Gzim siktar mot toppen

NÖDINGE. Han spås en lysande framtid i storlaget Sävehof. I år tog Gzim Salihi klivet in i a-laget på allvar och i framtiden ska han nå den absolut största scenen.
– Jag vill bli proffs utomlands och spela i landslaget, säger han till Alekuriren.

Vi sitter på ett café i Nödinge som ligger ett stenkast från Gzims familjehem och Nödinge idrottshall där allt en gång började.

– Nödinge betyder väldigt mycket för mig. Det var här jag började spela handboll när jag var sju år och efter några år slogs laget ihop med Stenungsund, berättar han.

För tre år sedan började han på Katrinelundsgymnasiet och valde då att ta steget upp till Sävehof. 

– Det var jobbigt. Träningsmängden ökade väldigt mycket, vi körde sex pass i veckan och jag hade inte tränat så mycket tidigare. Det blev jobbigt för kroppen och jag fick lite skavanker, säger han. 

Men Gzim kämpade på och i oktober 2015 belönades han med sitt första inhopp för a-laget. Det var i en bortamatch mot Eskilstuna GUIF och Gzim fick chansen i några anfall. 

– Det gick inte så bra. Jag är inte den största spelaren och det blev några smällar. De var otroligt stora, en enorm skillnad mot juniorerna. Jag var nervös, men samtidigt taggad på att få spela och visa upp mig. Jag gjorde tre anfall och det var en mäktig upplevelse, säger han. 

I början av förra säsongen tränade Gzim ingenting med a-laget, men han arbetade sig successivt upp igen och i februari gjorde han sitt första elitseriemål mot suveränerna Kristianstad i Partille arena. 

– Jag fick gåshud. Vi ledde och jag fick hoppa in i slutet. Det var som att alla lade upp bollen för mig så att jag skulle göra mål. Jag drog iväg ett avstämt skott från nio meter som satt, berättar han. 

Framgången var inte över där. I kvartsfinalserien mot Redbergslid i april hade Sävehof kniven mot strupen efter två raka förluster och ett underläge med 22–29 i den tredje matchen. Ny förlust skulle innebära att det var färdigspelat för Sävehof. Då byttes Gzim in och var högst delaktig till att Sävehof kunde gå ikapp och förbi i slutminuterna. 

– Det var ingen som trodde på det om jag ska vara ärlig och jag fick förtroendet från tränaren. Det är roligt att hoppa in som junior i sådana lägen, det var bara att skjuta och jag satte tre, fyra mål och spelade fram Jonas Larholm som satte det avgörande målet. Det var väldigt kul, säger han. 

Till kommande säsong får Gzim hård konkurrens på sin plats som högernia då Sävehof har gjort klart landslagsspelaren Johan Jakobsson. 

– Det är bra att ha spelare i laget som jag kan lära mig mycket av. Vi har exakt samma spelstil, båda är vänsterhänta och långa, men han väger kanske 30 kilo mer än jag. Jag ser fram emot att lära mig av honom, säger han. 

Det blir inte mycket vila i sommar för Gzim. Först väntar en U19-turnering i Norge i slutet av juli och sedan bär det av till Georgien där U19-VM avgörs i augusti. 

– Det ska bli kul att åka med tanke på att det har gått bra den här säsongen. Vi har ett bra lag och förhoppningsvis går vi långt, säger han. 

Vad drömmer du om i framtiden? 

– Jag hoppas på att få spela utomlands, helst i Bundesliga. Kiel är en storklubb och drömmer är att få spela där en dag. Jag vill även ta en plats i landslaget och spela de stora mästerskapen. Men det här är bara början, jag har lång väg att gå.

Mer från sport

Nolcupen står för dörren

Nolcupen har en lång och fin historia. I fjol slog…

Joel lyfte hem guldet 

Joel Mellomgård har länge tillbringat mycket tid på gymmet och…

LNIK:s anfallare prisas efter skadehelvetet

Det var inte självklart att Tilda Magnusson Tell skulle börja…

Succésäsong för hemvändaren

Han fostrades i moderklubben Älvängens IK. I tonåren sökte han…

Senaste nytt

Ale Lucia gör sig redo

Ale Lucia har ändrat inriktning under de senaste åren. Det…

Försökte stoppa rullande bil – fastnade själv i hjulhuset

Räddningstjänsten fick loss kvinnan som fastnat i hjulhuset på en…

Glädje när tomten kom till torget

Lördagen före första advent gjorde sig julen påmind. Tomten kom…

Brandstationerna håller öppet hus

Det har blivit till en tradition med öppet hus på…

Här uppförs nya bostadsrätter

Det är FB Bostad som planerar att uppföra 24 bostadsrätter…

Politisk veteran som svingar klubban

Lars Ivarsbo har varit engagerad politiker i Lilla Edets kommun…

Nolcupen står för dörren

Nolcupen har en lång och fin historia. I fjol slog…

Starkt resultat för Lilla Edets kommun

Sammantaget går nämndverksamheterna ihop, men det finns ändå avvikelser jämfört…

Höjd VA-taxa i Ale kommun

VA-taxan i Ale kommun höjs med 16 procent för alla…

Ovisst ekonomiskt läge

Ale kommun har som regel att budgetera för ett överskott…

Kraftig brand i ladugård

Under natten till torsdag, strax efter klockan 02.30, larmades polis…

Joel lyfte hem guldet 

Joel Mellomgård har länge tillbringat mycket tid på gymmet och…

Nu julpyntas Ale kommun

På söndag är det första advent och i veckan kommer…