Guld och silver till bröderna Aras – i Europas största turnering

LILLA EDET. King of the Ring, så heter Europas, och en av världens, största tävlingar för herrar i boxning. Under den första helgen i november samlades boxare från alla världens hörn i Borås, för att göra upp om medaljerna.

Med omkring 500 boxare på plats, från flertalet nationer, representerade sju av dem Vänersborgs Boxningsklubb. En av debutanterna var Oliwer Aras, 13, som direkt visade vart skåpet skulle stå och belönades med en guldmedalj.

– Det är en jävligt bra känsla. Det gick förvånansvärt bra, berättar Oliwer Aras som hade stor respekt för sin motståndare i finalen.

– Jag mötte en som har gått rätt många matcher för landslaget och jag var verkligen livrädd inför matchen. Han väger mer än mig, så jag fick gå upp en viktklass. Det var första gången för mig i 70 kilosklassen, säger Oliwer och berättar om den vinnande taktiken:

– Jag höll distansen rätt bra och jag märkte att han inte hade någon kondition. Jag tröttade ut honom redan i första ronden och i andra var han helt sopslut. Då hade jag hur mycket energi som helst, förklarar Oliwer.

Även storebrorsan Michell, 15, deltog i tävlingen. Till skillnad från debuterande Oliwer hade han ett silver med sig i bagaget från den senaste upplagan av tävlingen.

Målet var tydligt, denna gången skulle det bli guld. Men det ville sig inte riktigt för 15-åringen som fick ta emot ytterligare ett silver efter att finalen avbrutits.

– Ska jag vara ärlig så gick det inte så bra som jag ville. Jag fick knappt visa upp vad jag kunde innan de avbröt efter två ronder, berättar Michell.

Anledningen till den avbrutna matchen var att domarna ansåg det vara för hård boxning. Båda bröderna Aras tävlar i diplom-klassen, en klass man tillhör mellan 10 och 15 års ålder. Där är boxarna inte ute efter att knocka motståndaren utan bedöms istället utifrån tekniska färdigheter.

Nu däremot, har Michell åldern inne för att klassas som ungdom och kommer därför i framtiden att kunna börja kapitalisera på sin styrka.

– Jag ser fram emot det. Diplomet är inte direkt något för mig längre. Jag har vuxit ifrån det. Även ifall jag försöker ta det lugnt med mina slag så låter de hårda. Nu behöver jag inte tänka på att jag ska ta det lugnt med slagen. Nu kan jag bara släppa loss slagen och låta de pricka så hårt som jag vill, säger Michell.

På kort tid har det alltså blivit medaljer för bröderna Aras i både SM och King of the Ring. Utöver alla träningstimmar vill båda pojkarna passa på att lyfta fram några som hjälpt dem längs vägen, inte minst Michell som nu byter tränare i takt med att han lämnar tiden som diplomare bakom sig.

– Jag vill tacka min tränare Tony för allt han lärt mig och alla chanser han givit mig till att tävla inom diplomet, säger Michell och Oliwer fyller i:

– Hela Vänersborgs Boxningsklubb har tagit mig till en helt annan nivå. Jag vill tacka Tony, Vaidas, Alnes och Tobbe för allt stöd, berättar Oliwer.

Daniel Marsfeld 

Gratis!
Mer från sport

Anna är tillbaka efter 18 år 

Anna Ahlman (tidigare Ottosson) började att spela innebandy i Ale IBF i slutet av 80-talet och hon var kvar i…

Helgens sporthändelser

Surte BK har fått en fin start på årets säsong. Lördagens på förhand tuffa bortamatch slutade med en storseger, 7–2.…

Nionde raka förlusten

Noll poäng och en jumboplats i division 3 efter nio spelade matcher. Det är Ale IBF:s facit i år. I…

Ales damer går som tåget

Ale IBF har minst sagt fått en fin start på årets säsong. Fem matcher har spelats och laget har idel…


Senaste nytt

Elinor brinner för kultur och föreningsliv

Elinor Johnson är ursprungligen från Falköping och kom senare att bo i Göteborg under flera år innan hon landade i…

Anna är tillbaka efter 18 år 

Anna Ahlman (tidigare Ottosson) började att spela innebandy i Ale IBF i slutet av 80-talet och hon var kvar i…

Jennifer tog bästa bröllopsbilden 

Tidigare har Jennifer Nilsson blivit utsedd till Europas bästa unga bröllopsfotograf under Way Up Norths, som är ett nätverk för…

Första fallet av nya mutationen i regionen

Under onsdagen bjöd Västra Götalandsregionen in till en pressträff med Thomas Wahlberg, Jan Kilhamn, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör samt vaccinationssamordnare…

”Omotiverat höga priser på elmarknaden”

Stefan Brandt har mångårig erfarenhet av kraftproduktion och krafthandel på nationell och nordisk nivå. Han förvånas över den debatt som…

Inflyttning på Änggatan i Älvängen

På december månads första dag kunde de första hyresgästerna flytta in på Änggatan. Totalt handlar det om 27 lägenheter för…

”Trycket på vårdcentralerna ökar enormt”

Samtidigt som vaccineringen av den tredje dosen löper på ökar smittspridningen av covid-19. Under vecka 47 rapporterades 20 nya fall…

Ett tungt steg tillbaka

Kommunerna förväntas följa efter och därmed kan det få stora konsekvenser även på lokal nivå. Rätt eller fel? Jag hoppas…

Juligt firande i Lödöse

Hantverk, smycken, julgodis, mat och lotterier. Listan av aktiviteter kunde göras lång när Jul i byn kom till Lödöse i…

Julmarknad i vacker vinterskrud

Efter närmare 50 år med julmarknad i oavbruten följd tvingades Älvängens Företagarförening förra året pausa arrangemanget. Därför var glädjen stor…

Helgens sporthändelser

Surte BK har fått en fin start på årets säsong. Lördagens på förhand tuffa bortamatch slutade med en storseger, 7–2.…

Begravningsbyrå som utvecklas

För snart två år sedan bestämde sig Anders Johansson för att flytta Ale Älvdalens begravningsbyrå till Järntorget i Älvängen. Skälen…

Nionde raka förlusten

Noll poäng och en jumboplats i division 3 efter nio spelade matcher. Det är Ale IBF:s facit i år. I…