KROKHOLMEN. Ale kommun arrangerade för tolfte året i rad entreprenörsutbildningen YEE.
Ungdomar från sex olika länder har inspirerats och utbildats i kreativt tänkande, resultatet blev sex genomtänkta affärsidéer.
– Det är en magisk vecka att se hur deltagarna går från främmande individer till vänner för livet. Att de samtidigt utför ett projektarbete är en annan sak, det är processen dit som gör utbildningen unik, säger ansvarig pedagog David Cartwright.
Det som en gång startade som ett internationellt projekt för ungdomar med stora ambitioner har utvecklats till en hyllad entreprenörsutbildning, där inte bara Ale och Sverige är skådeplatsen. Redan 2010 gick YEE på export för första gången. I Moldavien kommer utbildningen nu att arrangeras för andra gången i september.
– I grunden handlar det om att lära ungdomar att tänka i nya banor, att se lösningar istället för problem, att våga vara kreativ och se ett misstag som en möjlighet att lära sig något nytt. Det tror vi kan göra stor nytta inte minst i länder utanför västvärlden, säger professor Roger Mumby Croft som tillsammans med Kjell Lundgren, Ale kommun, har utvecklat konceptet.
22 deltagare från sex europeiska länder tillbringade sex dagar på Krokholmen. Teori, projektarbete och teambildande aktiviteter varvas med god mat signerad Christina Magnusson-Wallöe som i år hade hjälp av fyra kommunala sommarjobbare. Utbildningen fokuserade i år på de utmaningar som väntar Europa. Huvuduppgiften blev att formulera en affärsidé med tillhörande affärsplan och budget som kan bidra till ett bättre liv. Arbetet sker i mixade grupper med minst en deltagare från varje land. Att nätverka och skapa nya kontakter är ett av målen med utbildningen. Kortare seminarium hålls under ledning av David Cartwright och Nicolette Michels, båda med rötter i Oxford Brookes University, samt av Dennis Larsen som var en av deltagarna under premiäråret 2001 och som nu är pedagog i ämnet. Under veckan gästades Krokholmen av entreprenören Christian Kjellberg, Nordisk rörmärkning AB, som berättade om sin verksamhet. Deltagarna fick då möjlighet att ställa frågor om och söka stöd för sina nykläckta affärsidéer.
– Det är en förmån att få vara en del av det här projektet. Ungdomarna ger mycket tillbaka, ställer bra frågor och presenterar sedan egna affärsidéer som minst sagt inspirerar, anser Christian Kjellberg.
Redovisningen av projektarbetena ägde rum i Ale gymnasium i fredags eftermiddag. På plats fanns ledande politiker och tjänstemän i Ale, kommunledningen i Budesti, Moldavien och ledande befattningshavare i Ghanzi från Botswana.
– Det var enormt imponerande. Vilken energi dessa ungdomar har visat, inte bara idag, utan under hela veckan. De har jobbat till midnatt och förberett sig minutiöst, menar Thomas Sundsmyr, årets projektledare.
Affärsidéerna hade en klar tonvikt på hälsa och välbefinnande. Det handlade bland annat om tidiga åtgärder för överviktiga barn, aktiviteter för sysslolösa pensionärer och jobb för hemlösa. Deltagarna var inte sena att berömma utbildningen.
– En underbar vecka, där vi har jobbat hårt men har samtidigt fått lära oss så mycket nytt. Engelskan är kanske den färdighet som har utvecklats mest, men mest minnesvärt blir nog de glada italienarna, reflekterar Ekaterina Novoselova, en av fyra ryska deltagare.
Jake Parnell från Oxford i England var också nöjd med utbildningen.
– Det har varit annorlunda. Kul med så många olika människor och Sverige med Västkusten har imponerat på mig. Dessutom visste jag inte att svenskar var så trevliga och välkomnande.
Nicolette Michels var full av beundran efter fredagens presentationer.
– Det var precis som vanligt, den här gruppen var bättre än någonsin! Jag tror också att utbildningen har blivit bättre och nu är vi en väldigt bra mix av lärare som börjar bli varma i kläderna…
Christian Kjellberg, Nordisk rörmärkning AB, berättade om att vara företagare och driva näringsverksamhet i Sverige.
David Cartwright, en av tre pedagoger, som har entreprenörskap som specialitet.
Nicolette Michels, Oxford Brookes University, har varit med i projektet från tidernas begynnelse och tycker fortfarande att det utvecklas trots tolv år på nacken.