ALE. Kreativitet och fantasi har inga gränser, förutom de vi själva sätter upp.
Tanken bakom Ale-projektet YEE, Unga entreprenörer i nya Europa, är att öppna upp för nytänkande och så de frön som blir till stora idéer.
Ungdomar från åtta olika nationer fick under förra veckan en unik chans att utvecklas tillsammans och få med sig livslånga erfarenheter.
Att de närmare 30 deltagarna bara känt varandra i några dagar var svårt att föreställa sig. I konferenslokalen på Krokholmen norr om Marstrand var diskussionerna i full gång under onsdagen. I smågrupper arbetade de fram sina affärsidéer utifrån viktiga problem som råder i Europa.
Ida Jonsson från Nol satt med sin grupp, som för övrigt bestod av deltagare från Italien, England och Tyskland. Deras idé ”Connect the earth” syftar till att minska konflikter genom förståelse.
– Vi har alla något att lära från varandra, det kan handla om kultur, språk och olika tankesätt. Tanken är att vårt nätverk ska sammanfoga personer från olika nationaliteter så att man kan träffas och utbyta erfarenheter. Vi måste verkligen tänka på allt från finansiering till hur man gör om företaget skulle expandera.
Hon valde att söka till utbildningen för att bli en starkare människa och vågar påstå att alla människor är entreprenörer i grunden.
Professor Roger Mumby –Croft från Cambridge Angel University har deltagit i undervisningen för Unga Entreprenörer sedan starten för elva år sedan, och denna gång var inget undantag. Han förklarar att utbildningen inte går ut på att alla ska bli egenföretagare, utan snarare lära sig tänka ”utanför boxen”, oavsett vilket yrke och position man har. Som ett redskap för att hjälpa deltagarna att tänka för dem själva använder man sig av starta-eget-konceptet.
– Det andra målet vi har med kursen är att ungdomar ska få en ändrad syn på utbildning. Medan verkligheten ständigt förändras förblir undervisningssättet detsamma. Tyvärr handlar det alltför ofta om att memorera kunskap istället för att verkligen förstå den. Därför strävar vi efter att ge eleverna verktygen till förståelse och självförtroendet att våga tro på sina idéer.
Han menar att den kreativiteten och fantasin vi har som barn ofta hämmas när vi börjar skolan där alla ska stöpas i samma form. Därför tror han att det är viktigt att ta tillvara på och uppmuntra elevers egna idéer redan i grundskolan.
– Det är viktigt att lärare och elever möts på samma nivå och att deras åsikter tas på allvar. Reglerna som vi ledare sätter upp ska baseras på förtroende.
Makalös energi
Utbildningen Unga entreprenörer är helt unik och har blivit en succé varje gång. Ale kommun, som står som huvudman för projektet, har lyckats få in en fullträff även i år. För att utbildningen ska vara möjlig att genomföra krävs, förutom kompetenta föreläsare, även personal som hjälper till med allt runt omkring. I köket pågick ständigt arbete när såväl luncher som eftermiddagsfika skulle dukas fram och i pauserna ordnade de uppfinningsrika ledarna med utomhusaktiviteter.
Kjell Lundgren, projektledare, är mer än nöjd.
– Den energi som skapas här är helt makalös. En kväll höll eleverna på och jobbade till klockan två på natten och det är nog rekord.
Årets deltagare kom från Sverige, Tyskland, Polen, Moldavien, Finland, England, Italien och Ryssland. Alla har de med sig ovärderliga erfarenheter som berikar och breddar diskussionen.
Nicolette Michels, lärare på Oxford Brookes University, är även hon imponerad av ungdomarnas kreativitet och vilja att lära sig. Hon har varit med på kursen tidigare och kan se att vissa tankesätt har ändrats med tiden.
– Synen på entreprenörskap har ändrats mycket. Till skillnad från förr ser inte de flesta att en entreprenörs arbete i första hand handlar om pengar, utan om välgörenhet. Bilden av den typiska entreprenören som ensam drivande har också ändrats och nu ser man mer att flera personer i samma organisation är entreprenörer inom sina områden.
Praktik viktig
Deltagarnas affärsidéer utgick från frågor som miljö, energi, mångkultur och arbetslöshet.
En grupp som hade arbetslöshet som tema bestämde sig för att lägga fokus på att bygga broar mellan utbildning och arbete i Helsingfors. Idén föddes när Kaarina Koistinen, enda deltagaren från Finland, berättade att de inte har praktik som en naturlig del av skolgången.
– Vår målgrupp är unga personer som går i skolan eller blivit arbetslösa efter att de tagit studenten. Det är viktigt att tidigt få erfarenhet av hur arbetsmarknaden fungerar, säger hon.
De har mycket att lära från David Cartwright. Han arbetar med att förbättra övergången mellan utbildning och arbete på Oxford buissnes development. För tredje året i rad har han rest från England för att undervisa ungdomarna på Krokholmen.
– Praktik är oerhört viktigt när man förbereder sig för arbetslivet. Det handlar mycket om att bygga upp självförtroendet för att klara av de utmaningar man ställs inför.
Inspirerande föreläsning
Ett uppskattat inslag under onsdagen var entreprenören Christian Kjellbergs föreläsning. Hans positiva anda och sprudlande energi gjorde intryck på såväl deltagare som lärare. Han driver framgångsrikt företaget Nordisk rörmärkning i Älvängen, och hans främsta råd till deltagarna var att lägga fokus på en bra affärsidé.
– Även om jag utökat verksamheten för att tillgodose kundernas krav så är det rörmärkning och uppmärkning som vi är specialiserade på. Man ska också komma ihåg att produkten i sig inte behöver vara så stor, för ofta lönar det sig mer att satsa på mindre lösningar och unika detaljer.
Under föreläsningen framhöll han också vikten av att vårda sina relationer till kunder och leverantörer.
Han delar Nicolette Michels uppfattning om att varje anställd är en egen entreprenör.
– Det är viktigt att alla känner sig delaktiga och kan utvecklas inom sina roller. Vi är ett litet företag med fem duktiga anställda. Vi är ett gott gäng och ännu finns det inga planer på att expandera. Det finns många fördelar med att ha ett litet företag.
Han tipsade också eleverna om att det är viktigt att ha någon att bolla sina idéer med.
– Det kan till exempel vara en god vän som man känner förtroende för och som kan komma med nya infallsvinklar.
Eleverna lyssnade fokuserat och fick med sig många användbara tips och råd.
– Det viktigaste som jag lärde mig av Christian var att fokusera på affärsidén och inte sväva ut för mycket, sa Jonathan Jensen från Ale efter föreläsningen.
Innan deltagarna skiljdes åt efter en minst sagt minnesvärd vecka, fick de i fredags chansen att redovisa sina affärsidéer inför publik på Ale gymnasium. Bland åhörarna fanns bland andra några av Ale kommuns ledande politiker.
Utbildningen Unga entreprenörer är slut för i år och i resväskan hem packar deltagarna med sig alla nya intryck de tar med sig från veckan som gått.