ALE. Ensamkommande flyktingungdomar kan få vänta i flera år på asylbeslut och därefter utvisas från landet. Nu har flera föreningar i Ale valt att ställa sig bakom ”Idrottsuppropet” för att få till en förändring – en av dem är Skepplanda BTK.
– Det är viktigt att vi visar att vi bryr oss, säger Marie Jaanson.
Det är torsdag kväll och Skepplanda BTK:s herrjuniorer tränar på Forsvallens konstgräsplan. I laget finns totalt fem ensamkommande flyktingkillar som alla väntar på beslut om de får stanna i Sverige eller inte. En av dem är Eyfan Yosefi som för ett och ett halvt år sedan började spela fotboll med SBTK.
– Det är väldigt roligt med fotboll, jag längtar till varje träning, säger han. Idrottssverige har nu börjat att engagera sig för att försöka förändra behandlingen av ensamkommande barn.
Det var några dagar före jul som projektledaren till ”Idrottsuppropet”, Kinna Skoglund, publicerade en text om initiativet.
”På alla nivåer inom den svenska idrottsrörelsen, från yngsta ungdomslag till landslag, pratar vi mycket om ”fair play” det vill säga ärligt och rent spel. Utifrån ovanstående så vill vi höja våra röster och säga: Vi tycker att den inhumana behandlingen av ensamkommande varken är schysst eller bygger på fair play” inleder hon sin text.
I Ale har hittills åtta föreningar samt målvaktsstjärnan Pontus Dahlberg valt att ställa sig bakom ”Idrottsuppropet” – Skepplanda BTK var först.
– Idrotten är jätteviktig för de här ungdomarna, det gör att de känner en tillhörighet och gemenskap med jämnåriga samt vuxna. De här killarna har varit med om fruktansvärda saker och de saknar en fast punkt när de kommer hit, det är där som idrotten kommer in och det är viktigt att vi visar att vi bryr oss, säger Marie Jaanson, som har varit med runt SBTK:s herrjuniorer i två år.
Eyfan Yosefi fyller i:
– Jag tycker att det är ett jättebra initiativ. All hjälp man kan få är bra.
Nödinge SK är en annan förening som har valt att ansluta.
– Det är självklart. Vi måste göra vad vi kan för att hjälpa de här killarna. Jag tycker att det är helt rätt att föreningarna ställer sig bakom det här, säger Hans Ulriksson.
Jeanette Rödbro är den som tar kontakt med föreningarna i kommunen och hon hoppas att fler ska ställa sig bakom.
– Jag tycker att det här är väldigt viktigt eftersom man inte kan behandla människor hur som helst. De här är unga killar som får ta livsavgörande beslut i alldeles för tidig ålder och under traumatiska situationer därtill känner de nu en stor osäkerhet för framtiden. Vi har gjort mycket bra i den här kommunen för att hjälpa de ensamkommande flyktingarna, men vi kan göra mycket mer. Just nu är det 630 klubbar i hela landet som står bakom ”Idrottsuppropet ” och det blir fler varje dag , säger hon.