SURTE. Förskoleklass och elever i årskurs 1 på Surteskolan deltar i Skräpplockardagarna – Sveriges största miljökampanj för barn och unga. På fredagen finkammades området runt skolgården på sådant som inte ska finnas i naturen. – Det är mest plast, konstaterar Filip när lokaltidningen kommer på besök.
För 21:a året i rad pågår Håll Sverige Rents Skräpplockardagar. Förra året deltog över 600 000 barn och 100 000 pedagoger.
– I Skräpplockardagarna får barn och unga lära sig om nedskräpningens konsekvenser och genom att vara med och plocka skräp får de en möjlighet att gemensamt agera och visa på handlingskraft. Vår förhoppning är att deltagandet påverkar både barnen och omgivningen positivt och att det bidrar till att färre skräpar ner i framtiden, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.
Surteskolans elever hade förberett sig väl inför Skräpplockardagarna. Lärare Monica Jakobsson berättar:
– Vi har jobbat med ett arbetsområde i NO och teknik som handlar om källsortering, återvinning och återbruk. Eleverna har fått lära sig om detta genom att bland annat se på film. De har sedan tagit med sig sopor hemifrån som de återbrukat i ett projekt där de skulle bygga nya saker. Resultatet blev robotar, bord, ninjor och så vidare, gjort av kartong- och plastförpackningar.
– Vi har också gjort ett besök på en återvinningsstation där vi lämnat flertalet material för återvinning, förklarar Monika Jakobsson.
Efter att ha plockat skräp och lagt detta i plastsäckar belönades eleverna med popcorn och saft. Varje barn erhöll dessutom en Håll Sverige Rent-medalj som ett bevis för sin insats.
– Vi ser att ungas engagemang för miljön har svalnat, vilket är oroväckande. Därför är det så viktigt att ge dem möjligheter att agera och känna att de kan göra skillnad. Skräpplockardagarna är ett konkret och enkelt sätt att visa att små insatser spelar roll – både lokalt och globalt, avslutar Johanna Ragnartz.