Fortsatt osäkerhet runt Ale Arena

NÖDINGE. Trots beslut i kommunfullmäktige om helårsdrift av Ale Arena är det ytterst osäkert om det blir någon is den här säsongen. Bandyhuset är i behov av investeringar för att bli godkänd att användas. – Vi kommer att spola is i Ale Arena nästa år, frågan är bara när. Det har aldrig varit tal om annat, säger Kultur- och fritidsnämndens ordförande Isabell Korn (M).

NÖDINGE. Trots beslut i kommunfullmäktige om helårsdrift av Ale Arena är det ytterst osäkert om det blir någon is den här säsongen.
Bandyhuset är i behov av investeringar för att bli godkänd att användas.
– Vi kommer att spola is i Ale Arena nästa år, frågan är bara när. Det har aldrig varit tal om annat, säger Kultur- och fritidsnämndens ordförande Isabell Korn (M).

Bandysäsongen är i full gång, men uppe vid Jennylund hörs inga skridskoskär. Ale Arena ekar tom. När budgeten för 2012 klubbades i kommunfullmäktige bifölls de rödgrönas yrkande om att Kultur- och fritidsnämnden ska reservera pengar för helårsdrift av Ale Arena. Det innebär i princip is från 1 januari, men fullt så enkelt är det inte.

– Det finns många frågetecken. Oppositionen krävde utan att kolla med tjänstemännen om vad helårsdriften egentligen kostar om arenan ska öppna. De 2 Mkr som skickades med i utökad ram räcker inte, vilket gör det bekymmersamt för nämnden och förvaltningen. Dessutom krävs investeringar i arenan. Det är idag tre gånger så dyrt att driva anläggningen mot vad det kommer att vara när vi har genomfört önskvärda åtgärder. Vi kan inte heller dra igång verksamhet i bandyhuset om den fortfarande inte är godkänd. Det handlar bland annat om brandskyddet. Jag har full respekt för beslutet i kommunfullmäktige och har redan givit våra tjänstemän i uppdrag att inleda arbetet med att undersöka vad som krävs i praktiken för att snarast möjligt efter årsskiftet kunna spola is, säger Isabell Korn men tillägger:

– Jag har ingen aning om hur lång tid eventuella åtgärder tar att genomföra. Har vi otur är de inte klara förrän i februari- mars och då är den här säsongen över. I så fall blir det ingen is förrän till hösten 2012, precis som vi tidigare har lovat.

Helårsdriften för Ale Arena innebär enligt nya beräkningar en kostnad om 9,5 Mkr. I Alliansens budget hade 6 Mkr avsatts, men de rödgröna skickade med ytterligare 2 Mkr. Det betyder egentligen att det ändå saknas ett antal miljoner.

– Det är ett allvarligt bekymmer när kommunfullmäktige ger en uttrycklig order, men inte bifogar verktygen. De sa inte heller vad vi skulle skära bort istället, om vi skulle stänga något bibliotek eller annan verksamhet? Det har varit alldeles för mycket fokus på is, trots att vi hela tiden har sagt att det kommer bli is så fort arenan är duglig.

Fritidsförvaltningen har fått i uppdrag att klarlägga behovet av istider även hos övriga bandyklubbar i Göteborgsregionen. Dessutom ska ett förslag till ett eventuellt skötselavtal med föreningslivet tas fram.

Mer från sport

SBTK klara för trean

Tre poäng krävdes för Skepplanda BTK i lördagens bortamatch mot…

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Senaste nytt

SBTK klara för trean

Tre poäng krävdes för Skepplanda BTK i lördagens bortamatch mot…

Bil och älg i kollision

ALAFORS. Vid 06:45-tiden på lördagsmorgonen krockade en bil med en…

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

Mycket kul i Medborgarhuset

Medborgarhuset i Alafors utgör platsen för de olika typer av…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…