”Vi har något bra på gång”

ALAFORS. Truppen har både breddats och spetsats inför årets säsong. Ahlafors IF:s stora nyckelspelare är dock densamma även i år och målvakten Andreas Skånberg är optimistisk.
– Vi har något bra på gång och jag vill gärna vinna en serie innan jag lägger av, säger han.

Ahlafors IF har slutat fyra två år i rad. Inför årets säsong såg det länge bekymmersamt ut. Tongivande spelare som bröderna Johan och Niclas Elving deklarerade tidigt att det var färdigspelat på Sjövallen. Vändningen kom med rutinerade Petter Björlunds namnteckning. En bohuskille i grunden, men med meriter från spel i Superettan med bland annat Ljungskile och Örgryte IS. Det ena gav sedan det andra och intresset för AIF:s säsongspremiär är nu stort. Truppen har spetsats och breddats med elva nya namn förutom uppflyttade juniorer. Bland nyförvärven märks förutom Petter Björlund även hans meriterade bror Jonas, IK Kongahällas skyttekung Cornelis Leckborn och Göta BK:s tidigare mittfältsgeneral Niclas Graff.

– Det känns som att vi har ett betydligt bättre utgångsläge i år. Trots skador och sjukdomar har vi alltid kunnat ställa ett stabilt lag på fötterna. Om alla är tillgängliga har vi ett riktigt bra lag som absolut kan vara med i toppstriden, säger Andreas Skånberg som med sin elfte säsong som A-lagets självklara förstemålvakt nu sätts på nya prövningar.

– Ja, vi har ju försökt spela in ett nytt försvarsspel med en trebackslinje. Det ställer helt nya krav på mig. Jag måste ligga längre ut och nästan spela som libero. Det är roligt med förändringar, men vi är inte helt bekväma än eftersom Petter har varit borta en del. Vi får se vad tränaren säger, om vi vågar chansa eller istället säkra med en fyrbackslinje i premiären, säger Skånberg.

I lördagens genrep mot Astrio tvingades AIF återigen ställa upp med en ganska ny försvarslinje och det blev inte lättare när vikarierande mittbacken Oden Cardell skadade sig olyckligt redan efter en kvart. Det blev istället unge Hampus Björkman, 16, ny från Nödinge SK, som fick ta plats bredvid Johan Bjärnlind. Gästerna lyckades överlista det gulsvarat försvaret vid fyra tillfällen, men Andreas Skånberg svarade för lika många fantomräddningar.

– Det är skönt att få göra några sådana i genrepet. Personligen känns det riktigt bra inför premiären och det är alltid roligt att hålla nollan, menar Skånberg.

Tränare Michel Berndtsson-Gonzales har fått se sitt lag svara för både briljanta och mindre lyckade insatser under försäsongen. Han har en del huvudbry inför lördagens premiär mot Älvsborg FF på Sjövallen.

– Det är ingen självklar startelva. Vi har fått spela med många olika uppställningar på grund av skador och sjukdomar. Därför är det många som konkurrerar om platserna. Premiären är viktig och givetvis vill jag helst spela med starkast möjliga manskap. Älvsborg kvalade uppåt förra året och är ett riktigt svårt motstånd, säger Michel.

I slutet på förra säsongen började han experimentera med en trebackslinje, något som han fortsatt med under försäsongen.

– Vi är inte framme än. Det är fortfarande lite ängsligt och obekvämt för många. Det blir något vi kommer att använda växelvis beroende på motstånd. Det kan också bli som i genrepet där vi bytte försvarsspel under matchen, berättar Michel.

I genrepet mot Astrio var det länge mållöst, men när Jonathan Lindström gavs ett gyllene frisparksläge några centimeter utanför straffområdet tvekade han inte. 1-0 på en sällan skådad frisparkskanon tio minuter före slutsignalen följdes upp med 2-0 av Jesper Johannesson som spelades fri av pigge inhopparen Bojan Ilic.

Mer från sport

Seriesegrare och distriktsmästare i gokart

I tidig ålder satt Alve Alehall i en gokart för…

”Fotbollen har varit livsavgörande för mig” 

Fotboll har alltid varit Linnea Prambrants sport. I tidig ålder…

Käkelä lämnar Lödöse Nygård 

Den gångna säsongen slutade med tårar för Lödöse Nygård. Laget…

Efter succén – Elfving stannar i SBTK

Säsongen 2023 blev en succé för Skepplanda BTK:s herrlag och…

Senaste nytt

Trafikkaos på E45:an

Det råder stora problem i trafiken på E45:an i södergående…

Bläck och bärs på Beeriums julmarknad

Taproom-säsongen är över för Surte-bryggeriet Beerium. Sista lördagen i varje…

Pigg 75-åring firade jubileum

Det var minst sagt klackarna i taket när Skepplanda BTK…

Skepplanda bibliotek firade 50 år

När biblioteket skulle inredas 1973 hade Skepplanda kommun ingen anställd…

Vintergata levde upp till namnet

För tredje året i rad genomfördes Vintergata i Hålanda. Besökarna…

Klart: Förskolebarn får byta lokaler

Alekuriren har tidigare rapporterat om att utbildningsförvaltningen tagit fram tre…

Ny julmarknad och luciakonsert i Furulund

 Under 2018 och 2019 anordnade Unelokören en luciakonsert i Starrkärrs…

Publikt pepparkaksbygge i Lilla Edet

För tredje året i rad kommer Manne Andrén och Monica…

Dags för Vintergata i Hålanda

Förberedelserna har pågått ett tag och på lördag är Vintergata…

Magnus färdas snabbare än ljudet

Sedan 13 år tillbaka bor Magnus med familjen i Alafors.…

Seriesegrare och distriktsmästare i gokart

I tidig ålder satt Alve Alehall i en gokart för…

Mariia dansar sig genom livet 

Mariia är uppvuxen i staden Sievjerodonetsk i östra Ukraina och…

Ingemar – en mästare på is 

Det är en onsdag efter lunch och på isen i…