NÖDINGE. Fler parkbänkar, bättre möjligheter att hämta ut fritidskortet och en mässa för ungdomar.
Det var några av punkterna som Ungdomsrådet diskuterade under sitt sammanträde i torsdags.
Dessutom lägger man nu extra krut på att locka fler elever till sin studieverkstad.
Att ungdomar ska vara med och påverka de beslut som tas i kommunen prioriteras i Ale, en möjlighet som tas väl tillvara på.
Ungdomsrådet, som består av 18 representanter, träffas en gång i månaden för att diskutera olika frågor sett ur ett ungdomsperspektiv. Budgeten på 200 000 kronor om året disponeras väl för att så många som möjligt ska få ta del av projekten.
Tre gånger per termin har de möte med kommunalråden och får då chans att framföra sina åsikter.
Under torsdagens möte kretsade samtalet bland annat kring bristen på ”hängställen” utomhus. Ungdomsrådets tidigare försök att införskaffa parkbänkar vid skateboardrampen i Nödinge blev inte som de hade tänkt.
– De stod i tre veckor innan de blev förstörda. Det är tråkigt för det behövs verkligen fler bra hängställen för ungdomar. Nu vill vi ha bänkar gjutna i betong, likt de utanför Bohushallen, som är mer hållbara, säger Batoul Raad.
De kan tänka sig att vara med och finansiera nya bänkar vid rampen, men menar att det behövs fler runt om i kommunen. Det är ett av förslagen de kommer att lägga fram till politikerna vid nästa träff den 19 oktober.
En annan fråga som togs upp gällde fritidskortet. För att underlätta uthämtningen av busskorten föreslår de att den ska ske på biblioteket istället för på kommunhuset i Alafors.
– Det är svårt att hinna ta sig till Alafors om man till exempel går på gymnasiet utanför Ale. Ett annat alternativ är att vi får dem hemskickade, säger Felicia Eidenby.
Studieverkstad
Ett lyckat projekt som Ungdomsrådet ligger bakom är studiekaféet, eller studieverkstaden som det numera kallas. I komvux lokaler på Ale gymnasium ges varje onsdagskväll chansen att komma och fika, samtidigt som det finns lärare på plats för att hjälpa till med studierna. Alla elever från årskurs nio och upp till gymnasiet är välkomna.
– Det är något av det bästa vi gjort, en väldigt intelligent satsning. Nu försöker vi nå ut till personalgrupper som i sin tur kan informera eleverna om att möjligheten finns. Det är speciellt viktigt att lärarna kan fånga upp de elever som är i behov av extra stöd, säger Sven Nielsen, ungdomslots.
Tanken bakom att även bjuda in niorna är att kunna erbjuda hjälp på vägen för att bli behörig till gymnasiet. Man hoppas även på att det ska uppmuntra fler elever till att välja Ale gymnasium.
Under torsdagens möte började även en annan idé att gro. Många tyckte det var synd att Alemässan blev inställd i våras och nu funderar de på om man skulle kunna ordna en mässa för ungdomar. Flera teman kom upp på förslag och det återstår att se om planen kan förverkligas.
Under invigningen av Bohushallen förra lördagen låg Ungdomsrådet bakom aktiveter som uppvisning i skatepoolen, musikunderhållning, lotterier och grillning. Efter sådana lyckade projekt är det inte konstigt att de fått blodad tand.