22 ungdomar från sex olika europeiska länder har under förra veckan genomgått YEE – en internationell entreprenörsutbildning på Krokholmen. Kursen leds av pedagoger från bland annat Oxford Brookes University.
22 ungdomar från sex olika europeiska länder har under förra veckan genomgått YEE – en internationell entreprenörsutbildning på Krokholmen. Kursen leds av pedagoger från bland annat Oxford Brookes University.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2012/08/V-33-YEE1.jpg

Vissa saker blir bara bättre med åren

KROKHOLMEN. Ale kommun arrangerade för tolfte året i rad entreprenörsutbildningen YEE. Ungdomar från sex olika länder har inspirerats och utbildats i kreativt tänkande, resultatet blev sex genomtänkta affärsidéer. – Det är en magisk vecka att se hur deltagarna går från främmande individer till vänner för livet. Att de samtidigt utför ett projektarbete är en annan sak, det är processen dit som gör utbildningen unik, säger ansvarig pedagog David Cartwright.

KROKHOLMEN. Ale kommun arrangerade för tolfte året i rad entreprenörsutbildningen YEE.
Ungdomar från sex olika länder har inspirerats och utbildats i kreativt tänkande, resultatet blev sex genomtänkta affärsidéer.
– Det är en magisk vecka att se hur deltagarna går från främmande individer till vänner för livet. Att de samtidigt utför ett projektarbete är en annan sak, det är processen dit som gör utbildningen unik, säger ansvarig pedagog David Cartwright.

Det som en gång startade som ett internationellt projekt för ungdomar med stora ambitioner har utvecklats till en hyllad entreprenörsutbildning, där inte bara Ale och Sverige är skådeplatsen. Redan 2010 gick YEE på export för första gången. I Moldavien kommer utbildningen nu att arrangeras för andra gången i september.
– I grunden handlar det om att lära ungdomar att tänka i nya banor, att se lösningar istället för problem, att våga vara kreativ och se ett misstag som en möjlighet att lära sig något nytt. Det tror vi kan göra stor nytta inte minst i länder utanför västvärlden, säger professor Roger Mumby Croft som tillsammans med Kjell Lundgren, Ale kommun, har utvecklat konceptet.

22 deltagare från sex europeiska länder tillbringade sex dagar på Krokholmen. Teori, projektarbete och teambildande aktiviteter varvas med  god mat signerad Christina Magnusson-Wallöe som i år hade hjälp av fyra kommunala sommarjobbare. Utbildningen fokuserade i år på de utmaningar som väntar Europa. Huvuduppgiften blev att formulera en affärsidé med tillhörande affärsplan och budget som kan bidra till ett bättre liv. Arbetet sker i mixade grupper med minst en deltagare från varje land. Att nätverka och skapa nya kontakter är ett av målen med utbildningen. Kortare seminarium hålls under ledning av David Cartwright och Nicolette Michels, båda med rötter i Oxford Brookes University, samt av Dennis Larsen som var en av deltagarna under premiäråret 2001 och som nu är pedagog i ämnet. Under veckan gästades Krokholmen av entreprenören Christian Kjellberg, Nordisk rörmärkning AB, som berättade om sin verksamhet. Deltagarna fick då möjlighet att ställa frågor om och söka stöd för sina nykläckta affärsidéer.
– Det är en förmån att få vara en del av det här projektet. Ungdomarna ger mycket tillbaka, ställer bra frågor och presenterar sedan egna affärsidéer som minst sagt inspirerar, anser Christian Kjellberg.

Redovisningen av projektarbetena ägde rum i Ale gymnasium i fredags eftermiddag. På plats fanns ledande politiker och tjänstemän i Ale, kommunledningen i Budesti, Moldavien och ledande befattningshavare i Ghanzi från Botswana.
– Det var enormt imponerande. Vilken energi dessa ungdomar har visat, inte bara idag, utan under hela veckan. De har jobbat till midnatt och förberett sig minutiöst, menar Thomas Sundsmyr, årets projektledare.

Affärsidéerna hade en klar tonvikt på hälsa och välbefinnande. Det handlade bland annat om tidiga åtgärder för överviktiga barn, aktiviteter för sysslolösa pensionärer och jobb för hemlösa. Deltagarna var inte sena att berömma utbildningen.
– En underbar vecka, där vi har jobbat hårt men har samtidigt fått lära oss så mycket nytt. Engelskan är kanske den färdighet som har utvecklats mest, men mest minnesvärt blir nog de glada italienarna, reflekterar Ekaterina Novoselova, en av fyra ryska deltagare.

Jake Parnell från Oxford i England var också nöjd med utbildningen.
– Det har varit annorlunda. Kul med så många olika människor och Sverige med Västkusten har imponerat på mig. Dessutom visste jag inte att svenskar var så trevliga och välkomnande.

Nicolette Michels var full av beundran efter fredagens presentationer.
– Det var precis som vanligt, den här gruppen var bättre än någonsin! Jag tror också att utbildningen har blivit bättre och nu är vi en väldigt bra mix av lärare som börjar bli varma i kläderna…

Christian Kjellberg, Nordisk rörmärkning AB, berättade om att vara företagare och driva näringsverksamhet i Sverige.

Christian Kjellberg, Nordisk rörmärkning AB, berättade om att vara företagare och driva näringsverksamhet i Sverige.

David Cartwright, en av tre pedagoger, som har entreprenörskap som specialitet.

David Cartwright, en av tre pedagoger, som har entreprenörskap som specialitet.

Nicolette Michels, Oxford Brookes University, har varit med i projektet från tidernas begynnelse och tycker fortfarande att det utvecklas trots tolv år på nacken.

Nicolette Michels, Oxford Brookes University, har varit med i projektet från tidernas begynnelse och tycker fortfarande att det utvecklas trots tolv år på nacken.

Mer från skola

Ny rektor för Ale gymnasium

Den 9 januari påbörjade Magnus Fagerström sin nya anställning som…

Eleverna tävlar bort matsvinnet

Allt började med att kökspersonalen på Alafors Fria Skola, i…

Matsvinnet minskade men målet missades

Kommunens mål inför 2022 var att minska matsvinnet till en…

Här läser eleverna som aldrig förr

”Den stora läsutmaningen” av Adlibris, Bonnier Carlsen, Natur och Kultur…

Senaste nytt

Afrika i sikte för familjen Zimmergren 

I februari för tre år sedan skrev Alekuriren om familjen…

Ett nybygge som slår vakt om historien

Historien bakom Svenska Stenhus nya lägenhetshus ”Bomullsmagsinet” återfinns i namnet.…

Kulturlördag med hållbart mode

Under dagen blir det loppis i Kulturhuset Eden. Allmänheten har…

Tito kan bli egyptisk landslagsman

Tito Gad flyttade med sin pappa till Sverige från Egypten…

Åk 6 på Alboskolan är bäst i klassen

Årskurs 6 på Alboskolan består av två klasser och drygt…

”En överprestation om vi håller oss kvar”

Under torsdagen arrangerade Ettanfotboll årets upptaktsträff i Stockholm. På plats…

Så påverkas trafiken i Bohus av arbeten

Ett större och betydligt mer omfattande arbete kommer att ske…

Skår IBK blir Skepplanda BTK 

I slutet av september stod det klart att Skår IBK:s…

Kulturbyggnader i behov av renovering

Servicenämnden föreslår att kommunfullmäktige anslår ett investeringsmedel om 6,6 miljoner…

Eko-bonden Tina ger sig ut i butikerna

Tina Åkesson och hennes man Hans köpte Kärra Mellomgården i…

Kommunhus kan göras om till utbildningslokaler

I sin lokalförsörjningsplan 2023-2032 har Samhällsbyggnadsförvaltningen uppgett att behovet av…

Modellkoncept för jämställdhet

Likvärdig service och jämställd resursfördelning till olika grupper av kvinnor…

”Det är otroligt roligt”

I 275 av landets kommuner arbetar fler män än kvinnor…