Glasblåsaren tillbaka i hyttan

TEXT: Jonas Andersson
10 november 2023 kl. 13:50

SURTE. Ett välbekant ansikte som var tillbaka – om än bara för ett par dagar. I början av förra veckan blåstes det åter glas i Surte. Stieven Jacobsson intog hyttan för att praktisera det för platsen så djupt rotade hantverket.

Under tre år, 2004-07, arbetade Stieven Jacobsson som glasblåsare i hyttan. Nu för tiden har han glasblåseri och försäljning i Gamlestaden.

– Jag hoppade av skolan och började blåsa glas för att tjäna pengar. Nu har jag sysslat med detta i 38 år, berättar Stieven.

– Yrkesbanan tog fart i Småland där jag började som inbärare på ett av glasbruken. Jag har dock aldrig arbetat på någon av de stora bruken – Kosta Boda eller Orrefors.

Till hyttan i Surte hade Stieven med sig sin mobila utrustning där besökarna gavs möjlighet att få skapa sin egen lilla vas eller prydnadssak.

– Barn från fem år och uppåt är välkomna.

Lokaltidningen fick en exklusiv demonstration i hyttan där Stieven Jacobsson på bara någon minut blåste och formade en elegant liten sköldpadda.

– I den här ugnen är det 1140 grader varmt. Glasblåsarpipan som jag använder mig av är förvärmd till 600 grader, berättar Stieven samtidigt som han strör ut den färg han avser doppa glasmassan i.

– Färgen är krossat glas, berättar han.

Med säker hand formar Stieven sitt föremål. Att han har gjort det här tusentals gånger förut behöver ingen ens fundera över.

– Det som är roligast är skapandet och att folk får vara med i processen.

Vad krävs för att bli en bra glasblåsare?

– Förlåt uttrycket, men ett jävlar anamma – envishet! 

Hur är det med återväxten i branschen?

– Inte bra. Om 20-30 år så finns det knappt några glasblåsare kvar. 

Är glas på modet?

– Det kan jag inte påstå, men framförallt har det blivit jättepoppis med prova på-verksamheten som jag erbjuder i mitt glasblåseri torsdag-söndag. Det är många som bokar in sig för möhippor, svensexor, födelsedagar och så vidare. Att ge bort en upplevelse i julklapp i form av glasblåsning har blivit en hit, berättar Stieven.

Känslan att vara tillbaka i Surte?

– Riktigt kul! Jag hade några fina år här, avslutar Stieven Jacobsson.

 

Se tv-inslaget nedan:

 

TEXT:

Jonas Andersson

jonas@alekuriren.se