Niklas Tidstrand tar över Ahlafors IF nästa säsong. Han efterträder Michel Berndtsson Gonzalez som tränat laget sedan 2017.
Niklas Tidstrand tar över Ahlafors IF nästa säsong. Han efterträder Michel Berndtsson Gonzalez som tränat laget sedan 2017.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2021/10/v4221-niklas-tidstrand-aif-4.jpg

Tidstrand tar över Ahlafors IF

ALAFORS. Älvängens IK degraderas till division 5, men tränaren Niklas Tidstrand tar ett par kliv uppåt. Nästa år tränar han Ahlafors IF i division 2.
– Ett perfekt steg för mig i min tränarkarriär, kommenterar Tidstrand den lokala fotbollsbomben.

Efter tre år i moderklubben Älvängens IK, första året som spelande assisterande tränare och två år som huvudansvarig, går Niklas Tidstrand vidare. Det är ett beslut som växt fram och som inte ska kopplas till ÄIK:s nedflyttning.

– Det är flera faktorer som spelat in. Jag har varit i ÄIK under tre fantastiskt lärorika år och har skapat en bättre och mer tilltalande A-lagsverksamhet. Tidigare gick ofta klubbens unga talanger till grannklubbar och även till Göteborg. Nu har vi slussat in dem i vår egen seniorfotboll på ett bättre sätt. ÄIK har en spännande framtid. Min ambition som tränare är att utvecklas varje år och ta ett steg i taget. Mitt mål har hela tiden varit att träna lag högre upp. När Ahlafors erbjöd mig att ta över deras A-lag i division 2 kändes det rätt direkt, menar Tidstrand.

Det har sedan en tid tillbaka varit känt att Ahlafors IF:s huvudtränare sedan 2017, Michel Berndtsson Gonzalez, begärt att få kliva av. Av en ren slump träffade han själv Niklas på ett café hemma i Lunden i Göteborg.

– Vi är fotbollsnördar båda två, så det blev ett långt samtal. Niklas är en modern fotbollstränare med många idéer. Jag var bara tvungen att fråga honom om vad han hade för planer, men vi bestämde oss för att höras av efter deras säsong. Sen gick det väldigt fort och det känns riktigt bra att ha fått vara med i rekryteringen av min efterträdare. Det här kommer bli kanon, en nytändning för laget, säger Michel Berndtsson Gonzalez.

Niklas Tidstrand känner själv att steget är naturligt och han är övertygad om att han kan tillföra Ahlafors mycket nytt.

– Jag jobbar mycket med videoanalyser för att kunna utveckla varje enskild spelare. Det blir än viktigare när du kommer upp i divisionerna och det är ett verktyg som Ahlafors inte använt än. Jag har inte sett Ahlafors jättemycket, men årets prestation vittnar om att det finns en hög nivå i truppen. Kan varje enskild spelare förbättras tio procent kommer laget att lyfta. Genom att analysera varje match och peka på goda samt mindre bra beslut blir det så mycket lättare att få med sig spelarna i rätt riktning. Dessutom tycker killarna i regel att det är roligt med statistik, hur mycket man har sprungit, hur många passningar man slagit och så vidare, menar Tidstrand.

Ingen risk att du blir kallad svikare när du lämnar ÄIK?

– Det hoppas jag inte. Jag bryter inget kontrakt, utan har varit öppen hela vägen med att det finns anbud. Nu kom det ett som kändes helt rätt. För mig finns det ingen rivalitet mellan ÄIK och Ahlafors. De har ett seniorlag som spelar betydligt högre upp, en prestation som jag har full respekt för och när jag får chansen att vara en del av deras framgång vill jag självklart hänga på. Det är bra för hela Alefotbollen att vi har ett lag högre upp i systemet, menar Tidstrand.

Hans egen spelarkarriär har gått från ÄIK via Gais i ungdomsåren, Utsikten från division 1 till spel i Superettan till Qviding med serieseger i division 3 innan han avslutade de aktiva åren med spel i Älvängen.

– Att jag själv har spelat på den här nivån är ett plus. Jag har skaffat mig lång erfarenhet av olika ledarskap. Jag vet att det inte alltid handlar om att ha den bästa taktiken, utan du kan vara som Glenn Hysén var med oss i Utsikten. En go gubbe helt enkelt och Glenn lyckades med sina egna knep skapa ett lag som vann serien. Mitt ledarskap präglas också av att vara väldigt nära spelarna och lära känna dem på riktigt, inte bara som spelare.

Mer från sport

Skår IBK blir Skepplanda BTK 

I slutet av september stod det klart att Skår IBK:s…

LN-70 toppar kvalserien

LN-70 har hittills spelat fyra matcher i kvalserien till HockeyTvåan…

Nekas avancemang – trots framgången

Torslanda HK:s damer lyckades med uppgiften. Laget vann de sista…

De vill skapa en läktarkultur på Sjövallen

I vintras dök ett konto upp på Instagram kopplat till…

Senaste nytt

Så påverkas trafiken i Bohus av arbeten

Ett större och betydligt mer omfattande arbete kommer att ske…

Skår IBK blir Skepplanda BTK 

I slutet av september stod det klart att Skår IBK:s…

Kulturbyggnader i behov av renovering

Servicenämnden föreslår att kommunfullmäktige anslår ett investeringsmedel om 6,6 miljoner…

Eko-bonden Tina ger sig ut i butikerna

Tina Åkesson och hennes man Hans köpte Kärra Mellomgården i…

Kommunhus kan göras om till utbildningslokaler

I sin lokalförsörjningsplan 2023-2032 har Samhällsbyggnadsförvaltningen uppgett att behovet av…

Modellkoncept för jämställdhet

Likvärdig service och jämställd resursfördelning till olika grupper av kvinnor…

”Det är otroligt roligt”

I 275 av landets kommuner arbetar fler män än kvinnor…

LN-70 toppar kvalserien

LN-70 har hittills spelat fyra matcher i kvalserien till HockeyTvåan…

”De som redan har det tufft får det ännu svårare”

Försörjningsstöden har inte skjutit i höjden ännu, men larmklockorna ringer…

Jack & Brolle till Café Torpet

”Visor och Grimascher” är en hyllning till Cornelis Vreeswijk där…

Migrationsekonomiskt bokslut

I en värld där vi möter allt mer komplicerade utmaningar,…

Guld och silver i SM

Under den gångna helgen hade 231 deltagare från 66 olika…

Industriområde har skredsäkrats

I november 2020 beslutade regeringen om höjda bidrag för skredsäkringsåtgärder…