För att få ökad kunskap om människors hälsa för att bättre kunna förebygga ohälsa undersöker Västra Götalandsregionen regelbundet hur länets befolkning mår. 36 % av samtliga som besvarade enkäten är fysiskt aktiva minst 60 minuter varje dag. (Personerna på bilden har inget med undersökningen att göra)                  Arkivbild: Per-Anders Klöversjö
För att få ökad kunskap om människors hälsa för att bättre kunna förebygga ohälsa undersöker Västra Götalandsregionen regelbundet hur länets befolkning mår. 36 % av samtliga som besvarade enkäten är fysiskt aktiva minst 60 minuter varje dag. (Personerna på bilden har inget med undersökningen att göra) Arkivbild: Per-Anders Klöversjö
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2012/04/v-15-Hälsa-1.jpg

Alebornas hälsa på bättringsvägen

ALE. Alebornas hälsa är på väg uppåt, framförallt är det kvinnorna som mår allt bättre. Detta och mycket mer visar aktuell statistik. Vi lyfter här särskilt fram Hälsa på lika villkor, en enkät som regelbundet genomförs av Västra Götalandsregionen bland alebor 16-84 år. Vi kan nu jämföra 2011 med 2007 års siffror, säger folkhälsoplanerare Birgitta Fredén.

ALE. Alebornas hälsa är på väg uppåt, framförallt är det kvinnorna som mår allt bättre.
Detta och mycket mer visar aktuell statistik.
Vi lyfter här särskilt fram Hälsa på lika villkor, en enkät som regelbundet genomförs av Västra Götalandsregionen bland alebor 16-84 år. Vi kan nu jämföra 2011 med 2007 års siffror, säger folkhälsoplanerare Birgitta Fredén.

I rapporten finns ett antal parametrar som bland annat vittnar om alebornas kostvanor och deras förhållande till fysisk aktivitet. För att man ska uppnå en mätbar hälsoeffekt av fysisk aktivitet rekommenderas minst 30 minuters daglig aktivitet som exempelvis kan vara en rask promenad eller flera små promenader.
– Närmare en av fem anger att de har en stillasittande fritid och vi kan se att stillasittandet har ökat något sedan mätningen 2007. Noteras kan också att nästan hälften av de stillasittande säger att de behöver hjälp för att komma igång med fysisk aktivitet. En utmaning att ta tag i, säger Birgitta Fredén.

Många som besvarat enkäten rör sig mycket, till och med mer än regionens genomsnitt. 36 % av samtliga som svarat på enkäten är fysiskt aktiva minst 60 minuter varje dag. Klyftorna har ökat vad gäller de som är aktiva och de som sitter still på sin fritid, säger Fredén.
– När vi tittar på övervikt ser vi att den har minskat något jämfört med för fyra år sedan, dock ligger vi fortfarande över snittet i regionen. Ungefär varannan man och var tredje kvinna är överviktig, säger kommunens dietist Jenny Sallander.
Ser man däremot på fetma har ökningen blivit större. Ale ligger på 16,3 procent medan regionens snitt är 13,2 procent.
– I Hälsa på lika villkor kan vi också se att konsumtionen av frukt och grönsaker har minskat och att endast 6,9 procent kommer upp i rekommendationen om att äta frukt och grönt fem gånger per dag.

Vilka insatser planeras från kommunens sida?
– Vi ska arbeta långsiktigt med att främja goda matvanor och fysisk aktivitet samt att minska problematiken med övervikt och fetma hos befolkningen i Ale, främst barn och unga.
Statens folkhälsoinstitut har för tredje året i rad fått regeringens uppdrag att samordna en uppmärksamhetsvecka kring goda matvanor och fysisk aktivitet – Ett friskare Sverige 2012. Här kommer Ale kommun att finnas med. Veckan genomförs 15-21 oktober och är ett samverkansprojekt som syftar till att främja goda matvanor och fysisk aktivitet hos allmänheten.
– Vi håller på att planera för den här uppmärksamhetsveckan och hoppas att så många som möjligt vill delta, både skola, näringsliv, primärvård, lokala föreningar och övriga som är intresserade avslutar Jenny Sallander.

Det var 1 400 alebor som 2011 erbjöds att besvara ”Hälsa på lika villkor ” och 786 svar kom in, det vill säga en svarsfrekvens på 56 % som kan jämföras med snittet för regionen på 54 %. Dessutom finns aktuell statistik från Statens Folkhälsoinstitut med i denna presentation.

Ale kommuns dietist, Jenny Sallander.

Ale kommuns dietist, Jenny Sallander.

Mer från sport

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Senaste nytt

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…

Emma vill få fler kvinnor att engagera sig

För några år sedan gick Emma Mouvitz med i ungdomsrådet…

Ale och Lilla Edet klättrar i ranking

Efter Lerum, som ökar med 44 placeringar, är Lilla Edet…

”Det finns en enorm potential i bolaget”

Fredrik Johansson är sedan i våras ny styrelseordförande i Alebyggen.…