Västergötlands fotbollsförbund tävlingskommitté går emot Riksidrottsnämnden och ger Lundsbrunns IF platsen i division 4 i stället för Skepplanda BTK. Akrivbild.
Västergötlands fotbollsförbund tävlingskommitté går emot Riksidrottsnämnden och ger Lundsbrunns IF platsen i division 4 i stället för Skepplanda BTK. Akrivbild.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2017/03/skepplanda.jpg

Skepplanda BTK fortsatt utan division 4-plats

SKEPPLANDA. Västergötlands fotbollsförbunds tävlingskommitté går emot Riksidrottsnämndens beslut. Platsen i division 4 ska gå till Lundsbrunns IF i stället för Skepplanda BTK.
– Det har blivit som en nagel i ögat, säger SBTK:s lagkapten Oscar Frii.

I fredags kom beskedet från idrottens högsta domstol, Riksidrottsnämnden att Västergötlands fotbollsförbunds tävlingskommitté använt fel bestämmelse när de gav Lundsbrunns IF platsen i division 4 i stället för Skepplanda BTK. På torsdagen kom beskedet att tävlingskommittén står fast vid sitt beslut.

Läs också: Skepplanda BTK fick rätt

– Nu känns det irriterande. Det har blivit som en nagel i ögat. Vi är laget som ska ha den platsen. Min känsla är att hela laget vill spela i division 4 och finns chansen så ska vi såklart ta den, säger Oscar Frii.

Är det jobbigt att inte veta vilken serie ni kommer att spela i? 

– Det är ganska tröttsamt. Det är väldigt tråkigt hur det har utvecklat sig. Hade vi haft klart redan i november att vi ska spela i division 4 så hade vi kanske kunnat få in fler nyförvärv. Men att spela i division 5 ger inte samma förutsättningar och det är jobbigt att befinna sig i ingenmansland, säger Oscar Frii.

Mats Karlén, sekreterare i Västergötlands fotbollsförbunds tävlingskommitté, anser att de har tagit rätt beslut.

– Det grundar sig på att serien redan är fastställd och vi har plockat ett lag inom det geografiska området. Det här är inte första gången som det här händer och under min tid på Västergötlands fotbollsförbund har vi gjort exakt samma sak varje gång. Det är ingen som har gått vidare med det, säger han.

Ni går emot Riksidrottsnämnden som ansåg att ni tillämpade fel bestämmelse? 

– Vi har självklart kontakt med Riksidrottsnämndens handläggare som har gett oss några möjligheter att fatta ett nytt beslut. Vi har undersökt möjligheterna att ta ge platsen till ett lag inom geografiskt område och då gör vi det, säger Mats Karlén.

På vilka grunder tar ni det här beslutet? 

– Genom att återigen tolka våra egna bestämmelser och det är att ett lag inom geografiskt område ska få den lediga platsen. Vi har gjort det här många gånger tidigare och under de åren som jag har varit här är det inget lag som har gått vidare med det här, förutom nu. Platserna är tillsatta på basis av våra tävlingsbestämmelser.

Han fortsätter:

– En annan aspekt är att 36 lag skulle beröras om det blev en förändring och Lundsbrunn har nu förberett sig på att spela i division 4.

Tycker du inte att det togs ett felbeslut redan från början? 

– Nej, inte utifrån hur bestämmelserna har tolkats. Texten i beslutet behöver förändras så att det är lättare att förstå.

Jimmy Johansson, representant i SBTK:s sportråd, är upprörd.

– Det var väldigt överraskande. Jag trodde inte att man kunde gå emot Riksidrottsnämnden som har den största kompetensen inom det här, säger han.

– Tävlingskommittén vägrar att förlora till och med när de får fel från Riksidrottsnämnden. Det kan inte vara en helt neutral tävlingskommitté när man går emot ett beslut som är taget av idrottens högsta domstol, tillägger Jimmy.

I Västergötlands fotbollsförbunds tävlingsregler från förra året står det följande:

”Om kvaltävling har genomförts i flera kvalgrupper, gäller i första hand placering i kvalgrupp, vid lika placering flest poäng, därefter målskillnad, i förhållande till antal spelade matcher.”

– Här står det solklart vad som gäller men tävlingskommittén har inte utgått från det här när de har gjort sitt beslut, säger Jimmy.

Fortsättningsvis står det:

”Om kvaltävling inte är möjlig ska lag uppflyttas från närmast underliggande seriedivision enligt principen om ”bästa tvåa”.

a) om vakans uppstår innan serierna har fastställts gäller att den vakanta platsen utses, i första hand bland seriesegrare som inte uppflyttats, i andra hand efter resultat i kvaltävling till aktuell seriedivision och i tredje hand efter serieplacering i underliggande seriedivision.

b) om vakans uppstår efter att seriesammansättningen har fastställts gäller att den vakanta platsen utses inom den aktuella seriens geografiska område, i första hand bland seriesegrare som inte uppflyttats, i andra hand efter resultat i kvaltävling till aktuell serie och i tredje hand efter serieplacering i underliggande serier.”

– De har använt sig av punkt ”B” när de har tagit sitt beslut, men de har ryckt texten ur sitt sammanhang och det kan man inte göra. Det var ett kval och vi är den bästa tvåan, men de vill inte ha upp oss och nu går det bara prestige i det, säger Jimmy Johansson och fortsätter:

– Det här med att det skulle påverka 36 andra lag att ändra beslutet spelar ingen roll. Det fanns tid att göra rätt redan från början.

Än har SBTK inte gett upp.

– Vi får dra det hela vägen igen. Vi kommer att ta det så långt som det går. Jag tror fortfarande att vi kan segra, avslutar Jimmy Johansson.

 

 

 

Mer från sport

Rudin bakom sen SBTK-seger

På torsdagskvällen var Skepplanda BTK på jakt efter sin andra…

De ska starta gåfotboll i Surte

Ann-Britt Mårtensson och Anneli Larsson har en lång historia inom…

Stängs av efter eftersläng

Det var efter en knapp halvtimme i hemmamötet med Ängelholm…

Ariana knockade AIF

Det blev fyra förlustfria matcher för Ahlafors IF innan FC…

Senaste nytt

Vd:n lämnar Edethus

Sanny Mattelin har varit vd på Edethus sedan den 1…

Rudin bakom sen SBTK-seger

På torsdagskvällen var Skepplanda BTK på jakt efter sin andra…

Här är risken större för viltolyckor

Förra året hanterades 65 624 viltolyckor i Sverige. I mer…

Rullatorrace som gjorde succé

Det blev inte bara ett utan tre rullstolsrace på lika…

De ska starta gåfotboll i Surte

Ann-Britt Mårtensson och Anneli Larsson har en lång historia inom…

Orimliga sparkrav på regionens sjukhus

Den senaste tidens rubriker och även en ledare i lokaltidningen…

Lastbil började brinna på E45

SURTE. Strax efter klockan 17 på onsdagen började en lastbil…

Kvinna döms till fängelse

Det var i februari förra året som en kvinna i…

Lekplats invigdes på nationaldagen

En barnkortege inledde firandet i slottsparken som lockade stora folkmassor.…

Stängs av efter eftersläng

Det var efter en knapp halvtimme i hemmamötet med Ängelholm…

Polisen söker försvunnen man

Senast någon såg mannen i 60-årsåldern var under natten till…

Bil voltade av vägen

Under onsdagsmorgonen larmades räddningspersonal till Norra Kilandavägen i Nödinge efter…

Blågult kalas av bästa märke

Det blev ett blågult kalas av bästa märke när Alebyggen…