Tidstrand tar över Ahlafors IF

– Lämnar moderklubben ÄIK

ALAFORS. Älvängens IK degraderas till division 5, men tränaren Niklas Tidstrand tar ett par kliv uppåt. Nästa år tränar han Ahlafors IF i division 2.
– Ett perfekt steg för mig i min tränarkarriär, kommenterar Tidstrand den lokala fotbollsbomben.

Niklas Tidstrand tar över Ahlafors IF nästa säsong. Han efterträder Michel Berndtsson Gonzalez som tränat laget sedan 2017.
Niklas Tidstrand tar över Ahlafors IF nästa säsong. Han efterträder Michel Berndtsson Gonzalez som tränat laget sedan 2017.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2021/10/v4221-niklas-tidstrand-aif-4.jpg

Efter tre år i moderklubben Älvängens IK, första året som spelande assisterande tränare och två år som huvudansvarig, går Niklas Tidstrand vidare. Det är ett beslut som växt fram och som inte ska kopplas till ÄIK:s nedflyttning.

– Det är flera faktorer som spelat in. Jag har varit i ÄIK under tre fantastiskt lärorika år och har skapat en bättre och mer tilltalande A-lagsverksamhet. Tidigare gick ofta klubbens unga talanger till grannklubbar och även till Göteborg. Nu har vi slussat in dem i vår egen seniorfotboll på ett bättre sätt. ÄIK har en spännande framtid. Min ambition som tränare är att utvecklas varje år och ta ett steg i taget. Mitt mål har hela tiden varit att träna lag högre upp. När Ahlafors erbjöd mig att ta över deras A-lag i division 2 kändes det rätt direkt, menar Tidstrand.

Det har sedan en tid tillbaka varit känt att Ahlafors IF:s huvudtränare sedan 2017, Michel Berndtsson Gonzalez, begärt att få kliva av. Av en ren slump träffade han själv Niklas på ett café hemma i Lunden i Göteborg.

– Vi är fotbollsnördar båda två, så det blev ett långt samtal. Niklas är en modern fotbollstränare med många idéer. Jag var bara tvungen att fråga honom om vad han hade för planer, men vi bestämde oss för att höras av efter deras säsong. Sen gick det väldigt fort och det känns riktigt bra att ha fått vara med i rekryteringen av min efterträdare. Det här kommer bli kanon, en nytändning för laget, säger Michel Berndtsson Gonzalez.

Niklas Tidstrand känner själv att steget är naturligt och han är övertygad om att han kan tillföra Ahlafors mycket nytt.

– Jag jobbar mycket med videoanalyser för att kunna utveckla varje enskild spelare. Det blir än viktigare när du kommer upp i divisionerna och det är ett verktyg som Ahlafors inte använt än. Jag har inte sett Ahlafors jättemycket, men årets prestation vittnar om att det finns en hög nivå i truppen. Kan varje enskild spelare förbättras tio procent kommer laget att lyfta. Genom att analysera varje match och peka på goda samt mindre bra beslut blir det så mycket lättare att få med sig spelarna i rätt riktning. Dessutom tycker killarna i regel att det är roligt med statistik, hur mycket man har sprungit, hur många passningar man slagit och så vidare, menar Tidstrand.

Ingen risk att du blir kallad svikare när du lämnar ÄIK?

– Det hoppas jag inte. Jag bryter inget kontrakt, utan har varit öppen hela vägen med att det finns anbud. Nu kom det ett som kändes helt rätt. För mig finns det ingen rivalitet mellan ÄIK och Ahlafors. De har ett seniorlag som spelar betydligt högre upp, en prestation som jag har full respekt för och när jag får chansen att vara en del av deras framgång vill jag självklart hänga på. Det är bra för hela Alefotbollen att vi har ett lag högre upp i systemet, menar Tidstrand.

Hans egen spelarkarriär har gått från ÄIK via Gais i ungdomsåren, Utsikten från division 1 till spel i Superettan till Qviding med serieseger i division 3 innan han avslutade de aktiva åren med spel i Älvängen.

– Att jag själv har spelat på den här nivån är ett plus. Jag har skaffat mig lång erfarenhet av olika ledarskap. Jag vet att det inte alltid handlar om att ha den bästa taktiken, utan du kan vara som Glenn Hysén var med oss i Utsikten. En go gubbe helt enkelt och Glenn lyckades med sina egna knep skapa ett lag som vann serien. Mitt ledarskap präglas också av att vara väldigt nära spelarna och lära känna dem på riktigt, inte bara som spelare.

Gratis!
Mer från sport

Anna är tillbaka efter 18 år 

Anna Ahlman (tidigare Ottosson) började att spela innebandy i Ale IBF i slutet av 80-talet och hon var kvar i…

Helgens sporthändelser

Surte BK har fått en fin start på årets säsong. Lördagens på förhand tuffa bortamatch slutade med en storseger, 7–2.…

Nionde raka förlusten

Noll poäng och en jumboplats i division 3 efter nio spelade matcher. Det är Ale IBF:s facit i år. I…

Ales damer går som tåget

Ale IBF har minst sagt fått en fin start på årets säsong. Fem matcher har spelats och laget har idel…


Senaste nytt

Anna är tillbaka efter 18 år 

Anna Ahlman (tidigare Ottosson) började att spela innebandy i Ale IBF i slutet av 80-talet och hon var kvar i…

Jennifer tog bästa bröllopsbilden 

Tidigare har Jennifer Nilsson blivit utsedd till Europas bästa unga bröllopsfotograf under Way Up Norths, som är ett nätverk för…

Första fallet av nya mutationen i regionen

Under onsdagen bjöd Västra Götalandsregionen in till en pressträff med Thomas Wahlberg, Jan Kilhamn, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör samt vaccinationssamordnare…

”Omotiverat höga priser på elmarknaden”

Stefan Brandt har mångårig erfarenhet av kraftproduktion och krafthandel på nationell och nordisk nivå. Han förvånas över den debatt som…

Inflyttning på Änggatan i Älvängen

På december månads första dag kunde de första hyresgästerna flytta in på Änggatan. Totalt handlar det om 27 lägenheter för…

”Trycket på vårdcentralerna ökar enormt”

Samtidigt som vaccineringen av den tredje dosen löper på ökar smittspridningen av covid-19. Under vecka 47 rapporterades 20 nya fall…

Ett tungt steg tillbaka

Kommunerna förväntas följa efter och därmed kan det få stora konsekvenser även på lokal nivå. Rätt eller fel? Jag hoppas…

Juligt firande i Lödöse

Hantverk, smycken, julgodis, mat och lotterier. Listan av aktiviteter kunde göras lång när Jul i byn kom till Lödöse i…

Julmarknad i vacker vinterskrud

Efter närmare 50 år med julmarknad i oavbruten följd tvingades Älvängens Företagarförening förra året pausa arrangemanget. Därför var glädjen stor…

Helgens sporthändelser

Surte BK har fått en fin start på årets säsong. Lördagens på förhand tuffa bortamatch slutade med en storseger, 7–2.…

Begravningsbyrå som utvecklas

För snart två år sedan bestämde sig Anders Johansson för att flytta Ale Älvdalens begravningsbyrå till Järntorget i Älvängen. Skälen…

Nionde raka förlusten

Noll poäng och en jumboplats i division 3 efter nio spelade matcher. Det är Ale IBF:s facit i år. I…

Pontus lär sig av Bernt på Repslagarmuseet

Pontus Fallqvist har alltid haft en förkärlek till gamla och udda prylar. – Jag är uppvuxen på landet och när…