Kultur- och fritidsnämnden har meddelat Kommunstyrelsen att de behöver extrapengar för att klara driften av Ale Arena året ut. Beloppet är nu justerat till 2 Mkr.
– Det bygger på att vi fortsätter att ha ett mycket nära samarbete med Ale-Surte BK, annars kostar det ännu mer, säger fritidsintendent Klas Arvidsson.
Strax före årsskiftet gav Ale-Surte BK:s arenabolag upp kampen att driva Ale Arena enligt det avtal som då förelåg med Ale kommun.
Istället övergick arenan i kommunal regi och förvaltningen fick i uppdrag att räkna fram årskostnaden. Den beräkningen är nu gjord och visar på drygt 10,1 Mkr. Från detta ska förväntade intäkter om cirka 645 000 kronor dras.
– Då får vi en summa om 9,5 Mkr, förutsatt att alla betalar sina hyror. Dessa siffror gäller om Ale Arena drivs helt i kommunal regi med 4,5 personal. Ett annat alternativ är att kommunen och Ale-Surte BK träffar ett samarbete, då skulle vi kunna hamna runt 7,5 Mkr genom att främst personalkostnaderna minskar, säger Klas Arvidsson.
Den största posten i budgeten är kapitalkostnaden för Ale Arena. Den uppgår till 3 Mkr. Internhyran för arenan och omklädningsrum är beräknad till 2,4 Mkr.
– Vi har jämfört med liknande bandyarenor och utgår från en ganska låg nivå som bygger lite på att föreningen också är med och bidrar likt ett skötselavtal, redogör Klas Arvidsson.
Elförbrukningen
För övrigt är det elförbrukningen som belastar Ale Arena hårt. Årskostnaden är enligt förvaltningens beräkning 2,2 Mkr, men den kommer att bli lägre.
– Ja, vi har redan gjort en del injusteringar av kylanläggningen som vi vet får en positiv effekt. Hur mycket vågar jag inte svara på idag. För att sänka förbrukningen ytterligare skulle vi behöva göra ett antal investeringar på mellan 1,5 till 2,5 Mkr. Dessa pengar skulle man dock tjäna in tämligen snabbt, säger fastighetschef Javad Taeyfi.
I projektplanen för Ale Arena var tanken att under sommarhalvåret göra anläggningen användbar för mässor, konserter och andra publika arrangemang. Förutom Alemässan 2008 har bara två kattutställningar och en hundutställning ägt rum. En kraftig felräkning.
– Problemet nu är att arenan egentligen bara är godkänd för bandy. Brandskyddet svarar inte upp mot bestämmelserna. Det krävs en del mindre investeringar och det kommer också att ske i sommar, säger Javad Taeyfi som just nu utreder om taket behöver göras om för att tåla snön och framför allt snöröjningen bättre.
Det är inte bara Ale-Surte Bandyklubb som väntar besked om Ale Arena. Närliggande klubbar som Gais, IFK Kungälv, Frillesås, Mölndal och en norsk bandyförening träffas ikväll (läs torsdag) för att ta ställning till ett erbjudande om att trots allt kunna träna på is i Bohus.
– Det kostar 300 000 kronor att spola is som är klar till den 15 september. Kan dessa klubbar finansiera detta så kommer vi överväga det. Ale-Surte BK har tackat nej, då de inte anser sig ha råd. Återstår att se om övriga föreningar har råd med försäsongsträning i Ale Arena, säger Klas Arvidsson som också medger att det då öppnar vissa dörrar för en fortsättning.
– Det skulle ju underlätta om vi får en medfinansiering, men det krävs ju samtidigt en långsiktig lösning och den har vi inte fått något besked om än. Att först lägga is och sedan stänga arenan känns inte heller särskilt klokt.
Svårt att jämföra
Att jämföra den kommunala driftsformen med hur det tidigare fungerade med Ale-Surte Bandy AB är inte helt enkelt.
– Det var så många olika delar i det avtalet och med tanke på hur det slutade så var det inte heller särskilt framgångsrikt. Nu har vi bra koll på kostnaderna, men ingen vet för tillfället hur de ska finansieras, avslutar Klas Arvidsson.
Kommunstyrelsen har ett extra sammanträde i Alafors på måndag för att bland annat ta beslut om Kultur- och fritidsnämndens äskande om 2 Mkr för att rädda driften av Ale Arena under hösten.