaltätheten har minskat de senaste åren i förskolan. Nu vill vi vända den utvecklingen och pengarna ska användas där behoven är som störst. Lugna och trygga barn lär sig mer och bättre. Det här är en satsning som även grundskolan kommer få nytta av.
Förutom traditionella former av kompetenshöjning föreslås mentorskap för, där lärare ska hjälpa varandra genom att analysera arbetet i klassrummen.
1 Mkr sätts i en så kallad socialfond för insatser mot identifierade ungdomsgrupper där särskilda behov finns.
– Det här är ett nytt positivt arbetssätt som flera andra kommuner använt sig av. Pengarna vänder sig främst till barn som växer upp i svåra hemförhållanden och i framtiden riskerar bli en stor kostnad för samhället. I vår kommun identifierar SSPF (skola, socialtjänst, polis och fritid) individer i utsatta målgrupper och pengarna blir nu verktyg som kan användas snabbt där de som bäst behövs, berättade Rose-Marie Fihn (FP).
Mötesplatser utreds
Mötesplatser för unga stod högt upp på Alliansens valmanifest. Nu ska Ale bli medlem i KEKS som får i uppdrag att göra en massiv utredning om kommunens fritidsgårdar. Tanken är att ge svar på hur ungdomarna uppfattar dem idag och vad de önskar imorgon. Likaså ska det genomföras en biblioteksutredning.
– Den kommer att bli väldigt omfattande och djupgående. Här handlar det dels om att ta reda på hur brukarna upplever biblioteken idag dels vad personalen anser. Vi kommer att anlita en extern utredare och våra intresseorganisationer som till exempel Bilbliotekens vänner i Norra Ale och Surte-Bohus biblioteks- och kulturförening kommer också att medverka i utredningen, redogjorde Kultur- och fritidsnämndens ordförande Isabell Korn (M).
Det blir också pengar till att hålla öppet Ale gymnasium som mötesplats under sommaren.
– Vi ser gärna en fortsättning på det som startade förra året, men det ska helst vara öppet på eftermiddagar och kvällar, betonade Isabell Korn.
Mötesplats Ungdom som hittills har drivits som projekt verkar nu vara förankrat.
– Verksamheten är uppskattad bland ungdomarna så vitt vi vet idag, men vi vill inte låsa oss vid någonting just nu eftersom vi först ska genomföra en utredning om mötesplatserna, sa Korn.
Den nya majoriteten menar att detta är början på något helt nytt. De har på kort tid frigjort resurser som de menar har använts felaktigt och på så vis kunnat ändra kursen. Inför 2012 kommer det bli än tydligare.
– Inför 2011 hade vi bara några veckor på oss innan budgeten skulle klubbas. Vi fick ta de siffror som låg till buds. Vi är redan inne i budgetarbetet för nästa år och har därför mer tid på oss att omfördela pengar, ta bort onödigt och satsa nödvändigt, förklarade Jan A Pressfeldt (AD) nöjt.
Oppositionen var glada att pengarna äntligen offentliggjordes
– Frågan är bara vad detta kommer att kosta på helåret? Pengarna gäller ju i princip bara hösten, sen måste det fram nya eller är satsningen bara tillfällig? 3,5 Mkr i kompetenshöjning på drygt fyra månader känns också naivt. Hur ska de hinna med? Fast visst är det skönt att pengarna kommer till användning i skolan, säger kommunalråd Paula Örn (S) i en kommentar.