Felicia jagar VM-guld i Ryssland

TEXT: Kristoffer Stiller
22 februari 2017 kl. 14:00

BOHUS. Felicia Janebrink jagar guld i Ryssland.
Den 17-årige målvakten från Surte är med i Sveriges F17-landslag som spelar VM.
– Vi ska vinna guld, säger hon till Alekuriren.

Det fanns ingen tvekan om att Felicia Janebrink skulle börja med bandy. Med morfar Ingvar och morbror Johan (trotjänare i Surte BK) i spetsen blev Surte BK det naturliga valet, minst sagt.

– Jag hade väl inget val, det var nog Johan som var mest på att jag skulle börja, säger Felicia och ler.

Hon har några problematiska år bakom sig. Knäproblemen vägrade att ge sig och till slut var Felicia tvungen att operera sig.

– Det var ganska jobbigt. Jag kunde inte träna fullt de fem senaste åren. Jag har mest tagit det lugnt under försäsongsträningarna. I år är det första gången som jag har kunnat vara med för fullt och jag känner att jag har utvecklats väldigt mycket, säger hon.

Var du nära på att lägga av någon gång?

– Nej, aldrig. Jag var lite skeptisk eftersom att det aldrig gick över. Jag blev skickad till en specialist som sa att det var en inflammation i en kapsel, jag förstod inte riktigt.

Hur vill du beskriva dig själv som målvakt?

– Jag pratar väldigt mycket ute på planen och är väldigt positiv.

Hon spelar i Surte/Karebys F17-lag och är med i de regerande svenska mästarna Karebys 23-mannatrupp. Nu står Felicia inför sin största utmaning hittills. Planet mot Ryssland lyfte i måndags och under veckan jagar det svenska F17-landslaget sitt fjärde raka guld när VM avgörs i Itkursk.

– Det ska bli jättekul, men lite nervöst. Vi börjar med att möta Ryssland redan i den första matchen och det känns som att det blir vi mot dem även i finalen. Det har varit så varje år, säger Felicia dagar före avresa. Landslagsplatsen blev ett kvitto på att Felicia har tagit steg i sin utveckling i år.

– Det känns som en liten revansch efter mina skadeproblem och att jag kom med i landslaget är resultatet på att jag har gjort det bra i år, säger hon.

Förutom Ryssland ställs Sverige mot Norge, Finland – och Kina som gör debut i flick-VM.

– Det blir spännande att möta dem också. Det är kul att fler nationer dyker upp, säger Felicia.

Hon har blivit lovad att stå minst en match i VM – men om det blir redan i premiären mot Ryssland vet hon inte på förhand.

– Vi kommer att träna när vi kommer till Ryssland och det är väl den som gör det bäst då som kommer att få stå. Det är trots allt ett VM och den som är bäst ska få stå, säger hon.

Det finns bara ett mål i sikte: På söndag ska det svenska landslaget lyfta bucklan efter finalen.

– Vi ska vinna guld. Vi har ett starkt lag med många duktiga spelare och ett bra försvar som kan ta oss långt, säger hon.

På onsdagen spelade Sverige premiären mot Ryssland. Det blev svensk seger med 1–0 och Felicia fick följa matchen från bänken.

TEXT:

Kristoffer Stiller

info@alekuriren.se