Tvillingarna grävde guld i USA

GÖTEBORG. Ronja och Maja Henriksson är amerikanska college-mästare i fotboll. Tvillingarna från Älvängen satte ett stort avtryck i sitt lag och båda blev uttagna i det amerikanska All star-laget.
– Det är otroligt häftigt, säger Ronja.

Det är söndag kväll och tvillingarna Ronja och Maja har precis landat på Landvetter efter en lång flygresa från USA. I lägenheten i Göteborg står en resväska i hallen som de ännu inte har hunnit att packa upp.

– Det tog lång tid att komma hem, men vi sov i stort sett under hela resan så vi är ganska pigga, säger Ronja innan vi slår oss ner vid bordet.

Det var i juli som tvillingarna från Älvängen åkte till Keiser University i Florida. Där väntade spel i skolans fotbollslag, som var rankade tvåa i hela USA.

– Vi bestämde oss ganska sent att vi skulle åka till USA. Jag tyckte att det var jobbigt att lämna Sverige och var därför länge tveksam om jag skulle åka – men en sån här chans får man bara en gång i livet. Det fanns några olika erbjudanden från skolor, men vi kände att vi ville åka till värmen. Vi hade hört mycket om den här skolan och vi visste att fotbollslaget var bra, berättar Maja.

Båda minns tillbaka till sina första dagar i USA.

– Det var så otroligt varmt. Ibland kunde det vara uppemot 37 grader och dagen efter att vi hade landat var det fystester med laget. Det var väldigt tufft och klarade man inte dem fick man inte spela. Vi var 35 spelare i truppen, men endast elva fick spela. Vi tog i allt vi kunde och gav oss fasen på att vi skulle spela, säger Maja, som spelar vänsterback.

– Vi hade tränat hårt under sommaren och var redo när vi kom till USA. Det finns en helt annat vinnarmentalitet där och vi ville inte vara sämst i laget, fortsätter Ronja, som är mittback.

De gjorde fina resultat och blev snabbt viktiga pjäser i sitt nya lag, som vann sin conference och tog sig vidare till college-slutspelet i Alabama.

– Till slutspelet är det runt 50 lag som tar sig och vi hade som mål att gå hela vägen, vilket Keiser University aldrig tidigare har gjort. Slutspelet i Alabama är årets höjdpunkt och alla pratar om det hela tiden, säger Ronja, som var nära att tvingas stå över slutspelet på grund av en knäskada.

– Jag har haft många knäskador genom åren och tio dagar före slutspelet hoppade min knäskål ur led och när det har hänt tidigare har jag varit borta från fotbollen i sex veckor, men det hade jag inte tid med den här gången. Jag skulle bara spela och jag körde rehab varje dag fram till slutspelet, och till slut var jag spelklar, säger Ronja, som under säsongen också åkte på en hjärnskakning.

Segertåget fortsatte för Keiser Seahawks University i slutspelet och laget tog sig hela vägen till final. Där var det osäkert om Maja skulle komma till spel.

– I semifinalen bröt jag stortån och det gjorde så fruktansvärt ont. Jag fortsatte att spela semifinalen, men efter 20 minuter gick det inte längre. Mycket tydde då på att jag inte skulle kunna spela finalen, men det fanns inte på kartan. ”Jag kan inte spela alla matcher, men inte finalen” tänkte jag.

Maja lyckades ta sig tillbaka mot alla odds och var, tillsammans med sin tvillingsyster, med när Keiser Seahawks University vann det amerikanska mästerskapet för första gången någonsin.

– Det var en otrolig känsla efter slutsignalen. Vi förstod inte hur stort det var, många grät och vår tränare hade väntat på detta i 17 år, säger Ronja.

– Det var svårt att ta in. Vi hade bara varit där i fem månader, medan de flesta hade spelat i flera år. Nu fick vi vinna direkt, vilket var magiskt, fortsätter Maja.

Systrarna fick ta emot flera individuella priser. Maja blev årets nykomling i sin conference och båda blev uttagna i det amerikanska All star-laget.

– Det var också svårt att ta in. Jag har inte varit ute efter att ta något individuellt pris, men det är såklart väldigt roligt och stort att komma dit som förstaårselev och få ta emot de här priserna, säger Maja, som har meriter från flicklandslaget.

Tvillingarna, som startade sin fotbollsresa i Älvängens IK, har tagit sig igenom många hårda prövningar.

– Vi båda har haft mycket problem med skador genom åren och ibland har det varit svårt att hitta glädjen till fotbollen. Jag tror inte att det hade gått så här bra om vi inte hade haft varandra, säger Maja.

– Vi är inte lika. Jag är utåtriktad, medan Maja är mer tillbakadragen. Vi är tajta och beroende av varandra. Jag är glad över att vi fick uppleva det här tillsammans, fortsätter Ronja.

Vad händer nu?

– Nu ska vi vara hemma ett tag och umgås med våra nära och kära. Sedan åker vi tillbaka till USA under vårterminen. Efter det är det oklart om vi kommer att spela en ny säsong, men det lutar åt det just nu i alla fall, säger Maja.

– Ja, vi ska ju försvara vår titel, avslutar Ronja med ett leende.

Foto: Allan Karlsson.

Mer från sport

SBTK vann när Sveriges ”äldsta” damlag möttes

Sedan 1968 har Skepplanda BTK i obruten följd erbjudit damfotboll,…

Blekt Skepplanda förlorade borta mot Vara

Skepplanda BTK blandar och ger i fyran. Trots nederlaget i…

Tredje raka för AIF

Det ska noga understrykas att förutom de bärgade poängen bjöd…

Svensk mästare för 13:e (!) gången

Det har varit en speciell säsong för Ellen Sjöberg, som…

Senaste nytt

SBTK vann när Sveriges ”äldsta” damlag möttes

Sedan 1968 har Skepplanda BTK i obruten följd erbjudit damfotboll,…

Blekt Skepplanda förlorade borta mot Vara

Skepplanda BTK blandar och ger i fyran. Trots nederlaget i…

Företagare i Ale prisades i Furulundsparken

Årets Näringslivsgala i Ale hade bytt skepnad och namn till…

Återväxten utmanar hembygdsföreningarna

På en bänk, i solskenet vid Hembygdsmuseet i Prästalund sitter…

Tredje raka för AIF

Det ska noga understrykas att förutom de bärgade poängen bjöd…

Boulestallet är stället för seniorerna

När stallarna på Ström revs fick Boulestallet flytta till Göta.…

Ellbo Åkeri fortsätter utvecklas

Aningen förvånade, men inte desto mindre glada mottog Ellbo Åkeri…

Musikälskarnas egen borg

Krögarna Carl och Reneé Dahlberg brinner för musik. 2000-2013 var…

Efterlängtad kiosköppning

Ett tecken på att sommaren står för dörren är när…

Gångbana ska byggas i Surte

Infrastruktursavdelningen på Ale kommun kommer att bygga en gångbana på…

Svensk mästare för 13:e (!) gången

Det har varit en speciell säsong för Ellen Sjöberg, som…

”Jag hittade spritflaskor överallt”

Att berätta om sitt liv är inte något som är…

Bil började brinna under färd

En bil började brinna i motorrummet under sin färd på…