Axel och Alve satsar på gokart

Axel och Alve satsar på gokart

TEXT: Kristoffer Stiller
2 januari 2022 kl. 07:00

ALAFORS. Axel Mattsson, 15, och Alve Alehall, 11, satsar på gokart. Båda drömmer om att en dag stå på startlinjen i ett Formel 1-lopp.
– Jag tycker om när det går fort, konstaterar Axel.

I ett garage i Alafors står Axel och Alve tillsammans med en gokart, som är Axels senaste inköp.

– Den kan komma upp i 110 kilometer i timmen och jag sitter cirka tre centimeter över marken. Det går undan och jag tycker om när det går fort, berättar han.

Axel började först att köra gokart inomhus, men för fyra år sedan flyttade han ut.

– Det är en stor skillnad att köra utomhus jämfört med inne. Inomhusbanorna har fler svängar och det går inte att komma upp i en lika hög hastighet som utomhus, säger han.

Nu satsar Axel fullt på gokarten och hans hemmabana ligger i Uddevalla. Det blir därmed många mil i bil fram och tillbaka från Ale.

– Vi åker till Uddevalla minst två gånger i veckan under säsong. Det blir många mil i bil, men det är det värt. Tyvärr finns det ju ingen gokartbana i Ale längre, säger han.

Axel kör mot de bästa i serien senior 125.

– Jag har utvecklats mycket i år och det är väldigt roligt att tävla. På vissa tävlingar kan det vara över 70 deltagare, och det är fullt ös ute på banan, berättar han.

Vid sin sida har Axel sin pappa Kent, som följer honom ständigt.

– Det blir en livsstil. Vi lägger mycket tid på det här och Axel tycker om det. 2009 försvann gokartbanan här i Ale och det var tråkigt. Den höll hög klass och det hade varit fantastiskt för våra ungdomar att ha möjlighet att träna på hemmaplan. Nu får vi i stället köra många mil, säger han.

Alve Alehall, från Nol, är fyra år yngre än Axel och han började att köra gokart i fjol.

– Det är väldigt roligt att köra. Jag har lärt mig mycket och målet är att jag om några år ska köra i samma serie som Axel, säger han.

I dag tävlar han i klass formel mini.

– Det är en juniorklass och vi tävlar lika ofta som seniorklassen, berättar Alve.

Nästa år planerar Axel och Alve att åka till Italien på ett träningsläger.

– Det finns många fina banor där. Vi ska åka dit och förbereda oss inför den kommande säsongen, förklarar Axel.

Båda drömmer om att en dag stå på startlinjen i ett Formel 1-lopp.

– Det hade varit otroligt häftigt. De flesta som kör gokart drömmer om det. Vi ska träna så mycket vi kan för att kunna nå dit, avslutar Axel och Alve.

TEXT:

Kristoffer Stiller

info@alekuriren.se