ÄLVÄNGEN. Med seriespel sedan 1931 har Älvängens herrar snart varit med i hundra år. Ulf Parinder har varit spindeln i nätet under flera decennier.
– ÄIK har betytt väldigt mycket för mig, mer än vad många kan tro, säger Ulf, föreningsutvecklare i ÄIK.
1979 var 3 327 (!) personer på Älvevi när Älvängens IK firade 50 år. Älvängens All Stars tog emot TV-laget som ställde upp med Lasse Åberg, Ted Gärdestad och Ingvar Oldsberg bland andra. Sedan dess har idrottsplatsen inte varit nära den publiksiffran, men de senaste 25 åren har trots allt bjudit på många oförglömliga ögonblick.
Under Ulf Parinders år i klubben har han förstått vikten av att kunna fylla på seniorlagen med ungdomar från de egna leden. Det har varit helt avgörande för att det ens ska finnas representationslag i Älvängen.
– Hösten 2006 stod vi nästan utan spelare och då fick vi göra ett omtag. Våra tidigare storspelare Håkan Tidstrand och Thomas Hedberg tog över vid den tidpunkten och förädlade ungdomarna som nästan omgående tog plats i A-laget.
Det påminner lite om läget i dagens ÄIK, där största delen är egna killar som har framtiden för sig. Förra året tog tränarduon Linus Engström och Per Skånberg herrlaget till den bästa placeringen i division 4 på 20 år, med yngst medelålder i serien. Samtidigt som damlaget tog steget upp till division 3.
– Just nu upplever vi den bästa stunden för föreningen på många år, dels för representationslagen, dels för ungdomslagen där vi har en stor bredd, förklarar Ulf Parinder.
För att en förening ska kunna ha seniorlag krävs det en ryggrad som står kvar i alla väder. På herrsidan lyfter Ulf upp de egenfostrade spelarna Niklas Ahlbom, Johan Parinder, Jesper Knaving och Albin Leyonlund, varav de två sistnämnda fortfarande är en del av Älvängens herrlag.
– De har alla gjort väldigt många säsonger i ÄIK och får ses som fanbärare för vår förening, menar Ulf.
Men det är inte framgångar som driver Ulf Parinder att göra jobbet han gör. Han vet att det krävs ett lagarbete i klubben för att en förening som ÄIK ska fungera.
– Man blir stolt när man ser att det är full aktivitet på idrottsplatsen, med barn, ungdomar, seniorer, tjejer och killar. Det är den absolut bästa känslan.
Historien om ÄIK:s damer, som skördade sina största framgångar på 90-talet, kommer vi att fokusera på om några veckor.
Grundades: 1929
Hemmaplan: Älvevi IP
Tränarprofiler: Peter ”Erra” Eriksson, Mikael Robertsson, Stig Persson, tränarteamet Håkan Tidstrand och Thomas Hedberg.
Spelarikoner: Martin Erhamre, Fredrik Westberg, Jesper Knaving, Niklas Ahlbom, Johan Parinder, Albin Leyonlund.
Guldår genom åren: 1980 (div 5), 1986 (div 5), 1987 (div 4), 2015 (div 6), 2020 (div 5).
Bästa resultat: 1963 (sexa i div 3)
2000: Elva i division 4
ÄIK och SBTK var alelagen som spelade högst upp i seriesystemet år 2000. Båda i division 4, men olyckligtvis i olika serier. Nye tränaren, ex-gaisaren Mikael Robertsson, blev inte den injektion som Älvängen hade tänkt sig. Det blev degradering på sämre målskillnad. Året efter vann man femman och studsade tillbaka till fyran.
2005: Elva i division 4
Efter många stabila tabellresultat i division 4 blev det ännu en gång en snöplig nedflyttning. Man förlorade båda derbymatcherna mot Ahlafors IF och det var ett tufft år för ÄIK när säsongen summerades.
2010: Tvåa i division 6
Degraderingen från fyran följdes av några mittenplaceringar i division 5. 2009 räckte man inte till och fick därför sällskapa Nol IK och Nödinge SK i sexan under 2010. Det skulle bli ett lyckat år med kvalseger mot Lindholmen på Heden med tränare Stig Persson i spetsen. Samma år fick ÄIK klart med konstgräs.
2015: Etta i division 6
Champagnen sprutade och glädjen var total när ÄIK tog en serieseger för första gången på 28 år. Trotjänaren Niklas Ahlbom mäktade med 30 mål och blev seriens skyttekung i överlägsen stil.
2020: Etta i division 5
Guldhattar på igen. Efter några säsonger i femman tog ÄIK nästa steg. Med unge Niklas Tidstrand som ny tränare för året och en ÄIK-grupp fylld av vinnarskallar, skulle man göra ”coronasäsongen” till ett år att minnas. Division 4 nästa.