GÖTEBORG. Skarvarna är tydliga, planen ojämn och kritiken från spelarna sylvass. Ahlafors IF har underkänt konstgräsplanen som Gårda Johan lade ut i våras. Nu hotar företaget att stämma klubben på miljonbelopp.
En segdragen tvist mellan Gårda Johan Sport, lek & landskap AB och Ahlafors IF närmar sig en total konfrontation. Gårda Johan har förberett en stämning om närmare 1,2 miljoner kronor. AIF har bestridit fakturorna och påpekat de allvarliga bristerna i projektet, inte minst det slutliga resultatet.
– Vi skäms för både våra egna spelare och motståndarlagen som kommer hit. Underlaget är som alla kan se under all kritik. Det påminner mer om ett dåligt sytt lapptäcke och den nya padens dränering fungerar inte heller som den ska. Den vi hade innan var betydligt bättre och det är ofattbart att ett seriöst företag med yrkesmän inte inser vad de håller på med. Den nya paden saknar dräneringskanal, vilket var specificerat i offerten. Det medför att vattnet inte leds undan, utan det blir vattensamlingar på plan. Vi har påtalat detta, men får inget gehör. Vi har inte haft något annat val än att hålla inne betalningen, säger fotbollsutskottets Emris Olsson.
Det var hösten 2022 som Ahlafors IF efter avancemang till Ettan tog beslut om att skyndsamt lägga om konstgräset på Sjövallen. Samtidigt hade man på Behrn Arena i Örebro bestämt sig för att byta ut sin elitmatta. AIF gjorde upp med Gårda Johan om att förvärva det begagnade konstgräset, men hann inte lägga ut det innan vinterkylan slog till. Det fick istället vänta till maj 2023. Tidigt upptäcktes brister i utförandet. Gårda Johan har lappat och lagat i omgångar, men problemen har inte gått att lösa.
– Det blev fel från början när de aldrig märkte upp konstgräset när de rullade upp det. Det är ett måste för att sedan kunna rulla ut det igen på samma sätt som det låg. Nu har det blivit många förhöjda skarvar och ojämnheter. Den ligger inte som den låg i Örebro och därför är kvaliteten därefter. Det är ett undermåligt utfört arbete, säger Emris Olsson.
Lagkapten Harald Oresjö är sylvass i sin kritik som han delar med både lagkamrater och många motståndarlag som gästat Sjövallen.
– En del frågar oss rakt ut, är den verkligen godkänd att spela på? Det är olika material, olika längd på gräset, olika nivåer och en ständig risk att snubbla över en skarv. Sen finns det döda fläckar där bollen knappt studsar. Det är helt orimligt och det måste ha varit ett stort misstag när den godkändes i första skedet, säger Harald och fortsätter:
– Faktum är att vi pratar om vår arbetsmiljö. Vi har kontrakt för att träna och spela på det här underlaget. Vad säger försäkringsbolaget om vi skadar oss? Än värre är det när vi tänker på alla barn- och ungdomslag som får halka omkring här. Det är bra att klubben tar strid för vår arbetsmiljö.
Det är fler som har reagerat över konstgräsets skick på Sjövallen. Ingvar Björkman sitter i Svenska Fotbollförbundets anläggningskommitté och har jobbat med konstgräs från begynnelsen på 1970-talet. Han beklagar djupt det inträffade.
– Här finns det bara förlorare. Vi har en förening med en jättedålig konstgräsmatta och en leverantör med en produkt som inte håller. Jag kan inte uttala mig om turerna och ansvaret, men jag förstår vad som har hänt. Det har varit ett stort antal misstag under projektet. Som jag har förstått det var det tidspress när mattan rullades upp i Örebro. Det gjorde att man skar upp den i mindre bitar, men man märkte inte våderna. Det blev sedan som att lägga ett stort pussel och som alla kan se ligger inte bitarna på sin ursprungliga plats, vilket bland annat har skapat stora skarvar och ojämnheter, säger Ingvar Björkman som också konstaterar att dräneringen inte fungerar.
– Det är det andra stora misstaget. På Sjövallen låg tidigare ett så kallat tätskikt för att vattnet skulle ledas ut på långsidan. Det förstod inte leverantören, utan när konstgräset lades om togs denna bort till förmån för en ny sviktpad, men ssom saknar dräneringskanal. Det gör att vattnet, när det kommer stora mängder, blir stående. Det finns tyvärr inget sätt att lösa detta på i efterhand. Man måste göra om och göra rätt, säger Björkman.
Är det alltid problem med att flytta konstgräsplaner?
– Absolut inte. Det finns säkra rutiner. Det viktigaste är att ta upp våderna rätt, märka dem och rulla ut dem som de låg. Gör man inte det, skapar man stora problem. Konstgräsplanen i Alafors är det sämsta jag har sett under mina 20 år på förbundet, säger han.
Redaktionen har skickat över frågor till Gårda Johan Sport, Lek & Landskap AB för en kommentar till situationen, men fick nöja sig med ett mejlsvar:
– Vi har en pågående dialog med föreningen med anledning av att vi har omfattande förfallna fordringar som föreningen inte betalar. Vi har skriftligen och utförligt redovisat vår inställning och inväntar nu föreningens svar. Vi vill inte föregripa den fortsatta dialogen med föreningen och väljer därför att i nuläget inte uttala oss i media.