Ahlafors förbereder generationsväxling

ALAFORS. Ahlafors IF formar som bäst sin trupp inför årets säsong i division 2.
Förutom att laget spetsas med erfarenhet från högre divisioner breddas truppen med unga talanger.
– Det är en medveten strategi att parallellt med en vass startelva utveckla talanger och göra dem redo för spel i division två. På sikt står AIF inför en generationsväxling, därför breddas truppen med många unga potentiella elitspelare, säger huvudtränare Niklas Tidstrand.

Redan i höstas stod det klart att Daniel Tidstrand närmast från spel i division 1 i Qviding, ansluter till Ahlafors IF. Ytterligare ett par toppspelare skriver kontrakt i veckan. Ändå är det satsningen på unga talanger som sticker ut mest i årets gulsvarta lagbygge. Helt klara är Hannes Berggren, 19, och Ensar Can, 17, från Älvängens IK samt Maksim Pajovic, och Marko Simonovic, båda 22 år.

– Maksim och Marko är två killar som fostrats i Gais U-trupp, men som inte fått chansen att ta plats i klubbens seniortrupp. Det är spelare som är precis på gränsen till elitfotbollen som vi vill försöka samla upp. Det är egentligen så som Qviding och Utsikten gör. Jag tror det finns plats för en klubb till att göra samma sak. Ahlafors IF har skapat ett otroligt fint varumärke. Alla som har spelat här talar gott om klubben och sammanhållningen. Vi har nog haft över 30 spelare som önskat spela här, men vi kan inte ha hur stor trupp som helst, berättar Niklas Tidstrand.

Ahlafors har de senaste säsongerna avstått från att anmäla ett reservlag. Det kommer man däremot att göra i år.

– Vi måste kunna erbjuda alla spelare speltid och det kommer att vara en oerhörd konkurrens i A-laget så det var ett krav från min sida. Vårt ungdomsprojekt att utveckla och förbereda blivande elitspelare medför att reservlaget blir en viktig pusselbit. Det är den vägen du får gå för att ta plats i A-laget, menar Tidstrand.

Att de unga talangerna får chansen att träna med erfarna och etablerade division 2 spelare gillas skarpt.

– Det går så snabbt. Det är ett helt annat tempo än vad jag är van vid, men det går bättre och bättre, säger Ensar Can och Hannes Berggren håller med om att det är stor temposkillnad.

Att inspireras och lära av de äldre ser Marko Simonovic fram mot, men han tänker definitivt utmana om en plats i laget.

– Självklart har vi mycket att lära av dem som spelat högre upp, men vi är här för att både träna och konkurrera. Alla vi som är här vill spela i A-laget. En stor skillnad på den här nivån är att du blir straffad så fort du gör ett misstag.

När lokaltidningen gästar Sjövallen har den första träningsveckan avlöpt och AIF:s nye huvudtränare är nöjd med inledningen på försäsongen.

– Det finns ett härligt driv i truppen och alla som är här känns hungriga. Det är en viktig förutsättning. Sen finns det tveklöst en växel till när det gäller kvaliteten på träningarna. Attityd och inställning till varje enskilt pass är avgörande för resultatet i år. Jag tror vi kommer att träna lite tuffare än tidigare säsonger. Jag vill gärna se att vi förbättrar fysiken, säger Tidstrand.

Personligen har han tagit ett kliv i sin tränarkarriär som började med två säsonger i division 5 och ett år i fyran med Älvängens IK. Nu är det division två som gäller och en miljö där han känner sig mer hemma.

– Det här påminner mycket mer om det som jag själv kommer från. Jag har nästan bara spelat i division 1 och Superettan och Ahlafors som organisation är väldigt nära elitverksamhet. Det är stor skillnad mot division 4 och 5. Spelarna är motiverade, engagerade och sugna på att utvecklas. Det är klart att det känns lite som att komma hem att få vara i den här organisationen.

Under hösten följde han sitt blivande lag på nära håll och Niklas Tidstrand har en klar uppfattning om vad som måste utvecklas rent sportsligt.

– Sista fjärdedelen i eget försvarsspel måste bli säkrare och tydligare. Anfallsspelet är stundtals helt bländande, men det bygger lite för mycket på individuell skicklighet. Jag vill att vi får bättre linjer som gör att vi lättare kan byta spelare, att det finns givna roller framåt. Nummer tre är att bli av med domarfokuset. Det är för många spelare som bryr sig mer om domslut än sin egen prestation. Domarna ska älska att komma till Sjövallen och döma Ahlafors IF. Jag kommer inte tillåta att domarna inte trivs hos oss.

Mer från sport

LN-70 toppar kvalserien

LN-70 har hittills spelat fyra matcher i kvalserien till HockeyTvåan…

Nekas avancemang – trots framgången

Torslanda HK:s damer lyckades med uppgiften. Laget vann de sista…

De vill skapa en läktarkultur på Sjövallen

I vintras dök ett konto upp på Instagram kopplat till…

Zebastian satsar mot eliten – och blågult

Det finns många fritidsaktiviteter i Ale, den vanligaste är fotboll…

Senaste nytt

Kulturbyggnader i behov av renovering

Servicenämnden föreslår att kommunfullmäktige anslår ett investeringsmedel om 6,6 miljoner…

Så påverkas trafiken i Bohus av arbeten

Ett större och betydligt mer omfattande arbete kommer att ske…

Eko-bonden Tina ger sig ut i butikerna

Tina Åkesson och hennes man Hans köpte Kärra Mellomgården i…

Kommunhus kan göras om till utbildningslokaler

I sin lokalförsörjningsplan 2023-2032 har Samhällsbyggnadsförvaltningen uppgett att behovet av…

Modellkoncept för jämställdhet

Likvärdig service och jämställd resursfördelning till olika grupper av kvinnor…

”Det är otroligt roligt”

I 275 av landets kommuner arbetar fler män än kvinnor…

LN-70 toppar kvalserien

LN-70 har hittills spelat fyra matcher i kvalserien till HockeyTvåan…

”De som redan har det tufft får det ännu svårare”

Försörjningsstöden har inte skjutit i höjden ännu, men larmklockorna ringer…

Jack & Brolle till Café Torpet

”Visor och Grimascher” är en hyllning till Cornelis Vreeswijk där…

Migrationsekonomiskt bokslut

I en värld där vi möter allt mer komplicerade utmaningar,…

Guld och silver i SM

Under den gångna helgen hade 231 deltagare från 66 olika…

Industriområde har skredsäkrats

I november 2020 beslutade regeringen om höjda bidrag för skredsäkringsåtgärder…

Lindström startade när AIF kryssade

Det blev en intensiv och nyttig genomkörare för Ahlafors IF…