ALE. På flera håll i landet råder det en brist på domare. Personer som får hjulet i idrottens värld att snurra.
– Det är lätt att glömma hur viktiga domarna är. Utan domare så finns det ingen sport, berättar Amanda Bäverhag, domarambassadör på Svenska Bandyförbundet.
Efter flera år som spelare i Surte/Kareby och domaruppdrag på högsta nivå arbetar idag Amanda Bäverhag, 21, som domarambassadör för Svenska Bandyförbundet i Vänersborg. På flera håll i landet råder det brist på domare inom olika idrotter och för Alekuriren berättar Amanda Bäverhag att bandyn är långt ifrån ett undantag.
– I bandyn är det absolut en domarbrist. Jag vet att läget även är så inom innebandyn och ishockeyn, säger Amanda Bäverhag.
En av anledningarna till bristen på domare tror Amanda kan ha att göra med domarnas utsatta situation.
– Mycket tror jag beror på klimatet. Det är inte ofta som domarna hyllas bland spelare eller i media, berättar Amanda Bäverhag och förklarar att utvecklingen av sociala medier också kan spela en roll i det hela.
– Gör man ett misstag nu så finns det ute på nätet inom fem minuter. Förr kanske det kunde hända att tidningen skrev någonting om det, men det gick inte att gå tillbaka och kolla på situationer på samma sätt som det går idag.
Amanda medger att Regel-och Domarkommittén har ett stort ansvar i arbetet för att vända trenden. Arbetet pågår med att försöka hitta bra utbildningar som kan intressera fler ungdomar. Men hon vill även trycka på föreningarnas betydelse i frågan.
– Jag tror även att föreningarna har ett stort ansvar i att plocka upp de som funderar på att sluta när de är 16-17 år. Så att de istället för att sluta helt, kanske testar på att vara domare. Jag tror det är viktigt att fånga upp dem och försöka ge dem ett andra alternativ, berättar Amanda och poängterar allvaret med den kritiska domarsituationen.
– Det är lätt att glömma hur viktiga domarna är. Utan domare så finns det ingen sport. Ett av problemen som försvårar rekryteringen för exempelvis bandyn och ishockeyn är att domarna måste kunna åka skridskor.
Just det problemet har inte innebandyn men även i det lägret råder det en brist på domare. Thomas Johansson, 53, har dömt innebandy i flera år för Västsvenska Innebandyförbundet. Utöver det är han även, sedan en lång tid tillbaka, engagerad som ledare i Ale IBF.
– Innebandyn jobbar mycket med att få in unga domare, men även med klimatet i hallarna. Innan varje juniormatch så spelas en “jingel” upp med en känd innebandyspelare som pratar om att vi alla ska hjälpas åt och hålla ett gott klimat i hallen – samt gentemot varandra, berättar Thomas Johansson.
Klimatet i hallen påverkar inte bara spelarnas upplevelse, utan är även domarnas arbetsmiljö. Med en god stämning i hallen blir det också en trevligare miljö för alla inblandade.
– Jag gillar verkligen sporten och jag vill hjälpa till att utveckla den. När jag ska döma en match vill jag att spelarna ska känna att: “här kommer en domare som tycker detta är roligt”. En glad och positiv domare tror jag kan smitta av sig lite också, berättar Thomas Johansson.
Även om Thomas oftast tycker att uppdraget som domare flyter på rätt bra kan det vid vissa tillfällen bli en del att stå i. Som till helgen, när han med ett pressat schema, fått i uppdrag att döma hela sex matcher. Men än så länge har han inga problem med att göra några sådan här “ryck” då och då.
– Ska jag vara en bra domare så ska det vara roligt. Hittills så ger det mer energi än vad det tar och det är väl också därför jag fortsätter. Den dagen då det bara tar, då kan man ju börja fundera, säger Thomas Johansson.
Daniel Marsfeld