Therese Lindström och Johanna Einarsson hade hoppats fira ett avancemang till Allsvenskan – men föreningens styrelse tänker inte låta det ske. Bild: Privat.
Therese Lindström och Johanna Einarsson hade hoppats fira ett avancemang till Allsvenskan – men föreningens styrelse tänker inte låta det ske. Bild: Privat.
Torslanda HK:s damlag får inte gå upp:

”Känner mig lurad”

TORSLANDA. Handbollsspelarna Johanna Einarsson och Therese Lindström stormar mot uppflyttning med sitt Torslanda HK – något som föreningens egna styrelse inte tänker
tillåta.
– Jag känner mig jävligt lurad, säger Nödingefostrade Johanna Einarsson.

Torslanda HK:s damer har stått för en oerhört stark säsong i division 1 och med en match kvar att spela har laget chansen att nå såväl direktupflyttning som kval till Allsvenskan. Men för två veckor sedan förklarade föreningens styrelse att laget inte tillåts att gå upp.

– De hade ett möte med oss i truppen och förklarade att vi inte kan gå upp på grund av ekonomin. Då sa jag rakt ut framför alla att jag känner mig jävligt lurad. Jag kände att jag höll på att tappa det, jag visste inte riktigt vart jag skulle ta vägen, berättar Johanna Einarsson, 21, som skrev på för laget i december.

Hon fostrades i Nödinge SK och har tidigare representerat Sävehof och Heid. Så sent som i december lämnade hon Heid för Torslanda och en stor anledning till det var att styrelsen, enligt henne, sa att de hade ambitioner om att gå upp. Det lockade henne.

– Innan jag skrev på och under hela processen har jag vid flera tillfällen på ett jättetydligt sätt frågat vad klubbens ambitioner är. Jag har frågat om klubben vill gå upp i år om man får chansen. Hela tiden var svaret ”ja, vi tänker gå upp, vi tänker satsa”, säger Johanna och fortsätter:

– Annars hade jag antagligen inte skrivit på från första början. Det var väl lite min premiss, att jag vill gå till en klubb med ambitioner. Jag vill inte spela i ett lag som inte spelar för att vinna.

Då var det enligt henne inget snack från styrelsens sida om att det saknades ekonomi för ett avancemang – några månader senare är tongångarna helt annorlunda.

– Det är så jävla tråkigt och jag vet inte alls hur min framtid ser ut, säger Johanna som dock har ett år kvar på kontraktet.

Therese Lindström, 26, från Alafors, spelar också i laget. Även hon riktar skarp kritik mot styrelsen.

– Om ekonomin är dålig så tycker jag att man borde ha vetat om det redan tidigare under säsongen. Det är dåligt att komma med det till oss när det är tre omgångar kvar.

Till historien hör att föreningens herrlag går trögt i Allsvenskan och ser i dagsläget ut att få ställa in sig på negativt kval i hopp om att hålla sig kvar. Samtidigt som damerna går som tåget i motsatt riktning och är påväg upp.

– På mötet ifrågasatte vi varför vi inte ens får chansen att kvala. Om herrarna inte löser kvalet ner samtidigt som vi löser kvalet upp så har vi ju fortfarande ett lag i Allsvenskan och ett i division 1. Läget blir samma, bara att damerna spelar högre upp än herrarna.

I ett mejl till Göteborgs-Posten ger förenings ordförande John Skantze bakgrunden till beslutet.

”Spel i damallsvenskan skulle medföra ytterligare kostnader i form av resor och värvningar för att ha en dam-trupp som har en rättvis chans i allsvenskan. Speciellt då den bärande delen av truppen behöver breddas för att klara den belastning som spel i allsvenskan kräver”, skriver han till GP.

Både Therese och Johanna upplever att styrelsen väljer bort damerna.

– Det är inga ”hard feelings” mot herrlaget utan alla i vårt lag hopas ju att de löser kvalet om de måste kvala. Det är bara det att vi inte ens får chansen, säger Therese och Johanna är inne på samma spår.

– Jag har förstått att även herrlaget varit upprörda över detta och vi hade varit upprörda om det varit tvärtom också. De berättar att många i laget är ledsna och besvikna. Bland annat har tränaren redan förklarat att han kommer att sluta efter säsongen och flera spelare går i samma tankebanor.

Vad tycker du att styrelsens agerande skickar för signaler?

– Jag tycker att de pissar lite på tjejerna. Det är en klubb med många yngre tjejer och en förening fungerar inte om det inte finns ett damlag att se upp till. När jag var liten och spelade med Nödinge så fanns det inget fungerande damlag så när alla i min ålder kom upp i den åldern var alla tvugnan att byta klubb. Jag är lite rädd för att samma sak kan hända med Torslanda nu. Det här skickar dumma signaler om att tjejer inte är prioriterade och att det inte är någon idé att unga tjejer satsar i den här klubben.

På lördag spelas den sista omgången i serien. Vid vinst för Torslanda har laget säkrat minst kval upp men kan även gå direkt upp om resultaten går deras väg.

– Vi har sagt att vi går för att vinna nu och gör vårt yttersta för att i alla fall på pappret gå upp direkt. Då är det styrelsen som får se dumma ut när de redan har tackat nej till platsen.

Mer från sport

Lindström klar för AIF

Med två dagar kvar till seriepremiären i Ettan Södra presenterar…

”En utmaning att nå topp tre”

Ahlafors IF, herr Serie: Ettan Södra. Premiär: Norrby IF (h),…

Heta tips för padelspelare och nybörjare

Vi ville ta reda på tips på hur man blir…

Regnbågsfärgade nummer på ryggen

Att öppet stötta hbtq-rörelsen är ingen ny företeelse för Lödöse…

Senaste nytt

Lindström klar för AIF

Med två dagar kvar till seriepremiären i Ettan Södra presenterar…

”En utmaning att nå topp tre”

Ahlafors IF, herr Serie: Ettan Södra. Premiär: Norrby IF (h),…

Befolkningstillväxten har avtagit

En befolkningsprognos är en kvalificerad uppskattning av hur befolkningen väntas…

Alafors Bil & Maskin sopar rent

Alafors Bil & Maskin styrde om sin verksamhet i slutet…

Ny kyrkoherde i Starrkärr-Kilanda

Hon växte upp i ett kristet hem på Donsö, blev…

Nybildade bostadsrätter i Surte

Bostadsrättföreningen bildades i samband med att tidigare fastighetsägare gick ut…

”Du blir starkare och ditt självförtroende växer”

Ale Boxningsklubb vill att så många som möjligt ska utöva…

MECA i Älvängen har blivit Bilxtra

För 16 år sedan startade Marcus Börjesson en bilverkstad i…

Heta tips för padelspelare och nybörjare

Vi ville ta reda på tips på hur man blir…

Pogab tog med plåtlådan till riksdagen

Kompetensförsörjning är ett ämne som Mathias Mattson brinner för. Trots…

Edethus säljer för att investera i nytt

Åtta månader har gått sedan Sanny Mattelin tillträdde vd-rollen på…

Från flaskpost till brevbärare, Putin och ortsmöten som försvann

Kommunikation är tidlöst och människan har alltid kommunicerat på ett…

Regnbågsfärgade nummer på ryggen

Att öppet stötta hbtq-rörelsen är ingen ny företeelse för Lödöse…