Fortsatt osäkerhet runt Ale Arena

NÖDINGE. Trots beslut i kommunfullmäktige om helårsdrift av Ale Arena är det ytterst osäkert om det blir någon is den här säsongen. Bandyhuset är i behov av investeringar för att bli godkänd att användas. – Vi kommer att spola is i Ale Arena nästa år, frågan är bara när. Det har aldrig varit tal om annat, säger Kultur- och fritidsnämndens ordförande Isabell Korn (M).

NÖDINGE. Trots beslut i kommunfullmäktige om helårsdrift av Ale Arena är det ytterst osäkert om det blir någon is den här säsongen.
Bandyhuset är i behov av investeringar för att bli godkänd att användas.
– Vi kommer att spola is i Ale Arena nästa år, frågan är bara när. Det har aldrig varit tal om annat, säger Kultur- och fritidsnämndens ordförande Isabell Korn (M).

Bandysäsongen är i full gång, men uppe vid Jennylund hörs inga skridskoskär. Ale Arena ekar tom. När budgeten för 2012 klubbades i kommunfullmäktige bifölls de rödgrönas yrkande om att Kultur- och fritidsnämnden ska reservera pengar för helårsdrift av Ale Arena. Det innebär i princip is från 1 januari, men fullt så enkelt är det inte.

– Det finns många frågetecken. Oppositionen krävde utan att kolla med tjänstemännen om vad helårsdriften egentligen kostar om arenan ska öppna. De 2 Mkr som skickades med i utökad ram räcker inte, vilket gör det bekymmersamt för nämnden och förvaltningen. Dessutom krävs investeringar i arenan. Det är idag tre gånger så dyrt att driva anläggningen mot vad det kommer att vara när vi har genomfört önskvärda åtgärder. Vi kan inte heller dra igång verksamhet i bandyhuset om den fortfarande inte är godkänd. Det handlar bland annat om brandskyddet. Jag har full respekt för beslutet i kommunfullmäktige och har redan givit våra tjänstemän i uppdrag att inleda arbetet med att undersöka vad som krävs i praktiken för att snarast möjligt efter årsskiftet kunna spola is, säger Isabell Korn men tillägger:

– Jag har ingen aning om hur lång tid eventuella åtgärder tar att genomföra. Har vi otur är de inte klara förrän i februari- mars och då är den här säsongen över. I så fall blir det ingen is förrän till hösten 2012, precis som vi tidigare har lovat.

Helårsdriften för Ale Arena innebär enligt nya beräkningar en kostnad om 9,5 Mkr. I Alliansens budget hade 6 Mkr avsatts, men de rödgröna skickade med ytterligare 2 Mkr. Det betyder egentligen att det ändå saknas ett antal miljoner.

– Det är ett allvarligt bekymmer när kommunfullmäktige ger en uttrycklig order, men inte bifogar verktygen. De sa inte heller vad vi skulle skära bort istället, om vi skulle stänga något bibliotek eller annan verksamhet? Det har varit alldeles för mycket fokus på is, trots att vi hela tiden har sagt att det kommer bli is så fort arenan är duglig.

Fritidsförvaltningen har fått i uppdrag att klarlägga behovet av istider även hos övriga bandyklubbar i Göteborgsregionen. Dessutom ska ett förslag till ett eventuellt skötselavtal med föreningslivet tas fram.

Mer från sport

Skår drar sig ur seriesystemet 

Årets innebandysäsong i division 4 skulle på söndag inledas med…

Trialtävling i Surte

Första start äger rum klockan 10.00 och det är flera…

Premiärförlust för Ale Handboll

Almir Suljevic, 32, har meriter från Sveriges bästa handbollsliga. Här…

En femetta som tar AIF närmare ettan

Med tre omgångar kvar av division 2 norra Götaland toppar…

Senaste nytt

Nu lämnar Stefan Brandt vd-posten

Stefan Brandts avsked innebär också slutet på en lång yrkesbana…

Upp för Ale och ner för Lilla Edet

På onsdagen släpptes resultatet i Svenskt Näringslivs årliga ranking av…

Polis har skjutit beväpnad man

Strax före klockan sex på onsdagsmorgonen larmades polisen till en…

Skår drar sig ur seriesystemet 

Årets innebandysäsong i division 4 skulle på söndag inledas med…

Par blir av med 21 hundar

Det var efter en anmälan som Länsstyrelsen, i slutet av…

Trialtävling i Surte

Första start äger rum klockan 10.00 och det är flera…

Invigning av Älvbarnens familjecentral

På familjecentralen finns flera olika yrkeskategorier samlade för att på…

Centerpartiet går i opposition

Efter att valresultatet som innebar att Centerpartiet i Ale fick…

Nya tider!

Efter valet 2018 fanns ingen tydlig majoritet. Moderaterna lyckades i…

Äppelfest på Tösslandagården

Hösten är den tid på året då äpplen av alla…

Moderaterna slutförhandlar

Den 17 oktober sammanträder nyvalda Ale kommunfullmäktige och då måste…

Efterlängtad återstart av Kilanda marknad

Kilanda marknad bär på en stolt historia. I ungefär 30…

Premiärförlust för Ale Handboll

Almir Suljevic, 32, har meriter från Sveriges bästa handbollsliga. Här…