”Det största jag varit med om”

”Det största jag varit med om”

TEXT: Kristoffer Stiller
5 mars 2019 kl. 14:30

VARKAUS. Surte/Kareby har fått tre nya världsmästare i bandy. Moa Friman, Ellen Nilsson och Lilly Roos var med och besegrade Ryssland i F17-finalen.
– Helt fantastiskt. Det största jag varit med om, säger Moa Friman, som blev utsedd till turneringens mest värdefulla spelare.

Inför VM-turneringen hade de tre spelarna från KS Bandy satt upp ett mål att ta guld och efter ett starkt gruppspel och en klar seger mot Norge i semifinalen (9–0) såg det ljust ut för det svenska landslaget.

– Vi spelade bättre och bättre ju längre turneringen gick och känslan var bra inför finalen, säger Moa Friman.

Där väntade ärkerivalen Ryssland på en snödränkt plan. Ellen Nilsson gav Sverige ledningen, men tidigt i den andra halvleken svarade Ryssland och matchen fick avgöras i sudden death.

– Det var väldigt mycket snö på isen och vi kunde inte spela på det sättet som vi ville, berättar Friman.

När allt skulle avgöras var Sverige det starkaste laget och stor matchhjälte blev Tilda Ström som ordnade guldet till de gulblåa. Efteråt visste glädjen inga gränser.

– Helt fantastiskt. Det största jag varit med om. Det är inte många som får vara med och vinna ett VM-guld, säger Moa Friman och fortsätter:

– Alla var väldigt glada efter slutsignalen och på spelarhotellet var det många som skrek av ren glädje.

Förutom VM-guldet blev talangen från Surte utsedd till turneringens mest värdefulla spelare.

– Jag blev jätteglad och chockad. Jag trodde inte att det var sant när de sa mitt namn. Den här utmärkelsen är ett bevis på att jag har gjort något bra och att det har varit värt alla träningstimmar, säger hon.

Säsongen är dock inte över för de tre VM-guldmedaljörerna från KS Bandy. Den 16:e mars spelas elitseriekvalet mot Uppsala BoIS i Ale Arena och dagen efter möts lagen i returen på Studenternas i Uppsala.

– Det hade varit fantastiskt om vi lyckades ta oss till elitserien. Då har jag uppnått allt jag har strävat efter den här säsongen, avslutar Moa Friman.

TEXT:

Kristoffer Stiller

info@alekuriren.se