ALE. Rekordresultat för eleverna som slutade årskurs 9 och en fin trend för årskurs 6. Det visar betygsresultaten i Ales skolor.
– Vi är väldigt stolta över resultaten, säger Ulla-Stina Millton, verksamhetschef för grundskola i Ale.
Betygsresultaten från Ales skolor från 2018 visar både positiva och negativa trender. För eleverna som gick ut årskurs 9 blev det ett rekordresultat där det totala meritvärdet landande på 222,86, vilket går att jämföra med rikssnittet som 2017 var 215, 7, enligt siffror från Skolverket. 75,4 procent uppnådde i sin tur samtliga mål.
– De som gick ut årskurs 9 i somras låg långt över förra årets rikssnitt, vilket aldrig tidigare har hänt. Det är ett rekordresultat och vi är stolta över den resa som eleverna samt pedagogerna har gjort, säger Utbildningsnämndens ordförande Dennis Ljunggren (S).
Ulla-Stina Millton:
– Det är ett resultat av ett långsiktigt systematiskt kvalitetsarbete samt det pedagogiska ledarskapet. Vi är väldigt stolta över resultaten och Ale står sig bra i konkurrensen när det gäller lärare. Vi har en hög andel behöriga lärare, säger hon och fortsätter:
– Skillnaden mellan pojkar och flickor är fortsatt hög. Det är något som vi har tagit tag i och försöker förbättra.
Hur då?
– Genom att lägga mycket fokus på vad forskningen säger samt att möta pojkarnas sätt att lära. Att arbeta med relation och bemötande. Sedan måste vi fokusera på att skapa en inkluderande lärmiljö, att eleverna vet vad som krävs för att nå målen.
Även eleverna som slutade årskurs 6 förra terminen redovisar fina resultat. Det totala meritvärdet blev 222,90 och 83,7 procent uppnådde alla mål.
– Det ser ljust ut om man ser det ur ett längre perspektiv. Jag är väldigt stolt över eleverna och personalen, säger Ulla-Stina Millton.
Inte lika positivt ser det ut för eleverna som slutade årskurs 7 och 8 där enbart 67,6 respektive 61,3 procent klarade alla mål.
– Alla elever som riskerar låga resultat ska som alltid ha en åtgärdsplan. De eleverna som inte klarar målsättningarna i sjuan och åttan måste man börja arbeta med redan nu om de ska kunna klara målen när skolåret är slut. Det gör man bäst genom att ta fram individuella åtgärdsprogram tillsammans med lärare och vårdnadshavare, säger Dennis Ljunggren.
Ulla-Stina Millton är inte orolig för framtiden.
–Man får se det ur ett längre perspektiv och då är resultaten bättre än vad vi har haft tidigare år. Det krävs fortsatt fokus samt lugn och ro för att skolan ska kunna fokusera på lärande och kunskap. Vi behöver fortsätta med trygghet och studiero. Vi ska aldrig ge upp en enda elev, säger hon.
Det är många som inte klarar samtliga mål?
– Ja, det är det. Vårt mål är att eleverna ska nå målen och att alla ska gå så långt som möjligt.
Satsas det tillräckligt på skolan i kommunen?
– Allting är relativt och satsningar kan se ut på olika sätt, men det som jag tycker sticker ut med Ale är den breda samstämmigheten om att skolan är viktig, säger Ulla-Stina Millton.