ALE. Ett stort arbete ska göras när kommunens konstgräsplaner ska anpassas efter EU-direktivet. Granulatspill ska förhindras och mikroplasterna ska bytas ut mot nya material.
– Det bubblar lite i branschen nu, men än så länge finns det inga konkreta alternativ som vi kan chansa på, säger Matin Andersson, enhetschef, park och anläggning, i Ale.
För ungefär ett och ett halvt år sedan beslutade EU-kommissionen om ett förbud mot att sälja mikroplaster. Förbudet träder i kraft 2031. Beslutet påverkar i allra högsta grad konstgräsplanerna, som ofta fylls på med ett icke hållbart mikroplastmaterial som består av uttjänta bildäck. Ale kommun är i full gång med processen att utforska eventuella lösningar.
– Vi ser till att hålla koll på markanden. Vi går på möten och har en pågående dialog med Svenska fotbollsförbundet och nätverkar med andra kommuner i Göteborgsregionen, säger Martin Andersson.
I kommunen finns det konstgräsplaner i Skepplanda, Älvängen, Alafors, Nödinge, Nol och Surte. Planerna är stora tillgångar för idrottsföreningarna, men skötseln är krävande. Det sker i samarbete mellan park- och anläggningsenheten och klubbarna.
Under övergångsperioden är det viktigt att de nuvarande gummigranulaten inte sprids ut i naturen från planerna. Älvevi, där konstgräset nyligen har bytts ut, är ett bra exempel på hur granulatspill kan förhindras.
– Där har vi satt aluminiumprofiler med gummilister runt hela anläggningen och vägen till plan har skrapgaller och sluss. Detta minimerar riskerna för att granulatet ska hamna i naturen. Det är en modell som vi vill följa, säger Martin Andersson.
Svenska fotbollsförbundet förstår att det krävs en hållbar lösning för framtidens konstgräsplaner. Just nu finns det däremot inga konkreta ersättningsmaterial som garanterat kan fungera i Nordens kallare klimat. Det finns dock några alternativ som kan ha potential.
– Det bästa alternativet rent miljömässigt kostar omkring femton gånger så mycket per kvadratmeter jämfört med det nuvarande och det är svårt att lösa, säger Christian Jönsson, driftledare på park och anläggning.
– Vår intention är att avvakta. Vi har inte råd att testa något oprövat som eventuellt inte skulle fungera, avslutar Martin Andersson.