Ale HF vände och vann

NÖDINGE. Om den första halvleken var tveksam var den andra otvivelaktigt en av de bästa Ale HF gjort på senare tid. Topplaget Stenungsunds HK avväpnades med ett taggat försvarsspel och en supermålvakt i Hampus Eskilsson.
– Det är sådana här matcher som gör att man vill hålla på med handboll, säger han efter att bara ha släppt in sju mål efter paus.

Det var en match som hade allt. Tekniska delikatesser, hänsynslösa satsningar, uppretade känslor, tveksamma domslut, matchhjältar och dramaturgin var ritad med Ale HF som det jagande laget utan seger mot det stabila och förväntade topplaget Stenungsunds HK. Publiken var med på noterna och stämningen i Ale Kulturrum blev allt bättre ju längre matchen led. Det slutade med handfasta applåder och ovationer till hemmalagets vilda glädje.
– Att vi har fått bättre matcharrangemang bidrar starkt till vår insats. Nu är detta vår borg, där våra ungdomslag är engagerade och där vi som A-lag vill vinna till varje pris. Att få bjuda på en seger som denna känns fantastiskt, säger Hampus Eskilsson som var en av flera matchhjältar.
– Jag kom in i zonen och det är en skön känsla, men det var mycket tack vare försvaret som taggade upp rejält i andra halvlek. Att vi bara släppte in sju mål efter paus är ett kvitto på lagets totala insats. Det här kan vi bara åstadkomma tillsammans.

Den första halvleken gick till gästerna. Stenungsund höll ett högre bolltempo och avsluten kom från i princip samtliga positioner. Aktiva kantspelare gjorde livet surt för hemmaförsvaret. SHK fick med sig en tremålsledning i paus och verkade ha kontroll på matchbilden.
– Vi var inte nöjda med insatsen bakåt och kom överens om att lyfta oss. I andra halvlek pratar och samarbetar vi på ett helt annat sätt. När vi kom ikapp och fick med oss publiken blev inställningen mer uppoffrande och det krävs om vi ska slå ett så bra lag som Stenungsund. Vi måste offra oss till hundra procent och det gjorde vi inte i första halvlek, säger försvarsklippan Anton Thunberg.

Om Ale HF fick energitillskott i paus verkade gästerna ha fått soppatorsk. Anfallsspelet körde fast fullständigt och fantasin var som bortblåst. På de första 21 minuterna i andra halvlek gjorde Stenungsund bara tre mål. Matchen var ändå långt ifrån avgjord. Framåt brände även Ale mängder av chanser, men Victor Wildar, med en av seriens snabbaste och vassaste vänsterbössor, hade bestämt sig. Med viljestarka satsningar gjorde han två mål till 21-19 med åtta minuter kvar att spela, men Stenungsund kom tillbaka. Vid ställningen 23-22 gick gästerna ut på dubbelpunkt. Jonatan Franzén och Viktor Wildar sattes under stenhård bevakning. Slutminuterna blev högdramatiska. Först brände Franzén en straff för Ale vid ställningen 24-23 och sedan räddade Hampus Eskilsson en straff i anfallet efter. Hemmalaget tog god tid på sig i det avslutande anfallet och till sist blev det frikast som Viktor Wildar kunde utnyttja. 25-23 med blott tio sekunder kvar att spela.

– Jag är oerhört stolt över killarnas attityd och inställning i andra halvlek. Det är möjligt att vi hade något mer domslut till vår fördel, men killarna krigar till sig den här segern. Det var underbart att se hur de slet och offrade sig för laget, säger Aletränaren Thomas Olsson.

Segern var Ale HF:s första i division 3 sedan återkomsten och gav laget ett nödvändigt lyft i tabellen efter fyra spelade matcher.

Division 3 västsvenska västra
Ale HF – Stenungsunds HK 25-23 (13-16)

Mål Ale: Viktor Wildar 8, Jonatan Franzén 6, Mattias Johansson 4, Roland Ionescu 4, Anton Thunberg, Fredrik Johansson och Jacob Kinberger 1 vardera. Matchens kurrar: Hampus Eskilsson 2, Viktor Wildar 1.

Mer från sport

Tredje raka för AIF

Det ska noga understrykas att förutom de bärgade poängen bjöd…

Svensk mästare för 13:e (!) gången

Det har varit en speciell säsong för Ellen Sjöberg, som…

Nytt SM-guld för Malin

I snart åtta år har Malin Ödlund utövat poledance, som…

Viktig uddamålsseger för Ahlafors IF

Andreas Skånberg, 35, fick göra sin andra match i Ettan…

Senaste nytt

Tredje raka för AIF

Det ska noga understrykas att förutom de bärgade poängen bjöd…

Boulestallet är stället för seniorerna

När stallarna på Ström revs fick Boulestallet flytta till Göta.…

Ellbo Åkeri fortsätter utvecklas

Aningen förvånade, men inte desto mindre glada mottog Ellbo Åkeri…

Musikälskarnas egen borg

Krögarna Carl och Reneé Dahlberg brinner för musik. 2000-2013 var…

Efterlängtad kiosköppning

Ett tecken på att sommaren står för dörren är när…

Gångbana ska byggas i Surte

Infrastruktursavdelningen på Ale kommun kommer att bygga en gångbana på…

Svensk mästare för 13:e (!) gången

Det har varit en speciell säsong för Ellen Sjöberg, som…

”Jag hittade spritflaskor överallt”

Att berätta om sitt liv är inte något som är…

Bil började brinna under färd

En bil började brinna i motorrummet under sin färd på…

Strömsskolan slog nytt rekord

Majblommeförsäljningen tog sin början den 18 april och pågick till…

Slussplanerna i Lilla Edet tar form

Att den nya slussen i Lilla Edet ska byggas på…

Skolinspektionen ställer krav på Kronaskolan

Detta framgår i ett beslut från myndigheten efter att ha…

Hästar skrämdes på flykt – bara Malle kom hem

Malle och Molly var oskiljaktiga i både hagen och stallet…