Ahlafors förbereder generationsväxling

ALAFORS. Ahlafors IF formar som bäst sin trupp inför årets säsong i division 2.
Förutom att laget spetsas med erfarenhet från högre divisioner breddas truppen med unga talanger.
– Det är en medveten strategi att parallellt med en vass startelva utveckla talanger och göra dem redo för spel i division två. På sikt står AIF inför en generationsväxling, därför breddas truppen med många unga potentiella elitspelare, säger huvudtränare Niklas Tidstrand.

Redan i höstas stod det klart att Daniel Tidstrand närmast från spel i division 1 i Qviding, ansluter till Ahlafors IF. Ytterligare ett par toppspelare skriver kontrakt i veckan. Ändå är det satsningen på unga talanger som sticker ut mest i årets gulsvarta lagbygge. Helt klara är Hannes Berggren, 19, och Ensar Can, 17, från Älvängens IK samt Maksim Pajovic, och Marko Simonovic, båda 22 år.

– Maksim och Marko är två killar som fostrats i Gais U-trupp, men som inte fått chansen att ta plats i klubbens seniortrupp. Det är spelare som är precis på gränsen till elitfotbollen som vi vill försöka samla upp. Det är egentligen så som Qviding och Utsikten gör. Jag tror det finns plats för en klubb till att göra samma sak. Ahlafors IF har skapat ett otroligt fint varumärke. Alla som har spelat här talar gott om klubben och sammanhållningen. Vi har nog haft över 30 spelare som önskat spela här, men vi kan inte ha hur stor trupp som helst, berättar Niklas Tidstrand.

Ahlafors har de senaste säsongerna avstått från att anmäla ett reservlag. Det kommer man däremot att göra i år.

– Vi måste kunna erbjuda alla spelare speltid och det kommer att vara en oerhörd konkurrens i A-laget så det var ett krav från min sida. Vårt ungdomsprojekt att utveckla och förbereda blivande elitspelare medför att reservlaget blir en viktig pusselbit. Det är den vägen du får gå för att ta plats i A-laget, menar Tidstrand.

Att de unga talangerna får chansen att träna med erfarna och etablerade division 2 spelare gillas skarpt.

– Det går så snabbt. Det är ett helt annat tempo än vad jag är van vid, men det går bättre och bättre, säger Ensar Can och Hannes Berggren håller med om att det är stor temposkillnad.

Att inspireras och lära av de äldre ser Marko Simonovic fram mot, men han tänker definitivt utmana om en plats i laget.

– Självklart har vi mycket att lära av dem som spelat högre upp, men vi är här för att både träna och konkurrera. Alla vi som är här vill spela i A-laget. En stor skillnad på den här nivån är att du blir straffad så fort du gör ett misstag.

När lokaltidningen gästar Sjövallen har den första träningsveckan avlöpt och AIF:s nye huvudtränare är nöjd med inledningen på försäsongen.

– Det finns ett härligt driv i truppen och alla som är här känns hungriga. Det är en viktig förutsättning. Sen finns det tveklöst en växel till när det gäller kvaliteten på träningarna. Attityd och inställning till varje enskilt pass är avgörande för resultatet i år. Jag tror vi kommer att träna lite tuffare än tidigare säsonger. Jag vill gärna se att vi förbättrar fysiken, säger Tidstrand.

Personligen har han tagit ett kliv i sin tränarkarriär som började med två säsonger i division 5 och ett år i fyran med Älvängens IK. Nu är det division två som gäller och en miljö där han känner sig mer hemma.

– Det här påminner mycket mer om det som jag själv kommer från. Jag har nästan bara spelat i division 1 och Superettan och Ahlafors som organisation är väldigt nära elitverksamhet. Det är stor skillnad mot division 4 och 5. Spelarna är motiverade, engagerade och sugna på att utvecklas. Det är klart att det känns lite som att komma hem att få vara i den här organisationen.

Under hösten följde han sitt blivande lag på nära håll och Niklas Tidstrand har en klar uppfattning om vad som måste utvecklas rent sportsligt.

– Sista fjärdedelen i eget försvarsspel måste bli säkrare och tydligare. Anfallsspelet är stundtals helt bländande, men det bygger lite för mycket på individuell skicklighet. Jag vill att vi får bättre linjer som gör att vi lättare kan byta spelare, att det finns givna roller framåt. Nummer tre är att bli av med domarfokuset. Det är för många spelare som bryr sig mer om domslut än sin egen prestation. Domarna ska älska att komma till Sjövallen och döma Ahlafors IF. Jag kommer inte tillåta att domarna inte trivs hos oss.

Mer från sport

Premiärförlust för Ale Handboll

Almir Suljevic, 32, har meriter från Sveriges bästa handbollsliga. Här…

En femetta som tar AIF närmare ettan

Med tre omgångar kvar av division 2 norra Götaland toppar…

Tränare, spelare och ordförande i Surte

Linus Warnholtz tillbringar mycket tid i Bohushallen och denna sena…

Dahlberg har hittat hem

Dagens träningspass är över och Pontus Dahlberg slår sig ner…

Senaste nytt

Centerpartiet går i opposition

Efter att valresultatet som innebar att Centerpartiet i Ale fick…

Nya tider!

Efter valet 2018 fanns ingen tydlig majoritet. Moderaterna lyckades i…

Äppelfest på Tösslandagården

Hösten är den tid på året då äpplen av alla…

Moderaterna slutförhandlar

Den 17 oktober sammanträder nyvalda Ale kommunfullmäktige och då måste…

Efterlängtad återstart av Kilanda marknad

Kilanda marknad bär på en stolt historia. I ungefär 30…

Premiärförlust för Ale Handboll

Almir Suljevic, 32, har meriter från Sveriges bästa handbollsliga. Här…

En femetta som tar AIF närmare ettan

Med tre omgångar kvar av division 2 norra Götaland toppar…

Drunkningstillbud i älven

Det var vid lunchtid på söndagen som räddningstjänsten larmades till…

Varm komedi med Marianne Mörck

”Britt-Marie var här” är berättelsen om samhällen vid vägar där…

Omstart i livet för Nazar Ali Nazari

September, strålande sol och klarblå himmel. Nazar Ali Nazari njuter…

Kilanda marknad på lördag

KILANDA. Nu på lördag, den 24 september, arrangeras Kilanda marknad.…

”Alla människor är lika mycket värda”

Namnet LEVA-huset, som inryms i fastigheten mitt emot ICA Boström,…

Tränare, spelare och ordförande i Surte

Linus Warnholtz tillbringar mycket tid i Bohushallen och denna sena…