Jakten på den försvunna cykeln

Jakten på den försvunna cykeln

TEXT: Daniel Marsfeld
27 oktober 2022 kl. 14:30

ÄLVÄNGEN. Sedan inbrottet i slutet av juli har Repslagarmuseet saknat sin cykel. Efter ett gediget letande är klenoden nu äntligen tillbaka.

I slutet av juli drabbades Repslagarmuseet i Älvängen av ett inbrott. Tjuvarna hade bland annat lagt beslag på samtliga brandsläckare och en riktig klenod – en cykel från Carlmarks tid.

– När vi kom tillbaka efter semestern så ringde Pontus (Fallqvist) mig och berättade att det hade varit inbrott. Vi var väldigt ledsna över att cykeln blev stulen, berättar Bernt Larsson, repslagare på Repslagarmuseet.

Trots inbrottet var hoppet om att få återse cykeln, långt ifrån över. Pontus Fallqvist fick ett tips om att cykeln kunde ligga på botten av Grönån, varpå ett detektivarbete inleddes med Kenneth Kanebratt och Hans Åke Mattson i spetsen.

– Då började vi dragga där, först på den ena sida och sedan på den andra. Det nappade och vi fick upp cykeln, berättar Kenneth Kanebratt och fortsätter:

– Vi tycker att det är en sådan raritet, därför var det roligt att få tillbaka den.

Bernt är tacksam och glad över att cykeln hittat tillbaka till museet.

– Vi är väldigt glada att vi har så många frivilliga som ställer upp för Repslagarmuseet.

Det har inte slagits fast exakt hur gammal cykeln är, men att den kandiderar till att vara en av Ales äldsta är ingen vågad gissning.

– Vi vet inte exakt årtal men jag kan tänka mig att den är från 50- eller eventuellt 40-talet. Det står P.A.C på den, initialerna till Per Adolf Carlmarks, grundaren till företaget 1848, berättar Bernt Larsson.

Efter en längre tid under ytan har cykeln fått sina skavanker, men förhoppningen är att den ska kunna återställas i fullt skick.

– Vi är gamla här och har arbetat med cyklar i många år, så det ska nog gå bra, säger Bernt med ett leende.

TEXT:

Daniel Marsfeld

info@alekuriren.se