AIF:s senaste nyförvärv:

”Jag bytte tröja med Mohamed Salah”

ALAFORS. När han kom till Sverige 2015 blev fotbollen en hjälpande hand in i samhället. Sedan dess har 23-åringen testat lyckan i Norrland och bytt tröja med Liverpools och Egyptens stora stjärna Mohamed Salah. Lokaltidningen har träffat Mohamed ”Moe” Amin – AIF:s senaste nyförvärv. 

Mohamed ”Moe” Amin lämnade hemlandet Sudan för Sverige 2015. Första anhalten i det nya landet blev Herrljunga och det dröjde inte länge innan han började spela fotboll med killarna i Annelunds IF.

– Jag började spela fotboll nästan direkt och det gjorde att jag lärde mig språket väldigt snabbt. I Herrljunga var det inte många som kunde mitt språk och eftersom jag gick i skolan var jag tvungen att snabbt lära mig svenska, berättar Mohamed Amin.

Han bytte Herrljunga mot Borås för att testa lyckan i Norrbys akademi. Därefter har flyttarna avlöst varandra. Efter sejouren i Norrby IF kritade han på för Vårgårda IK och nu senast kommer han från spel i i division 2 Norrland med Ytterhogdals IK.

– Det var en häftig upplevelse att spela i Norrland. Spelarna i Ytterhogdal spelade fotboll på heltid, det var proffsigt och vi tränade två gånger om dagen. Vi var många utländska spelare i laget och tränaren var från Irland. Allt var ganska bra, berättar han. 

Ansluter till Ahlafors IF

Sedan början av året har han dock varit kontraktslös och ansluter till Ahlafors IF som bosman. Kontraktet med gulsvart löper året ut och i Mohamed Amin får Ahlafors IF inte bara in en vass vänsterfot – utan även en spelare som har erfarenhet av spel i landslaget. 

”Moe” var nämligen med i Sudans trupp när landet deltog i Afrikakanska mästerskapen 2022. Inför mästerskapet spelade han två träningslandskamper mot Etiopien och Zimbabwe och när turneringen väl drog igång fanns han med på bänken. I samma grupp spelade Egypten, Nigeria och Guinea-Bissau.

– Allt gick väldigt fort. Jag trodde inte att jag skulle vara med, men det gick väldigt bra när jag tränade med landslaget. Det var häftigt att få möta stora stjärnor som Mohamed Salah (Liverpool FC) och Wilfred Ndidi (Leicester City). Jag bytte tröja med Mohamed Salah efteråt, berättar Moe som trots att han satt på bänken hela gruppspelet, håller mästerskapet som sitt strakaste fotbollsögonblick hittills.

Förhoppningen är att få chansen att visa upp sig ytterligare i landslaget.

– Jag tror att jag har en chans att få göra det. De kvalar nu för att gå vidare till Afrikanska mästerskapen. Självklart hoppas jag att jag blir uttagen.

I jakten på en plats i landslaget hoppas ”Moe” kunna göra en bra höst i Ahlafors IF. Han debuterade i bortaförlusten mot Trollhättan, men hemma mot Ljungskile i helgen lyste speltiden med sin frånvaro. Moe har dock fått en bra känsla av laget. 

– Det är ett härligt gäng, med många bra spelare. Hela föreningen känns som en familj och det känns som att jag kan utvecklas bra här. 

Vilka är dina styrkor som spelare?

– Jag gillar att ha mycket boll. Jag är teknisk och bekväm med bollen samtidigt som jag orkar att springa mycket, säger han och fortsätter:

– Jag hoppas kunna bidra med mycket och hjälpa laget att stanna kvar i Ettan. Jag tror att vi klarar det. Känslan är att det är många hungriga spelare i laget och alla är taggade på träningarna.

Mer från sport

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

Discgolffest i Uspastorp

Ale Disc Golf Center stod som värd för Amatör-SM i…

Ale Disc Golf Center får leaderstöd

Genom det beviljade projektet kommer Ale Disc Golf Center att…

ÄIK fortsätter att imponera

Älvängens IK har haft en minst sagt svängig säsong, där…

Senaste nytt

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…

Emma vill få fler kvinnor att engagera sig

För några år sedan gick Emma Mouvitz med i ungdomsrådet…

Ale och Lilla Edet klättrar i ranking

Efter Lerum, som ökar med 44 placeringar, är Lilla Edet…

”Det finns en enorm potential i bolaget”

Fredrik Johansson är sedan i våras ny styrelseordförande i Alebyggen.…

Seniormässan lockade till gemenskap

Senast Seniormässan ägde rum var 2017. Inte konstigt att det…

Discgolffest i Uspastorp

Ale Disc Golf Center stod som värd för Amatör-SM i…

Ale Disc Golf Center får leaderstöd

Genom det beviljade projektet kommer Ale Disc Golf Center att…

Aleborna tycker till om tryggheten

På tisdagseftermiddagen befann sig en delegation från lokalpolisområde Kungälv/Ale och…

ÄIK fortsätter att imponera

Älvängens IK har haft en minst sagt svängig säsong, där…