Guld och silver till bröderna Aras – i Europas största turnering

LILLA EDET. King of the Ring, så heter Europas, och en av världens, största tävlingar för herrar i boxning. Under den första helgen i november samlades boxare från alla världens hörn i Borås, för att göra upp om medaljerna.

Med omkring 500 boxare på plats, från flertalet nationer, representerade sju av dem Vänersborgs Boxningsklubb. En av debutanterna var Oliwer Aras, 13, som direkt visade vart skåpet skulle stå och belönades med en guldmedalj.

– Det är en jävligt bra känsla. Det gick förvånansvärt bra, berättar Oliwer Aras som hade stor respekt för sin motståndare i finalen.

– Jag mötte en som har gått rätt många matcher för landslaget och jag var verkligen livrädd inför matchen. Han väger mer än mig, så jag fick gå upp en viktklass. Det var första gången för mig i 70 kilosklassen, säger Oliwer och berättar om den vinnande taktiken:

– Jag höll distansen rätt bra och jag märkte att han inte hade någon kondition. Jag tröttade ut honom redan i första ronden och i andra var han helt sopslut. Då hade jag hur mycket energi som helst, förklarar Oliwer.

Även storebrorsan Michell, 15, deltog i tävlingen. Till skillnad från debuterande Oliwer hade han ett silver med sig i bagaget från den senaste upplagan av tävlingen.

Målet var tydligt, denna gången skulle det bli guld. Men det ville sig inte riktigt för 15-åringen som fick ta emot ytterligare ett silver efter att finalen avbrutits.

– Ska jag vara ärlig så gick det inte så bra som jag ville. Jag fick knappt visa upp vad jag kunde innan de avbröt efter två ronder, berättar Michell.

Anledningen till den avbrutna matchen var att domarna ansåg det vara för hård boxning. Båda bröderna Aras tävlar i diplom-klassen, en klass man tillhör mellan 10 och 15 års ålder. Där är boxarna inte ute efter att knocka motståndaren utan bedöms istället utifrån tekniska färdigheter.

Nu däremot, har Michell åldern inne för att klassas som ungdom och kommer därför i framtiden att kunna börja kapitalisera på sin styrka.

– Jag ser fram emot det. Diplomet är inte direkt något för mig längre. Jag har vuxit ifrån det. Även ifall jag försöker ta det lugnt med mina slag så låter de hårda. Nu behöver jag inte tänka på att jag ska ta det lugnt med slagen. Nu kan jag bara släppa loss slagen och låta de pricka så hårt som jag vill, säger Michell.

På kort tid har det alltså blivit medaljer för bröderna Aras i både SM och King of the Ring. Utöver alla träningstimmar vill båda pojkarna passa på att lyfta fram några som hjälpt dem längs vägen, inte minst Michell som nu byter tränare i takt med att han lämnar tiden som diplomare bakom sig.

– Jag vill tacka min tränare Tony för allt han lärt mig och alla chanser han givit mig till att tävla inom diplomet, säger Michell och Oliwer fyller i:

– Hela Vänersborgs Boxningsklubb har tagit mig till en helt annan nivå. Jag vill tacka Tony, Vaidas, Alnes och Tobbe för allt stöd, berättar Oliwer.

Daniel Marsfeld 

Mer från lilla edet

Boulestallet är stället för seniorerna

När stallarna på Ström revs fick Boulestallet flytta till Göta.…

Ellbo Åkeri fortsätter utvecklas

Aningen förvånade, men inte desto mindre glada mottog Ellbo Åkeri…

Strömsskolan slog nytt rekord

Majblommeförsäljningen tog sin början den 18 april och pågick till…

Slussplanerna i Lilla Edet tar form

Att den nya slussen i Lilla Edet ska byggas på…

Senaste nytt

Återväxten en utmaning för hembygdsföreningarna

På en bänk, i solskenet vid Hembygdsmuseet i Prästalund sitter…

Tredje raka för AIF

Det ska noga understrykas att förutom de bärgade poängen bjöd…

Boulestallet är stället för seniorerna

När stallarna på Ström revs fick Boulestallet flytta till Göta.…

Ellbo Åkeri fortsätter utvecklas

Aningen förvånade, men inte desto mindre glada mottog Ellbo Åkeri…

Musikälskarnas egen borg

Krögarna Carl och Reneé Dahlberg brinner för musik. 2000-2013 var…

Efterlängtad kiosköppning

Ett tecken på att sommaren står för dörren är när…

Gångbana ska byggas i Surte

Infrastruktursavdelningen på Ale kommun kommer att bygga en gångbana på…

Svensk mästare för 13:e (!) gången

Det har varit en speciell säsong för Ellen Sjöberg, som…

”Jag hittade spritflaskor överallt”

Att berätta om sitt liv är inte något som är…

Bil började brinna under färd

En bil började brinna i motorrummet under sin färd på…

Strömsskolan slog nytt rekord

Majblommeförsäljningen tog sin början den 18 april och pågick till…

Slussplanerna i Lilla Edet tar form

Att den nya slussen i Lilla Edet ska byggas på…

Skolinspektionen ställer krav på Kronaskolan

Detta framgår i ett beslut från myndigheten efter att ha…