Midsommarrecept – Gåverud tipsar

Midsommarrecept – Gåverud tipsar

TEXT: Daniel Marsfeld
21 juni 2022 kl. 16:22

BOHUS. Kocken Marcus Gåverud delar med sig av utmärkta recept till midsommarbuffén. Här är några enkla godbitar att bjuda gästerna på.

1. Krämig örtsill

När Marcus Gåverud får frågan om vilken som är hans favorit på midsommarbordet svarar han “sill i alla dess former”. Tycker du också att sillen har en självklar plats på bordet när det vankas midsommarfirande? Då får du inte missa det här superenkla receptet. Receptet i sin helhet hittar du nere i faktarutan.

Se hur du gör krämig örtsill i tv-inslaget nedan:

 

2. Västerbotten cheesecake

Glutenfri, laktosfri och otroligt god! En rätt som går snabbt att tillaga och som passar de flesta. Receptet i sin helhet hittar du nere i faktarutan.

 

Se hur du gör Västerbotten cheesecake i tv-inslaget nedan:

3. Kummin & Fänkålsknäcke

Ett tunnare knäckebröd får man leta efter. Krispigt, gott och går utmärkt att göra hemma med hjälp av en pastamaskin. Receptet i sin helhet hittar du nere i faktarutan.

Använd rikligt av mjöl när degen jäst klart.

Dela upp degen.

Kör den dubbla varv genom pastamaskinen.

På en timma har du trollat fram supergoda knäckebröd.

Krämig örtsill

Tid: 20 min

Steg 1: Örtolja

· 1 knippe rosmarin

· 1 knippe dill

· 1 knippe persilja

· 1 knippe basilika

· 1 knippe timjan

· 1 knippe mynta

· 1 halv vitlöksklyfta

· 4 dl rapsolja

“Börja med att värma oljan till ca: 45-50 grader. Värmen på oljan gör att klorofyllen i örterna behålls och oljan blir grönare.  Mixa sedan örterna och vitlöken med oljan i en blender eller med en stavmixer till du har en slät örtolja.”

Steg 2: Örtmajonnäs

· 1 helt ägg

· 1 tsk dijonsenap

· 4 dl örtolja

· Salt 

· Peppar

· Citron

“Vispa ägget och dijonsenapen i en matberedare och häll sakta i örtoljan så att ägget och oljan binder ihop till en tjock majonnäs. Smaka av med salt, peppar och citron.”

Steg 3: Tillsätt sillen

· 200 gram 5-minuterssill

· 1 dl örtmajonnäs

· 1 dl gräddfil

“Blanda ihop och smaka av med salt och peppar. Ett tips är  att låta den stå i ett dygn innan servering för ännu mer smak.”

TEXT:

Daniel Marsfeld

info@alekuriren.se