Nedräkningen har börjat. Om några veckor beger sig Gunilla Wallengren till London för att delta på sitt andra Paralympics. Gunilla är ute efter revansch efter motgången som hon tvingades uppleva i Peking för fyra år sedan. Fotograf: Allan Karlsson
Nedräkningen har börjat. Om några veckor beger sig Gunilla Wallengren till London för att delta på sitt andra Paralympics. Gunilla är ute efter revansch efter motgången som hon tvingades uppleva i Peking för fyra år sedan. Fotograf: Allan Karlsson
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2012/08/v-32-Wallengren-9.jpg

Wallengren laddar för Paralympics

ALINGSÅS. I Peking för fyra år sedan föll Gunilla Wallengren olyckligt på den första tävlingsdagen, lyckades mot alla odds komma tillbaka och svarade för en bragdartad insats när hon mörbultad rullade in som sexa på 800 meter. Den här gången, när Paralympics avgörs i London, ska Hålandas världsstjärna skapa rubriker av en helt annan orsak. – Jag är ute efter revansch och siktet är inställt på medalj, säger Gunilla med tydlig röst och målmedveten blick.

ALINGSÅS. I Peking för fyra år sedan föll Gunilla Wallengren olyckligt på den första tävlingsdagen, lyckades mot alla odds komma tillbaka och svarade för en bragdartad insats när hon mörbultad rullade in som sexa på 800 meter.
Den här gången, när Paralympics avgörs i London, ska Hålandas världsstjärna skapa rubriker av en helt annan orsak.
– Jag är ute efter revansch och siktet är inställt på medalj, säger Gunilla med tydlig röst och målmedveten blick.

Lokaltidningen träffar Gunilla Wallengren på Mjörnvallens idrottsplats, en månad före det att Paralympics drar igång för Ales stora medaljhopp. Nu är det träning, träning och åter träning som gäller för den 33-åriga hålandatjejen.
– Det är revanschlusten efter det som hände i Peking som har drivit mig att göra den här satsningen. Nu är det högkvalitativ träning som gäller, varje pass är väl genomtänkt. Jag följer en plan som förhoppningsvis ska generera bra prestationer när allvaret stundar, säger Gunilla.

Efter 17 års tävlande på elitnivå har Gunilla Wallengren lärt känna sin kropp. Hon vet vad som krävs för att formtoppen ska infinna sig på ett stort mästerskap.
– Jag har samlat på mig massor av rutin som jag naturligtvis kommer att ha nytta av nu i London. Allting känns jättebra. Jag har ett otroligt bra samarbete med min personliga tränare, en ny massör och därtill en dietist från Handikappidrottsförbundet. Jag har försökt att dra i alla trådar.

Att Gunilla förlägger fler träningspass på Mjörnvallen än på hemmabanan Edsborg i Trollhättan är av tidsmässiga och ekonomiska skäl.
– Det är närmare till Alingsås och därför kör jag flest pass här. Alingsås IF, som sköter anläggningen, tar emot mig med öppna armar och det är jag naturligtvis tacksam för.

Gunilla Wallengren kommer att tävla på tre distanser i London; 400, 800 och 1 500 meter. Det är på de två sistnämnda sträckorna som hon anser sig ha störst medaljchans.
– Ska jag välja någon favoritdistans så blir det 800 meter.

Självförtroendet är på topp efter EM som avgjordes för en dryg månad sedan där Gunilla knep ett guld på 1 500 meter, silver på 400 meter och brons på 800 meter.
– Ändå slår jag lite grann ur underläge och jag gillar den positionen. Jag nämns inte bland förhandsfavoriterna. Konkurrenterna vet inte riktigt var de har mig och det passar mig perfekt.

För att det ska bli medalj krävs det att Gunilla Wallengren maxpresterar och noterar tider under sina personliga rekord.
– Såvida det inte blir skitväder, då förändras förutsättningarna. Det återstår att se. Hur som helst gäller det att allt klaffar när startskottet går.

OS följer hon från tv-soffan när tillfälle ges, ett skönt avbräck vid sidan om träningen.
– Jag har sett en del simning, cykel och rodd. Det ska bli extra roligt nu när friidrotten kommer igång på allvar.

Invigningen av Paralympics äger rum den 29 augusti, men Gunilla anländer den brittiska huvudstaden några dagar innan. Som en sista uppladdning inför mästerskapet deltar Wallengren på SM som avgörs i Varberg 18-19 augusti.

Hittills i karriären har Gunilla Wallengren erövrat 66 SM-guld, men hon skulle säkert byta ut alla dem mot en Paralympicspeng av ädlaste valör.

Mer från sport

Lindström lämnar Surte – klar för ny aleklubb

Lindström har ett förflutet i Örgryte IS och Ahlafors IF.…

SM nästa för Daniella 

Daniella Susa har alltid tyckt om att idrotta och för…

AIF-duo provspelar med GAIS

Två av dem är Chisomnazu Chika Chidi, 22, och Pascal Olsson,…

Nytt rekordår för Nolcupen 

Under den gångna helgen var det full fart i både…

Senaste nytt

Lindström lämnar Surte – klar för ny aleklubb

Lindström har ett förflutet i Örgryte IS och Ahlafors IF.…

Branta backar prioriteras

Gång- och cykelvägar till hållplatser, resecentrum, kommunala anläggningar och parkeringar…

”Tuffa tider på riktigt”

Arturo Arques är en uppskattad föredragshållare som gästat Ale kommuns…

Susanne hjälper de fattigaste

Det startade med att Susanne Bohman började dela ut kläder…

SM nästa för Daniella 

Daniella Susa har alltid tyckt om att idrotta och för…

Snabb ökning av corona

Under vecka 48 konstaterades totalt 806 fall, vilket går att…

AIF-duo provspelar med GAIS

Två av dem är Chisomnazu Chika Chidi, 22, och Pascal Olsson,…

Gunilla firar 20 år som luciamamma

När Gunilla Johansson började engagera sig i luciakommittén så var…

Nu föreslås en ny skola i Alafors

En ny F-6-skola i Nol-Alafors har varit på politikens bord…

Marknadstörst

Coronapandemin vill vi helst lägga helt bakom oss, men fortfarande…

Stort hjärta för Ukraina

Det bor cirka 80 ukrainska flyktingar i Ale och Lilla…

Bästa julmarknaden i modern tid

Det är inte lika många butiker längs med Göteborgsvägen som…

”Jag blir uppriktigt förbannad”

Motorburen ungdom fortsätter att ställa till problem på olika platser…