Domarbrist i flera sporter

ALE. På flera håll i landet råder det en brist på domare. Personer som får hjulet i idrottens värld att snurra.
– Det är lätt att glömma hur viktiga domarna är. Utan domare så finns det ingen sport, berättar Amanda Bäverhag, domarambassadör på Svenska Bandyförbundet.

Efter flera år som spelare i Surte/Kareby och domaruppdrag på högsta nivå arbetar idag Amanda Bäverhag, 21, som domarambassadör för Svenska Bandyförbundet i Vänersborg. På flera håll i landet råder det brist på domare inom olika idrotter och för Alekuriren berättar Amanda Bäverhag att bandyn är långt ifrån ett undantag.

– I bandyn är det absolut en domarbrist. Jag vet att läget även är så inom innebandyn och ishockeyn, säger Amanda Bäverhag.

En av anledningarna till bristen på domare tror Amanda kan ha att göra med domarnas utsatta situation.

– Mycket tror jag beror på klimatet. Det är inte ofta som domarna hyllas bland spelare eller i media, berättar Amanda Bäverhag och förklarar att utvecklingen av sociala medier också kan spela en roll i det hela.

– Gör man ett misstag nu så finns det ute på nätet inom fem minuter. Förr kanske det kunde hända att tidningen skrev någonting om det, men det gick inte att gå tillbaka och kolla på situationer på samma sätt som det går idag.

Amanda medger att Regel-och Domarkommittén har ett stort ansvar i arbetet för att vända trenden. Arbetet pågår med att försöka hitta bra utbildningar som kan intressera fler ungdomar. Men hon vill även trycka på föreningarnas betydelse i frågan.

– Jag tror även att föreningarna har ett stort ansvar i att plocka upp de som funderar på att sluta när de är 16-17 år. Så att de istället för att sluta helt, kanske testar på att vara domare. Jag tror det är viktigt att fånga upp dem och försöka ge dem ett andra alternativ, berättar Amanda och poängterar allvaret med den kritiska domarsituationen.

– Det är lätt att glömma hur viktiga domarna är. Utan domare så finns det ingen sport. Ett av problemen som försvårar rekryteringen för exempelvis bandyn och ishockeyn är att domarna måste kunna åka skridskor.

Just det problemet har inte innebandyn men även i det lägret råder det en brist på domare. Thomas Johansson, 53, har dömt innebandy i flera år för Västsvenska Innebandyförbundet. Utöver det är han även, sedan en lång tid tillbaka, engagerad som ledare i Ale IBF.

– Innebandyn jobbar mycket med att få in unga domare, men även med klimatet i hallarna. Innan varje juniormatch så spelas en “jingel” upp med en känd innebandyspelare som pratar om att vi alla ska hjälpas åt och hålla ett gott klimat i hallen – samt gentemot varandra, berättar Thomas Johansson.

Klimatet i hallen påverkar inte bara spelarnas upplevelse, utan är även domarnas arbetsmiljö. Med en god stämning i hallen blir det också en trevligare miljö för alla inblandade.

– Jag gillar verkligen sporten och jag vill hjälpa till att utveckla den. När jag ska döma en match vill jag att spelarna ska känna att: “här kommer en domare som tycker detta är roligt”. En glad och positiv domare tror jag kan smitta av sig lite också, berättar Thomas Johansson.

Även om Thomas oftast tycker att uppdraget som domare flyter på rätt bra kan det vid vissa tillfällen bli en del att stå i. Som till helgen, när han med ett pressat schema, fått i uppdrag att döma hela sex matcher. Men än så länge har han inga problem med att göra några sådan här “ryck” då och då.

– Ska jag vara en bra domare så ska det vara roligt. Hittills så ger det mer energi än vad det tar och det är väl också därför jag fortsätter. Den dagen då det bara tar, då kan man ju börja fundera, säger Thomas Johansson.

Daniel Marsfeld 

Gratis!
Mer från sport

Anna är tillbaka efter 18 år 

Anna Ahlman (tidigare Ottosson) började att spela innebandy i Ale IBF i slutet av 80-talet och hon var kvar i…

Helgens sporthändelser

Surte BK har fått en fin start på årets säsong. Lördagens på förhand tuffa bortamatch slutade med en storseger, 7–2.…

Nionde raka förlusten

Noll poäng och en jumboplats i division 3 efter nio spelade matcher. Det är Ale IBF:s facit i år. I…

Ales damer går som tåget

Ale IBF har minst sagt fått en fin start på årets säsong. Fem matcher har spelats och laget har idel…


Senaste nytt

Anna är tillbaka efter 18 år 

Anna Ahlman (tidigare Ottosson) började att spela innebandy i Ale IBF i slutet av 80-talet och hon var kvar i…

Jennifer tog bästa bröllopsbilden 

Tidigare har Jennifer Nilsson blivit utsedd till Europas bästa unga bröllopsfotograf under Way Up Norths, som är ett nätverk för…

Första fallet av nya mutationen i regionen

Under onsdagen bjöd Västra Götalandsregionen in till en pressträff med Thomas Wahlberg, Jan Kilhamn, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör samt vaccinationssamordnare…

”Omotiverat höga priser på elmarknaden”

Stefan Brandt har mångårig erfarenhet av kraftproduktion och krafthandel på nationell och nordisk nivå. Han förvånas över den debatt som…

Inflyttning på Änggatan i Älvängen

På december månads första dag kunde de första hyresgästerna flytta in på Änggatan. Totalt handlar det om 27 lägenheter för…

”Trycket på vårdcentralerna ökar enormt”

Samtidigt som vaccineringen av den tredje dosen löper på ökar smittspridningen av covid-19. Under vecka 47 rapporterades 20 nya fall…

Ett tungt steg tillbaka

Kommunerna förväntas följa efter och därmed kan det få stora konsekvenser även på lokal nivå. Rätt eller fel? Jag hoppas…

Juligt firande i Lödöse

Hantverk, smycken, julgodis, mat och lotterier. Listan av aktiviteter kunde göras lång när Jul i byn kom till Lödöse i…

Julmarknad i vacker vinterskrud

Efter närmare 50 år med julmarknad i oavbruten följd tvingades Älvängens Företagarförening förra året pausa arrangemanget. Därför var glädjen stor…

Helgens sporthändelser

Surte BK har fått en fin start på årets säsong. Lördagens på förhand tuffa bortamatch slutade med en storseger, 7–2.…

Begravningsbyrå som utvecklas

För snart två år sedan bestämde sig Anders Johansson för att flytta Ale Älvdalens begravningsbyrå till Järntorget i Älvängen. Skälen…

Nionde raka förlusten

Noll poäng och en jumboplats i division 3 efter nio spelade matcher. Det är Ale IBF:s facit i år. I…

Pontus lär sig av Bernt på Repslagarmuseet

Pontus Fallqvist har alltid haft en förkärlek till gamla och udda prylar. – Jag är uppvuxen på landet och när…