Skumtomtefudge
Ingredienser
2 dl strösocker
1 dl vispgrädde
50 gram smör
100 gram skumtomtar Lite citronkoncentrat 100 gram vit choklad
Gör så här
1. Klä en valfri
stor form med bakplåtspapper ställ åt sidan.
2. Tillsätt socker, grädde och smör i en kastrull.
3. Dela på skumtomtarna med t.ex. en sax och lägg i kastrullen.
4. Koka upp under omrörning.
5. Sänk värmen och låt sjuda tills allt smält till en slät konsistens.
6. Ta bort från värmen.
7. Pressa ner citronsaft och rör runt.
8. Tillsätt chokladen och rör om till chokladen har smält.
9. Häll fudgesmeten ner i formen.
10. Valfritt: klipp över ett par skumtomtar över fudgen.
11. Ställ i kylen för att stelna.
12. Det tar cirka 2 timmar för fudge att stelna. Skär i valfria stora bitar och servera.
Pepparkakspraliner
Ingredienser
200 gram pepparkakor
90 gram philadelphiaost 100-150 gram mjölkchoklad 50 gram mörkchoklad
2 pepparkakor
Gör så här:
1. Mixa pepparkakorna till ett pulver med hjälp av stavmixer, lägg i philadelphiaosten och rör ihop med elvisp tills du får en jämn smet.
2. Rulla smeten till bollar och lägg upp på ett fat.
3. Smält chokladen försiktigt i micron, rör om ofta så du inte bränner chokladen.
4. Doppa pralinerna i chokladen med hjälp av två gafflar och lägg upp på ett fat och ställ in i frysen i 5 minuter.
5. Medans pralinerna står i frysen så kan du smälta den mörka chokladen och krossa ytterligare 2 pepparkakor men detta är valfritt.
6. Ta ut pralinerna ur frysen och med hjälp av en sked så ringlar du snabbt över pralinerna med den mörka chokladen för att få lite ränder, ta sedan dom resterande krossade pepparkakorna och strössla över pralinerna.
7. Ställ sedan in pralinerna i kylen några minuter för att sedan ha en perfekt dessert för oväntat kaffebesök i juletider!