Sara tipsar om godsaker till jul

ÄLVÄNGEN. Sara Håkansson på Café Magnolia i Älvängen delar med sig av två favoriter till gottebordet – skumtomtefudge och pepparkakspraliner.

Skumtomtefudge

Ingredienser

2 dl strösocker
1 dl vispgrädde
50 gram smör
100 gram skumtomtar Lite citronkoncentrat 100 gram vit choklad

Gör så här

1. Klä en valfri
stor form med bakplåtspapper ställ åt sidan.

2. Tillsätt socker, grädde och smör i en kastrull.

3. Dela på skumtomtarna med t.ex. en sax och lägg i kastrullen.

4. Koka upp under omrörning.

5. Sänk värmen och låt sjuda tills allt smält till en slät konsistens.

6. Ta bort från värmen.

7. Pressa ner citronsaft och rör runt.

8. Tillsätt chokladen och rör om till chokladen har smält.

9. Häll fudgesmeten ner i formen.

10. Valfritt: klipp över ett par skumtomtar över fudgen.

11. Ställ i kylen för att stelna.

12. Det tar cirka 2 timmar för fudge att stelna. Skär i valfria stora bitar och servera.

Pepparkakspraliner

Ingredienser

200 gram pepparkakor
90 gram philadelphiaost 100-150 gram mjölkchoklad 50 gram mörkchoklad
2 pepparkakor

Gör så här:

1. Mixa pepparkakorna till ett pulver med hjälp av stavmixer, lägg i philadelphiaosten och rör ihop med elvisp tills du får en jämn smet.

2. Rulla smeten till bollar och lägg upp på ett fat.

3. Smält chokladen försiktigt i micron, rör om ofta så du inte bränner chokladen.

4. Doppa pralinerna i chokladen med hjälp av två gafflar och lägg upp på ett fat och ställ in i frysen i 5 minuter.

5. Medans pralinerna står i frysen så kan du smälta den mörka chokladen och krossa ytterligare 2 pepparkakor men detta är valfritt.

6. Ta ut pralinerna ur frysen och med hjälp av en sked så ringlar du snabbt över pralinerna med den mörka chokladen för att få lite ränder, ta sedan dom resterande krossade pepparkakorna och strössla över pralinerna.

7. Ställ sedan in pralinerna i kylen några minuter för att sedan ha en perfekt dessert för oväntat kaffebesök i juletider!

Mer från tv

Ett nybygge som slår vakt om historien

Historien bakom Svenska Stenhus nya lägenhetshus ”Bomullsmagsinet” återfinns i namnet.…

Åk 6 på Alboskolan är bäst i klassen

Årskurs 6 på Alboskolan består av två klasser och drygt…

Eko-bonden Tina ger sig ut i butikerna

Tina Åkesson och hennes man Hans köpte Kärra Mellomgården i…

Polisryttare övade i Lödöse

Det finns rytterier i Stockholm, Västra Götaland och Skåne län.…

Senaste nytt

Regnbågsfärgade nummer på ryggen

Att öppet stötta hbtq-rörelsen är ingen ny företeelse för Lödöse…

Afrika i sikte för familjen Zimmergren 

I februari för tre år sedan skrev Alekuriren om familjen…

Ett nybygge som slår vakt om historien

Historien bakom Svenska Stenhus nya lägenhetshus ”Bomullsmagsinet” återfinns i namnet.…

Kulturlördag med hållbart mode

Under dagen blir det loppis i Kulturhuset Eden. Allmänheten har…

Tito kan bli egyptisk landslagsman

Tito Gad flyttade med sin pappa till Sverige från Egypten…

Åk 6 på Alboskolan är bäst i klassen

Årskurs 6 på Alboskolan består av två klasser och drygt…

”En överprestation om vi håller oss kvar”

Under torsdagen arrangerade Ettanfotboll årets upptaktsträff i Stockholm. På plats…

Så påverkas trafiken i Bohus av arbeten

Ett större och betydligt mer omfattande arbete kommer att ske…

Skår IBK blir Skepplanda BTK 

I slutet av september stod det klart att Skår IBK:s…

Kulturbyggnader i behov av renovering

Servicenämnden föreslår att kommunfullmäktige anslår ett investeringsmedel om 6,6 miljoner…

Eko-bonden Tina ger sig ut i butikerna

Tina Åkesson och hennes man Hans köpte Kärra Mellomgården i…

Kommunhus kan göras om till utbildningslokaler

I sin lokalförsörjningsplan 2023-2032 har Samhällsbyggnadsförvaltningen uppgett att behovet av…

Modellkoncept för jämställdhet

Likvärdig service och jämställd resursfördelning till olika grupper av kvinnor…