NÖDINGE. I torsdags fick Ale gymnasium besök av Ibrahim Baylan (S), vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott.
Den socialdemokratiske politikern svarade engagerat på elevernas frågor om skolan och uttryckte även sin beundran över Ale kommuns stora IT-satsning med en-till-en-datorer.
På Röda Torget i Ale gymnasium hade elever, lärare, verksamhetschefer och politiker samlats för att höra Ibrahim Baylan tala om skolfrågor.
Redan från start fångade han publikens uppmärksamhet när han berättade om sin uppväxt i Turkiet och familjens flykt till Sverige efter statskuppen i början av 80-talet. Med stor inlevelse beskrev han också sin tacksamhet över att ha fått genomgå en livsavgörande hjärtoperation.
Inledningsvis poängterade han också värdet av allas lika rättigheter och att livssituationen inte ska få bestämma hur man bygger sitt liv. Därför, menar han, är skolsystemet det centrala.
– Jag vill att alla ska få den bästa möjliga undervisningen och en bred utbildning eftersom frihet är att kunna välja sitt eget liv, oavsett vilken situation man kommer ifrån, sa han inför den lyhörda åhörarskaran.
Träffades i Almedalen
Efter presentationen hade det blivit dags för samhällsklasserna att plocka fram sina i förväg formulerade frågor till utbildningsutskottets vice ordförande.
På frågan om IT kan ersätta lärarna betonade Ibrahim Baylan vikten av att integrera information och pedagogik, något han anser att Ale har kommit långt med jämfört med andra kommuner.
Det var just framgången med en-till-en-datorer som väckte hans intresse för att besöka Ale kommun.
Under ett seminarium på Almedalsveckan förra sommaren träffade Peter Madsen, verksamhetschef för grundskolan och Britt-Marie Hagman, lärare på Nödingeskolan och drivande från starten med en-till-en-datorer, Ibrahim Baylan som var mäkta imponerad av IT-satsningen.
I torsdags besökte S-politikern även Nödingeskolan och tog del av barnens arbete med datorerna och därefter hölls ett ”rundabordssamtal” med rektorer, lärare, verksamhetschefer och lokala politiker, där även Berner Lindström, professor i pedagogik från Göteborgs universitet, medverkade.
Många elever passade på att få sina undringar stillade under frågestunden. Emil Nilsson, andraårselev och ordförande för Centerpartiets ungdomsförening i Götaälvdalen, ville bland annat veta om han ansåg att elever ska tvingas gå i sommarskola om man inte uppnår godkänt.
– Ja, från sexan och uppåt eftersom man utan fullföljda gymnasiestudier löper stor risk för att hamna i arbetslöshet och utanförskap. Därför bedömer jag att sommarskola innebär fler plus än minus för eleven.
Motivation
Även Batoul Raad, som går första året på samhällsprogrammet, ställde en fråga om vad som krävs för att elever ska bli motiverade och fick till svar:
– Det är viktigt att man redan i unga år fångar upp elever på glid. Alla vill bli sedda och kan man inte bli det genom bra saker ser man till att få uppmärksamhet genom att vara värst. Inflytande gör det lättare att ta ansvar och får man vara med och utforma reglerna tillsammans med lärare och rektorer är chansen stor att man respekterar dem.
Ibrahim Baylan tyckte att diskussionen kom igång bra och att besöket i Ale var mycket givande.
– Det här är det roligaste med politiken och jag tar med mig en hel del tankar härifrån.
Kommunalråd Paula Örn (S), som samordnat dagen, var också nöjd och poängterar vikten av att vidareutveckla IT-satsningen.
– Det är roligt att höra att Ale ligger långt framme och det här ser vi som en katalysator för att jobba vidare.
Ibrahim Baylan (S), vice ordförande i Utbildningsutskottet var lyhörd inför samhällselevernas frågor.
Mediebevakningen sköttes av skolans egna elever.
Jennifer Sarbaek och Fatima Rekic, som läser sista året på samhällsprogrammet, ska båda läsa till lärare efter gymnasiet och hade frågor om deras kommande utbildning.
Emil Nilsson, ordförande i CUF hade flera frågor till S-politikern.
Batoul Raad, som går första året på samhällsprogrammet, undrade hur man bäst motiverar ungdomar i skolan.