NÖDINGE. I juni bekräftades att Thorengruppen köpt Lärlingsgymnasiet i Ale. Än så länge betyder förändringen bara ett namnbyte till Yrkesgymnasiet.
– Vi är fortfarande vi och vår nya ägare är nyfiken på vad som gjort oss framgångsrika. Det betyder att vi jobbar på som vanligt, säger rektor Malin Luukinen.
Alla förändringar är i regel jobbiga och när beskedet kom att Thorengruppen förvärvat Lärlingsgymnasiet i Ale spreds en viss oro bland personalen. Nu är det andra tongångar.
– Jag upplever att alla är taggade och ser fram mot hösten. Vi hade en bra kick off och när vi jämför våra rutiner och vår struktur med hur Thorengruppen jobbar i sina skolor så är det inga stora skillnader, säger Malin Luukinen och tillägger:
– All personal är kvar och det sker i princip inga förändringar.
Ett nytt elevrekord kan Yrkesgymnasiet i Ale däremot återigen notera. När höstterminen började gjorde 270 elever entré och med anledning av pandemin skedde det vid olika tillfällen. Som vanligt väntade personal dörren och att sprita händerna vid ingången är en regel som noga efterlevs.
– Det är en närmast otrolig utveckling som lärlingsutbildningarna har haft. När skolan startade 2007 lockade den 40 elever, nu närmar vi oss 300. Med tanke på det känns det bra att tillhöra en större organisation. Nu är vi ett av Thorengruppens 17 yrkesgymnasium och det kommer att ge oss draghjälp i många frågor. Vi tycker fortfarande att rätten till busskort borde gälla även till praktikplatsen. Idag får våra elever bara busskort till skolan. Det är en fråga som en större aktör likt Thorengruppen har lättare att driva på, säger Malin Luukinen.
Att minimera risken för avhopp kommer även fortsättningsvis att vara ett viktigt mål för Yrkesgymnasiet Ale. Det sker genom en engagerad elevhälsa och ett stort humant fokus på eleverna.
– Där har vi varit unika. Vi har valt att lägga mer resurser på elevhälsa än andra skolor. Vi vet att det är en stor del i vår framgång. Thorengruppen är nyfiken på vårt arbete och vår ambition är att vår satsning ska spilla över på övriga skolor, menar Malin Luukinen.
En skillnad i programutbudet är transportinriktningen som Thorengruppen tidigare har saknat i sina övriga yrkesgymnasium.
– Där har vi idag 50 elever och förra året var antalet tjejer som började fler än killarna. Det är en jättebrist på yrkesförare så arbetsmarknaden är väldigt ljus. Här har vi ett bra samarbete med både lokala åkerier och branschens stora transportföretag som till exempel DHL.
Gemensamt för skolorna är de goda studieresultaten. Cirka 85% av avgångseleverna från Lärlingsgymnasiet har tidigare gått direkt ut i arbetslivet alternativt till fortsatta studier. Årets siffra är inte känd än, men den är något lägre.
– Coronapandemin satte stopp för många av våra värdföretag att nyanställa.