NOL. I helgen var det svenska landslaget i flaggfotboll på läger i Ale för att ladda inför VM i Finland.
– Det är bra träningsmöjligheter med både lokaler, gräs och konstgräs på samma ställe, säger den offensiva coachen och surtebon Daniel Davies.
Flaggfotboll har fötts ur amerikansk fotboll, men istället för att tacklas får motståndaren rycka en av de två flaggor som är fastspända i ett bälte på spelarens höft.
Den 27-30 augusti går VM av stapeln i Lahti, Finland. Surtebon Daniel Davies är offensiv coach för landslaget och är den som ordnat med lägret i Nol.
– Nol IK och Alebrottarna har gett oss extremt bra förutsättningar. Det är bra träningsmöjligheter med både lokaler, gräs och konstgräs på samma ställe. Det här är verkligen ett guldläge för oss, berättar Daniel Davies.
Dagarna på Nolängen gick åt att finslipa det egna spelet, scouta motståndare och träna på att möta de andra ländernas typer av spel.
– Det var väldigt roligt att jobba på de sista detaljerna mot det specifika motståndet vi ställs mot i gruppen. Det var väldigt lärorikt, säger landslagsspelaren Sundiata ”Sundi” Owens.
Hur långt tror du att ni kan gå i VM?
– Vi är seedade på 21:a plats av 38 lag i världen. I turneringen är vi 32 lag och bland dem är vi nog seedade runt en 18:e plats, men jag tror att vi kan prestera bättre än så. Förhoppningen är att ta sig vidare från gruppspelet och därefter får vi ta det match för match, säger Sundi Owens.
Sedan tidigare står det även klart att flaggfotboll kommer att debutera som OS-gren i Los Angeles 2028. Både Daniel och Sundi hoppas att det ska få fler svenskar att få upp ögonen för sporten som redan är ganska stor utomlands.
– Det är otroligt stort för sporten i sin helhet och otroligt roligt med en långsiktig målsättning. Men det gör också att det ställer högre krav på utövare och tränare att prestera på den nivån så att det också håller kvaliteten av en OS-sport. Det är en utmaning men otroligt roligt, säger Sundi.
– Det känns som att sporten hör hemma i ett OS och förhoppningsvis kan den fortsätta att växa i Sverige, säger Daniel.