BOHUS. Trots att de inte har åldern inne för att rösta i valet, så engagerar sig Noel, Josef, Isabelle och Johanna för att förändra Ale till det bättre. De fyra högstadieeleverna berättar om vad de hade satsat på ifall det var de som bestämde.
På Bohusskolan går högstadieeleverna Josef Hylén, Noel Albinsson, Isabelle Olsson och Johanna Lindholm. De är alla engagerade elever som vill vara med och påverka. Josef är med i elevrådet medan Noel är aktiv i matrådet. Isabelle och Johanna, sitter båda med i kommunens ungdomsråd.
– Vi är ett gäng på 20 ungdomar från olika delar av kommunen som diskuterar olika frågor och försöker komma på lösningar för att förbättra saker. Man kan säga att det är lite som ett elevråd för kommunen, berättar Johanna.
Ungdomsrådet träffas var sjätte vecka i Ale Kulturrum och ungdomarna brukar gästas av allt ifrån politiker till andra representanter från kommunen. Tjejerna upplever att rådets röst blir hörd.
– Ja verkligen, det var vi som exempelvis fixade duschbåsen i idrottshallarna, även om det tog ett tag innan vi fick igenom det. De vuxna förstår oftast inte vad problemet är förrän de ser att problemet är löst, nu märker de kanske att fler har börjat duscha, förklarar Isabelle.
Nu är det valår och även ifall de själva inte är berättigade för att få rösta – så är önskelistan till politikerna tydlig. Bland flera punkter står kanske gratis busskort till skolungdomar överst.
Varför är det viktigt?
– Jag bor utanför Ale så jag måste betala extra för att komma till skolan. Det är kanske förståeligt, men även de som bor i Ale behöver köpa busskort om de inte bor tillräckligt långt bort, berättar Johanna och Isabelle fyller i:
– De som bor längre än 4 km från skolan får ett busskort, annars räknar man med att man ska kunna gå eller cykla till skolan.
Är det inte rimligt att gå eller cykla till skolan då?
– 2 kilometer hade väl kanske varit okej, men om jag ska gå till skolan så tar det 40 minuter. Det finns ingen rak väg utan det är slingriga vägar, säger Isabelle. För Josef fungerar det att ta cykeln till skolan.
– Det finns ganska tydliga cykelvägar längs de större vägarna, berättar Josef, samtidigt som han poängterar att det inte är lika lätt om man bor en bit från huvudvägarna.
– De som bor i Surte exempelvis bor för nära Bohusskolan för att få busskort men de bor ändå rätt långt bort, säger Johanna.
Ungdomarna lyfter även fram mötesplatser för A-traktorer och utbyggnad av skolorna, i takt med att kommunen växer, som områden med förbättringspotential – men även det berömda underlaget på fotbollsplanen i Surte.
– Jag tycker det är orättvist att exempelvis Nödinge ska få byta konstgräs samtidigt som vi inte får något konstgräs alls, säger Noel och fortsätter:
– Det gör ont i hela kroppen att spela på det där gruset, det är som att springa på asfalt.
Vill man som Surtebo idag åt konstgräset, är alternativet att utöva sporten på annan ort.
– Det är diskriminerande att vi inte ska få det här. Ska vi ta oss till en annan ort så kostar det ju också pengar för oss, om det inte finns ett gratis Västtrafikkort. Alla föräldrar har inte möjlighet att köra, säger Isabelle.