Thore Skånberg, har varit speaker på Ahlafors IF:s hemmamatcher i snart 20 år. I lördags debuterade han i Ettan Södra och var påfallande nervös. Tro katten det!
Thore Skånberg, har varit speaker på Ahlafors IF:s hemmamatcher i snart 20 år. I lördags debuterade han i Ettan Södra och var påfallande nervös. Tro katten det!
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2023/04/v1423-Thore-Skanberg-1-copy-scaled.jpg

En röst som publiken känner igen

ALAFORS. Det är inte bara Ahlafors IF:s herrlag som gjort en resa genom seriesystemet. Lokaltidningen följde med eldsjälen Thore Skånberg under hans debut som speaker i Ettan Södra.

Han började som ungdomsledare i Ahlafors IF i slutet av 70-talet. På 90-talet blev Thore Skånberg, 72, ordförande i föreningen och sedan snart 20 år tillbaka har han varit speaker på lagets hemmamatcher. Denna lördagen är han nervös. Klockan är 12, solen skiner över Sjövallen och det är en timme kvar till dess att laget i hans hjärta debuterar i Ettan.

– Det är en fantastisk upplevelse att få äran att vara speaker i den här historiska premiären. Det känns hedrande och lite nervöst, även om man borde ha tillräckligt med rutin vid det här laget, säger Thore.

Matchen har tvingats flytta från den ordinarie gräsplanen till konstgräset bredvid. För Thore innebär det att lämna den trygga tillvaron i ”speakerbåset” för ett provisoriskt tält.

– Nu fick vi göra en rockad när gräsplanen inte var spelklar. Då har jag riggat med tält och en plattform för det, förklarar han.

Men Thores förberedelser inför en sådan här match är betydligt fler än så. Redan tidigt på morgonen var han på plats på anläggningen för att finslipa på detaljerna.

– Mina förberedelser inför den här matchen har pågått i en vecka och intensifierades idag. Jag var uppe här vid 8.30 för att börja memorera. Jag läser på om motståndarlaget, deras trupp och kartlägger lite hur det har gått för dem.

Det kan behövas. Trots att han har spelartrupperna utskrivna på papper så innebär en ny serie många nya lag med ännu fler namn att hålla reda på. Thore tar uppgiften på största allvar och medger att han – dagen till ära – är påtagligt nervös. Det är ju faktiskt inte bara herrtruppen som debuterar i Ettan denna dag.

– Det är även debut för mig och debut för hela föreningen. Det är fantastiska insatser som har gjorts av många människor för att få anläggningen klar för Ettan. Arrangörsmässigt så tycker jag att vi visar att vi hör hemma på den här nivån.

Med bara minuter kvar till inmarsch får Thore frågan om vad som är det värsta som skulle kunna hända honom nu.

– Det är om det skulle bli strömavbrott. Idag bär inte min röst för att ta det här snacket utan förstärkaren.

Thore får ett samtal. Spelartruppen har i sista minuten önskat Håkan Hellströms ”Tillsammans i mörker” som inmarschlåt för dagen. Speakern har inte stenkoll på vilken det är, men trollar fram låten i högtalaren som om han inte gjort något annat och spelarna börjar gå in på plan till publikens jubel. Thore presenterar startelvorna och matchen sparkas igång.

Är det svårt att hålla känslorna i styr som speaker?

– Med ålderns höst har jag lyckats hålla mig lugnare, men det fanns en period i livet där allt kanske inte var helt rumsrent. Det får jag erkänna. Men med åldern har det som tur är vuxit bort, säger han och fortsätter:

– Förra säsongen var fantastisk och då fanns det inte många tillfällen för negativa reaktioner, snarare tvärtom. Jag hoppas att jag ska kunna hålla mig lugn även detta året, säger Thore med ett skratt.

Solen skiner och det är mycket folk som tagit sig till Sjövallen denna lördag.

– På förhand hoppades jag på 500 personer. Vi får se hur många det blir, säger Thore.

I den andra halvleken får han ett glädjande besked att kommunicera ut – publiksiffran har räknats till 614 personer. Samtidigt har Ahlafors tagit ledningen med 1–0 genom Elliot Söderberg Waltersson. I högtalarsystemet får publiken däremot höra att det var Oscar Samuelsson som var sist på bollen. En viss förvirring uppstår, men Thore retirerar och ropar snabbt ut en rättelse. Det är härligt att se att även en gammal räv kan bli påverkad av premiärnerver.

Till slut blåser domaren av matchen. Nykomlingarna Ahlafors IF har besegrat topptippade Norrby och utanför planen har hela arrangemanget, ackompanjerat av Thore Skånberg, klarat av debuten med bravur. I det knastrande ljudet från högtalarsystemet hörs en välbekant röst som poängterar att publiken bevittnat något historiskt – samma röst som åskådarna hörde för snart 20 år sedan när laget spelade i division 5.

Se tv-inslaget nedan:

Mer från tv

Anna tar livet dag för dag

Anna öppnar dörren till det stora huset på Lödöse varvsområde.…

Fredrik är Sveriges chilikung

Allt började för cirka tio år sedan. Det var då…

Rullatorrace som gjorde succé

Det blev inte bara ett utan tre rullstolsrace på lika…

Konstgräsplanen snart på plats i Surte

En konstgräsplan på Surte IP har varit en omdiskuterad fråga…

Senaste nytt

SBTK klara för trean

Tre poäng krävdes för Skepplanda BTK i lördagens bortamatch mot…

Bil och älg i kollision

ALAFORS. Vid 06:45-tiden på lördagsmorgonen krockade en bil med en…

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

Mycket kul i Medborgarhuset

Medborgarhuset i Alafors utgör platsen för de olika typer av…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…