Efter 27 år på planen – nu lägger han handskarna på hyllan

– Skånberg gör sin sista match som målvakt för AIF

ALAFORS. I flera år har han varit självklar mellan stolparna. Men till helgen gör Andreas Skånberg sin sista match som målvakt för Ahlafors IF.
– Det har varit en lång men väldigt rolig resa, berättar den 34-årige målvakten.

Andreas Skånberg har bestämt sig för att lägga handskarna på hyllan och gör sin sista match som målvakt i Ahlafors IF nu på söndag. Arkivbild.
Andreas Skånberg har bestämt sig för att lägga handskarna på hyllan och gör sin sista match som målvakt i Ahlafors IF nu på söndag. Arkivbild.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2018/06/andreas-skanberg2.jpg

Som knatte började han spela fotboll i Ahlafors IF. När han var 14 debuterade han mellan stolparna i division 6. Sammanlagt har det blivit upp emot tre decennier för Andreas Skånberg i den gulsvarta tröjan. Nu ska den sista raden i det kapitlet skrivas.

– Det har varit en lång och väldigt rolig resa, berättar Andreas Skånberg.

Han har som sista utpost följt med föreningen på resan genom seriesystemet och i över ett årtionde har han sett till att Ahlafors IF haft en burväktare att förlita sig på. Men historien hade kunnat bli annorlunda när gedigna insatser på Sjövallen medförde ett intresse från större klubbar. Under årens gång har Andreas Skånberg testat med både Örgryte IS och Utsiktens BK.

Var det nära en övergång?

– Det var nära med Utsikten faktiskt. Hade jag blivit förstamålvakt där hade jag hoppat på det tåget, medger Andreas Skånberg.

Även på senare år har intresserade division 1 klubbar lockat till sig den rutinerade målvakten på provspel.

– Jag fick olika erbjudanden men jag valde att tacka nej till det. Jag värderar ändå en division lägre där jag har skoj med vänner, säger Andreas Skånberg och förtydligar att han inte ångrar något med sin karriär.

Just glädjen är ett återkommande ord när 34-åringen pratar om föreningen i hans hjärta. Kanske är det nyckeln till att klubben under en längre tid lyckats hålla sig på en stabil nivå och kanske är det nyckeln till att han själv orkat hålla på så länge?

– Dels handlar det om själva föreningen och det hjärtat jag har till Ahlafors IF. Men framförallt att det alltid har varit roligt i omklädningsrummet. Spelarna och snacket i gruppen har alltid gjort att det varit kul att komma till träningen, säger Andreas Skånberg och fortsätter:

– Jag vill framhäva alla eldsjälar, spelare och ledare. Alla som har varit med genom åren har bidragit till att det har blivit så här. En sån här liten förening med så stora framgångar, det är väldigt få som lyckas med det.

När han nu ska summera sin karriär i moderklubben lyfter han fram året 2019 som det starkaste minnet – sammanhållningen och seriesegern. Till helgen ställer sig Andreas Skånberg, en sista gång, mellan stolparna för Ahlafors IF. Även om han inte vill stänga några dörrar för framtida fotboll så har han bestämt sig för att lägga handskarna på hyllan när domaren blåser av seriens sista match. När han väl gör det, så gör han det med vetskapen om att Ahlafors IF i år gör sitt bästa resultat någonsin.

– Jag får rysningar när du säger det. Det känns magiskt bra. Det känns bra att avsluta på topp. Att jag väljer att avsluta nu hänger ihop med att jag vill frigöra tid till annat som jag inte hunnit med tidigare. Som andra intressen och mer tid med familjen.

I lördags lyckades Ahlafors IF besegra IK Gauthiod på bortaplan med 2-1. På söndag väntar årets sista seriematch när Angered BK gästar Sjövallen. I Andreas Skånbergs sista framträdande för gulsvart kommer klubbens största sponsorer, med gemensamma bidrag, bjuda på entrén som innebär att varje åskådare är värd 500 kr. Det kan med andra ord bli ett ordentligt tillskott i kassan för föreningen.

Daniel Marsfeld 

Gratis!
Mer från sport

Anna är tillbaka efter 18 år 

Anna Ahlman (tidigare Ottosson) började att spela innebandy i Ale IBF i slutet av 80-talet och hon var kvar i…

Helgens sporthändelser

Surte BK har fått en fin start på årets säsong. Lördagens på förhand tuffa bortamatch slutade med en storseger, 7–2.…

Nionde raka förlusten

Noll poäng och en jumboplats i division 3 efter nio spelade matcher. Det är Ale IBF:s facit i år. I…

Ales damer går som tåget

Ale IBF har minst sagt fått en fin start på årets säsong. Fem matcher har spelats och laget har idel…


Senaste nytt

Anna är tillbaka efter 18 år 

Anna Ahlman (tidigare Ottosson) började att spela innebandy i Ale IBF i slutet av 80-talet och hon var kvar i…

Jennifer tog bästa bröllopsbilden 

Tidigare har Jennifer Nilsson blivit utsedd till Europas bästa unga bröllopsfotograf under Way Up Norths, som är ett nätverk för…

Första fallet av nya mutationen i regionen

Under onsdagen bjöd Västra Götalandsregionen in till en pressträff med Thomas Wahlberg, Jan Kilhamn, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör samt vaccinationssamordnare…

”Omotiverat höga priser på elmarknaden”

Stefan Brandt har mångårig erfarenhet av kraftproduktion och krafthandel på nationell och nordisk nivå. Han förvånas över den debatt som…

Inflyttning på Änggatan i Älvängen

På december månads första dag kunde de första hyresgästerna flytta in på Änggatan. Totalt handlar det om 27 lägenheter för…

”Trycket på vårdcentralerna ökar enormt”

Samtidigt som vaccineringen av den tredje dosen löper på ökar smittspridningen av covid-19. Under vecka 47 rapporterades 20 nya fall…

Ett tungt steg tillbaka

Kommunerna förväntas följa efter och därmed kan det få stora konsekvenser även på lokal nivå. Rätt eller fel? Jag hoppas…

Juligt firande i Lödöse

Hantverk, smycken, julgodis, mat och lotterier. Listan av aktiviteter kunde göras lång när Jul i byn kom till Lödöse i…

Julmarknad i vacker vinterskrud

Efter närmare 50 år med julmarknad i oavbruten följd tvingades Älvängens Företagarförening förra året pausa arrangemanget. Därför var glädjen stor…

Helgens sporthändelser

Surte BK har fått en fin start på årets säsong. Lördagens på förhand tuffa bortamatch slutade med en storseger, 7–2.…

Begravningsbyrå som utvecklas

För snart två år sedan bestämde sig Anders Johansson för att flytta Ale Älvdalens begravningsbyrå till Järntorget i Älvängen. Skälen…

Nionde raka förlusten

Noll poäng och en jumboplats i division 3 efter nio spelade matcher. Det är Ale IBF:s facit i år. I…

Pontus lär sig av Bernt på Repslagarmuseet

Pontus Fallqvist har alltid haft en förkärlek till gamla och udda prylar. – Jag är uppvuxen på landet och när…